Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
One Pot Pasta met tomaat en basilicum

One Pot Pasta met tomaat en basilicum

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

One Pot Pasta met tomaat en basilicum. Soms heb je van die dagen dat je gewoon geen zin of tijd hebt om uitgebreid in de keuken te staan. Je wil iets lekkers op tafel zetten, maar zonder dat er een berg afwas achterblijft. Precies daarvoor is een One Pot Pasta bedacht. Alles gaat in één pan: de pasta, de saus én de groenten. Terwijl de pasta kookt, nemen de smaken van de saus alles over. Resultaat? Een romig en smaakvol gerecht in nog geen 25 minuten, en dat met maar één pan afwas!

Dit recept is ideaal voor drukke doordeweekse avonden of voor als je gewoon even snel iets wilt klaarmaken dat iedereen lust. Ik deel vandaag mijn favoriete versie: One Pot Pasta met tomaat en basilicum. Een echte klassieker die altijd goed in de smaak valt.

Ingrediënten voor de One Pot Pasta met tomaat en basilicum

(voor 4 personen)

  • 350 g pasta (spaghetti of penne werken het beste)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tl suiker (optioneel, haalt de zuurheid uit de tomaat)
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte Parmezaanse kaas om te serveren

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden
    Snijd de ui en knoflook fijn. Halveer de cherrytomaten en zet de bouillon alvast klaar.
  2. Alles in één pan
    Pak een ruime kookpan en verwarm de olijfolie. Fruit de ui en knoflook kort aan tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de ongekookte pasta toe, samen met de tomatenblokjes, bouillon, cherrytomaten, oregano en eventueel een theelepel suiker.
  3. Koken
    Breng alles aan de kook en laat het op middelhoog vuur pruttelen. Roer regelmatig zodat de pasta niet aan de bodem blijft plakken. Binnen 10–12 minuten is de pasta gaar en is er een romige saus ontstaan doordat het zetmeel van de pasta zich mengt met de bouillon.
  4. Afmaken
    Breng op smaak met zout en peper. Voeg de verse basilicum toe en roer kort door.
  5. Serveren
    Schep de pasta in diepe borden en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen. Serveer eventueel met een frisse salade of een stukje knapperig stokbrood.

Tips

  • Geen fan van cherrytomaten? Gebruik paprika of courgetteblokjes.
  • Wil je meer pit? Voeg een snufje chilivlokken toe.
  • Voor een romige variant kun je op het einde een scheutje kookroom of crème fraîche door de saus roeren.

Zoek je nog een lekker pasta recept of juist een gezonde lasagne versie die ook nog is keto proof is? Kijk dan even hier bij onze heerlijke andere recepten. Dit gerecht leent zich ook perfect om restjes groenten in te verwerken. Denk aan spinazie, courgette of zelfs wat broccoli. Zo maak je de pasta nóg voedzamer én voorkom je verspilling.

Hoe maak je dit gerecht in de airfryer?

Een one pot gerecht maak je normaal in een pan, maar je kunt ook een snellere variant in de airfryer maken. Kook de pasta 8 minuten voor in een pan met water. Doe de pasta daarna in een ovenschaal die in je airfryer past, samen met de tomatenblokjes, cherrytomaatjes, kruiden en een scheutje bouillon. Zet de airfryer op 180 °C en laat 10 minuten garen. Roer tussendoor even door. Niet helemaal hetzelfde, maar ideaal als je geen zin hebt om achter het fornuis te staan.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Met dit recept zet je in nog geen half uur een smaakvol en compleet gerecht op tafel. Perfect voor de drukke doordeweekse avonden én ideaal voor gezinnen. Vond je dit een leuk recept? Laat me vooral weten hoe het jou smaakte, hieronder in de reacties of tag me op instagram of facebook!

One Pot Pasta met tomaat en basilicum

One pot pasta

Soms heb je van die dagen dat je gewoon geen zin of tijd hebt om uitgebreid in de keuken te staan.
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 15 minutes
0 minutes
Totaal: 20 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: italiaans
Zoekwoord: eenpansgerecht, one pot pasta, pasta
Porties: 4 personen

Ingrediënt
 

  • 350 g pasta spaghetti of penne werken het beste
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 g cherrytomaten gehalveerd
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tl suiker optioneel, haalt de zuurheid uit de tomaat
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte Parmezaanse kaas om te serveren

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook fijn. Halveer de cherrytomaten en zet de bouillon alvast klaar.
  • Pak een ruime kookpan en verwarm de olijfolie. Fruit de ui en knoflook kort aan tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de ongekookte pasta toe, samen met de tomatenblokjes, bouillon, cherrytomaten, oregano en eventueel een theelepel suiker.
  • Breng alles aan de kook en laat het op middelhoog vuur pruttelen. Roer regelmatig zodat de pasta niet aan de bodem blijft plakken. Binnen 10–12 minuten is de pasta gaar en is er een romige saus ontstaan doordat het zetmeel van de pasta zich mengt met de bouillon.
  • Breng op smaak met zout en peper. Voeg de verse basilicum toe en roer kort door.
  • Schep de pasta in diepe borden en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen. Serveer eventueel met een frisse salade of een stukje knapperig stokbrood.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top