Nacho ovenschotel kookenbakrecepten.nl (2)

Nacho ovenschotel

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Dit is ook weer typisch zo’n gerecht als je geen zin hebt om te koken. En gewoon zin hebt in iets makkelijks en lekkers. Bij mij eindigt dat vaak met een schaal nacho’s uit de oven: knapperig, cheesy en bomvol smaak. Deze nacho ovenschotel is één van die gerechten die altijd goed zijn. Of het nou vrijdagavond is met een filmpje op de bank, of een snelle maaltijd met het gezin, dit recept maakt iedereen blij.

Ik maak ‘m vaak als ik nog wat restjes groenten over heb, want eigenlijk kun je eindeloos variëren. Denk aan paprika, mais, kidneybonen of zelfs pulled chicken in plaats van gehakt. En eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon het perfecte borrelgerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 zak tortillachips (naturel of met een lichte kaassmaak)
  • 300 g rundergehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 klein blikje mais (ca. 150 g), uitgelekt
  • 1 klein blikje kidneybonen, afgespoeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chilipoeder (of meer naar smaak)
  • 200 g geraspte kaas (cheddar of jong belegen)
  • 150 g crème fraîche
  • Verse koriander of peterselie, grof gehakt
  • 1 tomaat of een paar cherrytomaten, in stukjes
  • 1 limoen, in partjes

Benodigdheden

  • Oven (voorverwarmd op 200 °C)
  • Ovenschaal
  • Koekenpan
  • Snijplank en mes

Het verhaal achter dit recept

Ik maakte deze nacho ovenschotel voor het eerst op een vrijdagavond toen ik “even iets snels” wilde maken. Je kent het wel, lange dag gehad en toch wat lekkers willen maken. Mijn kinderen vonden het geweldig dat ze hun eigen toppings mochten kiezen, dus die gingen helemaal los natuurlijk en sindsdien is het bij ons een vaste gewoonte geworden. Soms maak ik er zelfs een nacho bar van: een schaal met de basis uit de oven, en iedereen kiest zelf wat erop mag, van extra kaas tot avocado of jalapeño.

Het leuke is dat je dit gerecht helemaal kunt aanpassen aan wat jij (of je gezin) lekker vindt.

Bereidingswijze – stap voor stap

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bak het gehakt rul in een koekenpan. Voeg ui, knoflook en kruiden toe en bak nog 2 minuten mee.
  3. Voeg de groenten toe (paprika, mais en bonen) en bak kort mee tot alles goed gemengd is.
  4. Maak de ovenschotel:
    • Verdeel de helft van de tortillachips over de bodem van een ovenschaal.
    • Schep daarover de helft van het gehaktmengsel en bestrooi met een deel van de kaas.
    • Herhaal met de rest van de chips, het gehakt en de kaas.
  5. Bak in de oven in 10–15 minuten goudbruin en bubbelend.
  6. Serveer met toppings: schep wat crème fraîche erop, bestrooi met tomaat en koriander, en serveer met partjes limoen.

Variaties & dieetopties

  • Vegetarisch: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt of zwarte bonen.
  • Gezonder: gebruik volkoren tortillachips en voeg extra groenten toe, zoals courgette of paprika.
  • Pittig: voeg jalapeño’s of hot sauce toe voor een kick.
  • Airfryer-optie: verwarm de airfryer voor op 180 °C, verdeel een portie nacho’s met toppings in een klein ovenschaaltje en bak 6–8 minuten.

Bewaren & opwarmen

Bewaar restjes (zonder toppings) maximaal 2 dagen in de koelkast. Warm ze op in de oven of airfryer, zodat de chips weer knapperig worden.

Veelgestelde vragen over de Nacho ovenschotel

Aanraders bij dit recept

Deze schotel wil je gewoon maken:

Deze nacho ovenschotel is hét bewijs dat comfortfood niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Een handvol ingrediënten, wat kaas en een beetje liefde en meer is er niet nodig.
Laat me weten als jij ‘m hebt gemaakt, (tag me gerust op Instagram @kookenbakrecepten.nl)of laat hieronder een reactie achter!

Nacho ovenschotel kookenbakrecepten.nl (2)

Nacho ovenschotel

Deze nacho ovenschotel is één van die gerechten die altijd goed zijn.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 5 minutes
Oventijd: 15 minutes
Totaal: 30 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: mexicaans
Zoekwoord: nacho, ovenschotel
Porties: 4 personen

Ingrediënt
 

  • 1 zak tortillachips naturel of met een lichte kaassmaak
  • 300 g rundergehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 klein blikje mais ca. 150 g, uitgelekt
  • 1 klein blikje kidneybonen afgespoeld
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chilipoeder of meer naar smaak
  • 200 g geraspte kaas cheddar of jong belegen
  • 150 g crème fraîche
  • Verse koriander of peterselie grof gehakt
  • 1 tomaat of een paar cherrytomaten in stukjes
  • 1 limoen in partjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan. Voeg ui, knoflook en kruiden toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Voeg de groenten toe (paprika, mais en bonen) en bak kort mee tot alles goed gemengd is.
  • Maak de ovenschotel:
  • Verdeel de helft van de tortillachips over de bodem van een ovenschaal.
  • Schep daarover de helft van het gehaktmengsel en bestrooi met een deel van de kaas.
  • Herhaal met de rest van de chips, het gehakt en de kaas.
  • Bak in de oven in 10–15 minuten goudbruin en bubbelend.
  • Serveer met toppings: schep wat crème fraîche erop, bestrooi met tomaat en koriander, en serveer met partjes limoen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating