Meng in een kleine kom het gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water. Laat dit 5 minuten staan tot het een gelachtige consistentie krijgt. Dit zal dienen als de vervanger voor het ei in ons ontbijt recept.
Meng in een grote mengkom de havermout, kaneel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.
Voeg de geprakte bananen en plantaardige melk toe aan de droge ingrediënten. Roer goed door tot alles gelijkmatig gemengd is.
Voeg de blokjes appel en eventueel rozijnen of noten toe aan het mengsel. Roer alles door elkaar.
Giet het havermoutmengsel in de ingevette ovenschaal of verdeel het over individuele ramequins.
Bak de havermout in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en het mengsel stevig aanvoelt.
Laat het ontbijt recept een paar minuten afkoelen voordat je het aansnijdt of opdient. Geniet ervan met een scheutje ahornsiroop of een lepel plantaardige yoghurt.