Avocado Chocolademousse een gezond en zomers toetje.
Op zoek naar een luchtig, romig en toch voedzaam toetje voor warme dagen? Deze avocado chocolademousse is niet alleen superlekker, maar ook verrassend gezond. Je maakt ’m zonder oven, zonder room en zonder geraffineerde suiker. Perfect als zomerse afsluiter of als verantwoorde snack voor jezelf of je kids!
Waarom avocado in chocolademousse?
Avocado is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een dessert, maar het werkt fantastisch. De structuur is fluweelzacht, romig en neutraal van smaak ideaal als basis voor een mousse. In combinatie met cacao en een vleugje zoet krijg je een zijdezacht toetje dat niemand verwacht. En bonus: je krijgt meteen een portie gezonde vetten en vezels binnen.
Wat heb je nodig?
Voor 2 tot 3 porties:
- 2 rijpe avocado’s
- 3 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
- 3 eetlepels ahornsiroop of honing (meer naar smaak)
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- 2 tot 3 eetlepels plantaardige melk (bijv. amandel, haver of gewone melk)
- Optioneel: beetje espresso voor extra diepgang of kaneel voor een warme smaak.
Zo maak je het:
- Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine of blender.
- Voeg de cacaopoeder, ahornsiroop, vanille en een snufje zout toe.
- Mix tot een gladde mousse. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe tot de mousse de gewenste dikte heeft.
- Proef en voeg eventueel extra zoetmiddel toe als je het iets zoeter wilt.
- Verdeel de mousse over glaasjes en zet minstens een half uurtje in de koelkast.
Serveer met…
- Vers rood fruit (frambozen, aardbeien of blauwe bessen)
- Geraspte kokos of cacaonibs voor een bite
- Een toefje opgeklopte kokosroom of slagroom als je extra wilt uitpakken
Bewaren:
Je kunt de mousse tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Ideaal om vooraf te maken voor een diner of feestje.
Voedingswaarde per portie (bij 3 porties):
- Calorieën: ±210 kcal
- Vet: ±15 g (voornamelijk uit avocado)
- Koolhydraten: ±18 g
- Suikers: ±12 g
- Vezels: ±6 g
- Eiwitten: ±3 g
Let op: dit zijn schattingen, afhankelijk van gebruikte ingrediënten.
Gezond genieten zonder oven
Deze chocolademousse is het bewijs dat gezond en lekker prima samen kunnen gaan. Ideaal als je zin hebt in chocola, maar het niet te zwaar wilt maken. En… kinderen zijn er dol op, vaak zonder dat ze weten wat erin zit!
Zin om ‘m te maken? Pin het recept of deel het met iemand die van chocolade en healthy houdt! Heb je het gemaakt? Laat vooral weten wat je ervan vond, dat vind ik superleuk!

Benodigdheden
Ingrediënt
- 2 rijpe avocado’s
- 3 eetlepels cacaopoeder ongezoet
- 3 eetlepels ahornsiroop of honing meer naar smaak
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
- 2 tot 3 eetlepels plantaardige melk bijv. amandel, haver of gewone melk
- Optioneel: beetje espresso voor extra diepgang of kaneel voor een warme smaak
Instructies
- Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine of blender.
- Voeg de cacaopoeder, ahornsiroop, vanille en een snufje zout toe.
- Mix tot een gladde mousse. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe tot de mousse de gewenste dikte heeft.
- Proef en voeg eventueel extra zoetmiddel toe als je het iets zoeter wilt.
- Verdeel de mousse over glaasjes en zet minstens een half uurtje in de koelkast.