Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

Zomerse stamppot met andijvie en blauwe bessen

Zomerse stamppot met andijvie en blauwe bessen

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Zomerse stamppot met andijvie en blauwe bessen fris, licht en verrassend lekker!

Wie zegt dat stamppot alleen in de winter op tafel hoort? Juist in de zomer kun je heerlijk variëren met lichte, frisse ingrediënten die een klassieke stamppot omtoveren tot een verrassend zomers gerecht. Laat me je voorstellen aan mijn favoriete zomerse stamppot: een lichte andijviestamppot met blauwe bessen en feta. Ja, je leest het goed blauwe bessen! Deze fruitige toon maakt dit gerecht niet alleen kleurrijk, maar ook perfect geschikt voor warme dagen waarop je toch iets hartigs wilt eten zonder een zwaar gevoel te krijgen.

Waarom een zomerse stamppot?

Ik ben gek op stamppot, maar in de zomer merk ik vaak dat ik niet zit te wachten op iets warms en machtigs. Daarom ben ik gaan experimenteren met ingrediënten die lichter zijn, maar toch vullend en voedzaam. Andijvie is daar een perfect voorbeeld van. Het is fris, knapperig en zit vol vitamines. Door rauwe andijvie maar kort door de warme aardappelpuree te mengen, blijft de structuur lekker stevig en de smaak fris.

En dan die blauwe bessen… die zorgen voor een klein beetje zoetigheid, een mooie kleur én een verrassend lekkere combinatie met hartige ingrediënten zoals feta. Het resultaat is een zomerse stamppot die je echt een keer geprobeerd moet hebben.

Recept: Lichte andijviestamppot met blauwe bessen en feta

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 1 krop andijvie (of ca. 300 g gesneden andijvie)
  • 100 g feta
  • 125 g verse blauwe bessen
  • 1 kleine rode ui of sjalotje
  • 250 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel: verse peterselie of munt als garnering

Zo maak je de zomerse stamppot:

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een ruime pan met licht gezouten water in ca. 15-20 minuten gaar.
  2. Was en snijd de andijvie in dunne reepjes. Laat goed uitlekken of droog eventueel met een slacentrifuge.
  3. Snipper het uitje fijn en fruit dit kort in een beetje olijfolie tot het glazig is. Dit geeft net wat meer diepgang aan de smaak.
  4. Giet de aardappelen af en warm de melk even op in een pannetje of magnetron.
  5. Stamp de aardappelen fijn en meng beetje bij beetje de warme melk erdoor tot je een smeuïge puree hebt.
  6. Roer de rauwe andijvie door de warme puree. Deze slinkt vanzelf een beetje, maar blijft lekker knapperig.
  7. Voeg vervolgens het gebakken uitje, de blauwe bessen en de verkruimelde feta toe. Meng alles voorzichtig door elkaar, zodat de bessen heel blijven.
  8. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse kruiden zoals peterselie of munt.

Waarom dit recept werkt

Wat ik zo fijn vind aan deze zomerse stamppot met andijvie, is de balans tussen fris en hartig. De aardappelen zorgen voor een zachte basis, de rauwe andijvie geeft een knapperige bite en de feta zorgt voor een zoutige, romige touch. En dan die blauwe bessen die maken het echt af. Ze geven een fruitige, lichtzoete kick die dit gerecht perfect maakt voor een zwoele zomeravond.

Dit gerecht is bovendien heel makkelijk aan te passen aan je eigen smaak. Wil je het iets zoeter? Voeg dan een theelepeltje honing toe. Liever wat meer pit? Wat chilivlokken of extra rode ui doet ook wonderen. En wil je het helemaal plantaardig maken? Gebruik dan een plantaardige melk en vegan feta alternatief net zo lekker!

Serveer- en variatietips

  • Serveer deze zomerse stamppot lauwwarm, bijvoorbeeld met een frisse salade ernaast.
  • Ook lekker met wat geroosterde noten of zaden als topping voor extra crunch.
  • Liever iets zuurs erbij? Een kneepje citroensap over de stamppot maakt het nóg frisser.

Zomerse stamppot is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij warm weer, maar geloof me: met de juiste ingrediënten zoals andijvie en blauwe bessen wordt het een verrassend licht en smakelijk gerecht. Deze versie is inmiddels een favoriet in mijn keuken, en ik hoop dat jij er net zo van zult genieten als ik. Laat me vooral weten wat je ervan vond, of welke variatie jij hebt geprobeerd!

Zomerse stamppot met andijvie en blauwe bessen

Zomerse andijviestamppot met feta en blauwe bessen

Zomerse stamppot met andijvie en blauwe bessen fris, licht en verrassend lekker! Wie zegt dat stamppot alleen in de winter op tafel hoort?
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 15 minutes
0 minutes
Totaal: 20 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: nederlands
Zoekwoord: andijvie, andijviestamppot, stamppot, zomerse stamppot
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • 1 stamper

Ingrediënt
 

  • 500 g kruimige aardappelen
  • 1 krop andijvie of ca. 300 g gesneden andijvie
  • 100 g feta
  • 125 g verse blauwe bessen
  • 1 kleine rode ui of sjalotje
  • 250 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel: verse peterselie of munt als garnering

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in een ruime pan met licht gezouten water in ca. 15-20 minuten gaar.
  • Was en snijd de andijvie in dunne reepjes. Laat goed uitlekken of droog eventueel met een slacentrifuge.
  • Snipper het uitje fijn en fruit dit kort in een beetje olijfolie tot het glazig is. Dit geeft net wat meer diepgang aan de smaak.
  • Giet de aardappelen af en warm de melk even op in een pannetje of magnetron.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng beetje bij beetje de warme melk erdoor tot je een smeuïge puree hebt.
  • Roer de rauwe andijvie door de warme puree. Deze slinkt vanzelf een beetje, maar blijft lekker knapperig.
  • Voeg vervolgens het gebakken uitje, de blauwe bessen en de verkruimelde feta toe. Meng alles voorzichtig door elkaar, zodat de bessen heel blijven.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse kruiden zoals peterselie of munt.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top