Er zijn van die smaakmakers die ik standaard in huis heb, en ketjap manis hoort daar absoluut bij. Die heerlijke, stroperige Indonesische sojasaus maakt elk gerecht nét wat lekkerder. Of ik nu nasi maak, gemarineerde kipspiesjes of een snelle roerbak met groenten, er gaat altijd wel een scheutje ketjap manis doorheen.
Maar soms is de fles ineens leeg, en dan maak ik het gewoon zelf.
Zelf ketjap manis maken is verrassend eenvoudig, en dit basisrecept gebruik ik al jaren. Met maar een paar ingrediënten krijg je die herkenbare zoet-zoute smaak, precies zoals uit de winkel maar dan puurder en zonder onnodige toevoegingen.
Binnen tien minuten staat je eigen homemade ketjap manis op tafel. Ideaal om door je nasi te roeren, over kip te gieten of te gebruiken als marinade. En geloof me: als je dit eenmaal geprobeerd hebt, wil je nooit meer anders.
Wat is ketjap manis?
Ketjap manis is een zoete, stroperige sojasaus die zijn oorsprong vindt in Indonesië. De saus wordt gemaakt van sojasaus, suiker en specerijen, en geeft gerechten een diepe, hartige smaak met een vleugje zoet. In de Indonesische keuken is het een onmisbare smaakmaker voor nasi goreng, bami, saté of stoofgerechten.
Wat veel mensen niet weten, is dat je deze saus heel makkelijk zelf kunt maken. Met dit basisrecept voor ketjap manis heb je binnen tien minuten een heerlijke homemade variant zonder kunstmatige toevoegingen. Perfect als je fles ineens leeg is of als je graag weet wat er in je eten zit.
Zelf ketjap manis maken – het basisrecept
Er zijn van die smaakmakers die ik altijd in huis heb, en ketjap manis hoort daar absoluut bij. Maar op dagen dat de fles leeg is (en ik geen zin heb om naar de supermarkt te rennen), maak ik het gewoon zelf.
Zelf ketjap manis maken is echt een van die dingen waarvan je denkt: had ik dit maar eerder geprobeerd.
Ingrediënten (voor ca. 200 ml)
- 150 ml milde sojasaus
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 cm verse gember, geraspt (of ½ tl gemberpoeder)
- ½ tl gemalen koriander (optioneel)
- ½ tl laospoeder (optioneel, voor extra diepte)
- 1 tl rijstazijn of limoensap (voor een fris accent)
- Optioneel: 1 tl maïzena + 1 el water voor een dikkere saus
Bereiding
- Doe de sojasaus en suiker in een steelpannetje.
- Voeg de knoflook, gember en eventueel de kruiden toe.
- Breng het langzaam aan de kook en laat het 5–10 minuten zachtjes pruttelen.
De suiker smelt en de saus dikt vanzelf wat in. - Wil je ‘m extra stroperig? Meng dan het maïzenapapje erdoor en kook nog een minuutje mee.
- Haal van het vuur, voeg de azijn of het limoensap toe en laat afkoelen.
- Giet de saus in een schoon potje of flesje.
Binnen een kwartiertje heb je jouw eigen homemade ketjap manis klaar, vol van smaak en heerlijk geurend.
Bewaren
Je kunt de saus ongeveer 2 tot 3 weken bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten flesje of potje.
Maak gerust een dubbele portie, want je zult merken dat je dit basisrecept voor ketjap manis vaker wilt gebruiken.
Extra tip: vries kleine porties in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm). Ideaal als snelle smaakmaker bij roerbakgerechten of marinades!
Waar gebruik je ketjap manis voor?
Ketjap manis past bij ontzettend veel gerechten.
Probeer dit basisrecept bijvoorbeeld bij:
- Nasi of bami goreng
- Kipspiesjes of saté
- Roerbak met groenten
- Gebakken tofu of tempeh
- Marinade voor kip, gehaktballetjes of garnalen
- Een paar eetlepels van je zelfgemaakte ketjap manis doen wonderen voor de smaak van elk gerecht.
Variatietips
- Gezondere variant: vervang de basterdsuiker door kokosbloesemsuiker of palmsuiker.
- Meer pit: voeg een snufje chilivlokken toe.
- Extra aroma: een klein drupje sesamolie geeft een nootachtig accent.
- Vegan: gebruik een plantaardige sojasaus de rest is al vanzelf vegan!
Waarom dit gewoon de lekkerste is
Ik hou ervan om dit soort basisrecepten in mijn keukenkast te hebben. Je kunt ze eindeloos gebruiken en aanpassen naar je eigen smaak. De geur van knoflook, gember en sojasaus die door de keuken trekt… heerlijk!
En het mooiste? Je hoeft nooit meer zonder ketjap manis te zitten.
Dit basisrecept voor ketjap manis is makkelijk, snel en véél lekkerder dan de fles uit de supermarkt. Probeer het eens ik weet zeker dat het een blijvertje wordt in je keuken. En laat me het vooral even weten, wat jij ervan vond!

Benodigdheden
Ingrediënt
- 150 ml milde sojasaus
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 cm verse gember geraspt (of ½ tl gemberpoeder)
- ½ tl gemalen koriander optioneel
- ½ tl laospoeder optioneel, voor extra diepte
- 1 tl rijstazijn of limoensap voor een fris accent
- Optioneel: 1 tl maïzena + 1 el water voor een dikkere saus
Instructies
- Doe de sojasaus en suiker in een steelpannetje.
- Voeg de knoflook, gember en eventueel de kruiden toe.
- Breng het langzaam aan de kook en laat het 5–10 minuten zachtjes pruttelen.
- De suiker smelt en de saus dikt vanzelf wat in.
- Wil je ‘m extra stroperig? Meng dan het maïzenapapje erdoor en kook nog een minuutje mee.
- Haal van het vuur, voeg de azijn of het limoensap toe en laat afkoelen.
- Giet de saus in een schoon potje of flesje.



