Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Stel je een zonnige middag voor in een levendige Marokkaanse souk, waar kleurrijke kruiden en geurende specerijen in overvloed zijn. In een kleine, kronkelende straat vind je een bescheiden eetkraampje waar een oudere vrouw met een stralende glimlach haar geheime recept voor Marokkaanse kip met olijven en amandelen bereidt.

Het verhaal gaat dat deze kip een favoriet is onder de lokale bewoners en bezoekers van verre. De geuren van verse koriander en peterselie vermengen zich met de warme aroma’s van ras el hanout en saffraan die in de lucht zweven, waardoor voorbijgangers onmiddellijk honger krijgen.

De oudere vrouw, Amina genaamd, vertelt graag over haar passie voor koken en hoe ze dit recept heeft geleerd van haar grootmoeder, die het op haar beurt weer van háár grootmoeder had geleerd. Ze vertelt lachend dat dit gerecht altijd een feestmaal was tijdens speciale gelegenheden en familiebijeenkomsten.

kip met olijven

Op een dag besloot Amina het recept te delen met haar kleindochter, Fatima, die het vervolgens moderniseerde door het te serveren met knapperige frietjes een hype die snel geliefd werd bij jongeren die de traditionele smaken omarmden met een vleugje jeugdige energie.

Nu, jaren later, wordt dit gerecht nog steeds bereid in Amina’s kraampje, waar reizigers en buurtbewoners samenkomen om te genieten van de warme, hartige smaken die hen doen denken aan familietradities en de rijke cultuur van Marokko. Het is een gerecht dat niet alleen de maag vult, maar ook de ziel verwarmt met herinneringen aan gezelligheid en gemeenschap.

Wanneer je dit gerecht proeft, proef je niet alleen de heerlijke combinatie van kruiden en ingrediënten, maar ook de liefde en geschiedenis die generaties lang zijn doorgegeven. Het is een ervaring die je meeneemt naar de straten van Marrakech, waar elke hap een verhaal vertelt van traditie, vreugde en verbondenheid.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ongeveer 1,5 kg), in stukken gesneden
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander, fijngehakt
  • 200 g groene olijven, ontpit en gehalveerd
  • 50 g geroosterde amandelen
  • 2 eetlepels Marokkaanse kipkruiden
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes, geweekt in warm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 ml kippenbouillon
  • Sap van 1 citroen
  • Zout naar smaak

Voor de Friet:

  • 1 kg aardappelen, geschild en in frieten gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Instructies:

  1. Voorbereiding van de Kip:
    • Meng in een grote kom de kipstukken of hele kip met de Marokkaanse kipkruiden, kurkuma, gemberpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, saffraanwater en zout. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (langer is beter, bijvoorbeeld een nacht).
  2. Oven Voorverwarmen:
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Kip en Groenten Voorbereiden:
    • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste braadpan, tajine of ovenschaal op middelhoog vuur.
    • Voeg de uienringen en fijngehakte knoflook toe en bak ze totdat ze zacht en goudbruin zijn.
    • Voeg de gemarineerde kipstukken toe en bak ze rondom goudbruin.
  4. Kippenbouillon en Kruiden Toevoegen:
    • Voeg de fijngehakte peterselie en koriander toe aan de braadpan en roer goed door.
    • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Ovenbereiding:
    • Dek de braadpan of ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats deze in de voorverwarmde oven.
    • Laat de kip ongeveer 45 minuten tot 1 uur bakken, of totdat de kip gaar en mals is. Controleer af en toe of er voldoende vocht in de pan is; voeg zo nodig meer bouillon toe.
  6. Olijven en Citroensap Toevoegen:
    • Haal de braadpan uit de oven, verwijder het deksel of de folie, en voeg de gehalveerde olijven en het citroensap toe.
    • Zet de braadpan terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten zonder deksel, zodat de saus iets kan indikken.
  7. Amandelen Toevoegen:
    • Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin en geurig zijn.
    • Strooi de geroosterde amandelen over de kip vlak voor het serveren.
  8. Voorbereiding van de Friet:
    • Verhoog de oventemperatuur tot 220°C
    • Meng de frieten met olijfolie en zout in een grote kom.
    • Spreid de frieten uit op een bakplaat in een enkele laag.
    • Bak de frieten in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.

Serveren:

  • Serveer de Marokkaanse kip met olijven uit de oven direct, gegarneerd met wat extra verse peterselie en koriander, samen met de verse, knapperige frieten en vers Marokkaans brood.
  • Voeg eventueel wat extra citroenpartjes toe voor een frisse touch.

Eet smakelijk! Deze combinatie van smaakvolle kip met olijven en brood én knapperige friet zal zeker in de smaak vallen.

Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Kip met Olijven en Friet uit Marrakech

Stel je een zonnige middag voor in een levendige Marokkaanse souk, waar kleurrijke kruiden en geurende specerijen in overvloed zijn. In een kleine, kronkelende straat vind je een bescheiden eetkraampje waar een oudere vrouw met een stralende glimlach haar geheime recept voor Marokkaanse kip met olijven en amandelen bereidt.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 2 hours

Equipment

  • 1 braadpan
  • 1 koekenpan
  • 1 serveerbord
  • 1 tajine

Ingredients
  

  • 1 hele kip ongeveer 1,5 kg, in stukken gesneden
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 bosje verse peterselie fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander fijngehakt
  • 200 g groene olijven ontpit en gehalveerd
  • 50 g gebakken amandelen
  • 2 eetlepels Marokkaanse kipkruiden
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes geweekt in warm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 ml kippenbouillon
  • Sap van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • 1 kg aardappelen geschild en in frieten gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructions
 

  • Meng in een ovenschaal of tajine de kipstukken of hele kip met de Marokkaanse kipkruiden, kurkuma, gemberpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, saffraanwater en zout. Laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast (langer is beter, bijvoorbeeld een nacht).
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste braadpan of ovenschaal op middelhoog vuur.
  • Voeg de uienringen en fijngehakte knoflook toe en bak ze totdat ze zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg de gemarineerde kipstukken toe en bak ze rondom goudbruin.
    7aba6650 6313 4a02 a8d2 0e2975258b3c
  • Voeg de fijngehakte peterselie en koriander toe aan de braadpan en roer goed door.
  • Voeg de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Dek de braadpan of ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats deze in de voorverwarmde oven.
  • Laat de kip ongeveer 45 minuten tot 1 uur bakken, of totdat de kip gaar en mals is. Controleer af en toe of er voldoende vocht in de pan is; voeg zo nodig meer bouillon toe.
  • Haal de braadpan uit de oven, verwijder het deksel of de folie, en voeg de gehalveerde olijven en het citroensap toe.
  • Zet de braadpan terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten zonder deksel, zodat de saus iets kan indikken.
  • bak ondertussen de amandelen in een koekenpan met laagje olie tot ze goudbruin en geurig zijn.
  • Strooi de gebakken amandelen over de kip vlak voor het serveren.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 220°C
  • Meng de frieten met olijfolie en zout in een grote kom.
  • Spreid de frieten uit op een bakplaat in een enkele laag.
  • Bak de frieten in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top