Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Bolussen met banketbakkersroom kookenbakrecepten.nl

Bolussen met Banketbakkersroom

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Bolussen met Banketbakkersroom. Er zijn van die klassiekers waar je meteen blij van wordt. Voor mij horen Zeeuwse bolussen daar zeker bij. Dat plakkerige broodje, royaal gerold door de bruine suiker en kaneel, hoort echt bij de Nederlandse baktraditie. Maar ik besloot er een extra draai aan te geven: ik vulde ze na het bakken met romige, zelfgemaakte banketbakkersroom. En geloof me, dit maakt ze nóg onweerstaanbaarder.

In deze blogpost deel ik niet alleen het recept, maar ook handige tips om ze perfect te bakken. Want bolussen kunnen soms een beetje eigenwijs zijn de vorm zakt uit of de suiker loopt eraf, maar met een paar trucjes lukt het jou straks ook om deze zoete broodjes te maken.

Wat zijn Zeeuwse bolussen?

Voor wie ze nog niet kent: Zeeuwse bolussen zijn zachte broodjes die gemaakt worden van gistdeeg. Het deeg wordt uitgerold tot een streng, door de suiker en kaneel gehaald en daarna opgerold tot een soort slakvorm. Tijdens het bakken smelt de suiker en karamelliseert het broodje van buiten, terwijl het van binnen heerlijk zacht blijft.

De variant die je vaak in Zeeland tegenkomt, eet je gewoon zo, zonder vulling. Maar ik wilde er een luxe bakproject van maken en besloot om ze na het bakken te vullen met banketbakkersroom. De combinatie van die romige vulling en de sticky buitenkant is echt een feestje.

Het recept voor bolussen met banketbakkersroom

Ingrediënten – voor 12 stuks

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 75 g roomboter, gesmolten
  • 10 g zout
  • 50 g suiker

Voor de suikerlaag:

  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 2 el kaneel

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 1 theelepel vanillepoeder of 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 50 g roomboter

📌 Pin het voor later!

”Bolussen met Banketbakkersroom”

Zo maak je ze

  1. Deeg maken
    Meng de gist met de lauwwarme melk en een snuf suiker. Laat dit 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Voeg de bloem, suiker, gesmolten boter en zout toe. Kneed dit tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten met de hand of 7 minuten in de keukenmachine. Dek het deeg af en laat het 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  2. Vormen
    Meng de basterdsuiker en kaneel in een diep bord. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol ze uit tot strengen van ongeveer 30 cm. Rol de strengen door het suiker-kaneelmengsel en draai ze daarna op tot een slakvorm. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nogmaals 45 minuten rijzen.
  3. Bakken
    Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de bolussen in 10–12 minuten goudbruin. Keer ze direct na het bakken om op een ander vel bakpapier, zodat de gesmolten suiker mooi over de bovenkant verdeeld wordt. Laat ze afkoelen.
  4. Banketbakkersroom maken
    Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Klop de eidooiers, suiker en maïzena los. Schenk de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet alles terug in de pan. Laat het indikken tot een stevige room. Haal van het vuur en roer de boter erdoor. Dek af met folie (direct op de room) anders krijg je zo’n vies velletje erop, en laat afkoelen.
  5. Vullen
    Snijd de afgekoelde bolussen voorzichtig open of spuit de room erin met een spuitzak. Wees royaal, juist die volle romige laag maakt dit zo lekker.

Tips voor perfecte bolussen

  • Gebruik donkere basterdsuiker voor die typische plakkerige buitenkant. Gewone kristalsuiker geeft niet hetzelfde effect.
  • Draai de bolussen niet te strak op. Geef ze de ruimte om tijdens het rijzen en bakken luchtig te worden.
  • Wil je een extra luxe afwerking? Bestrooi ze vlak voor serveren met een beetje poedersuiker.

Airfryer tip

Ik krijg vaak de vraag of je bolussen ook in de airfryer kunt bakken. Dat kan zeker! Bak ze dan op 180 °C voor ongeveer 10–12 minuten. Hou ze goed in de gaten, want elke airfryer bakt net even anders.

Waarom jij dit recept moet proberen

Deze bolussen zijn alles wat je wilt van een zoet broodje: zacht, plakkerig, kruidig door het kaneel en heerlijk gevuld met romige banketbakkersroom. Ze zijn perfect bij een kop koffie, als weekendbaksel of gewoon als traktatie voor jezelf. En geloof me: ze zijn de extra moeite meer dan waard.

Probeer dit recept eens, en ik weet zeker dat je familie of visite versteld staat. Misschien maak je er zelfs een nieuwe traditie van!

Ga jij deze Zeeuwse bolussen met banketbakkersroom maken? Laat het me weten in de reacties of deel je creatie met me op Instagram.

bolussen met banketbakkersroom

Er zijn van die klassiekers waar je meteen blij van wordt. Voor mij horen Zeeuwse bolussen daar zeker bij.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 12 minutes
Rijstijd: 2 hours
Totaal: 2 hours 22 minutes
Menugang: gebak
Keuken: nederlands
Zoekwoord: banketbakkersroom, bolussen, gele room, gevulde bolussen
Porties: 12 bolussen

Benodigdheden

Ingrediënt
 

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 75 g roomboter gesmolten
  • 10 g zout
  • 50 g suiker

Voor de suikerlaag:

  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 2 el kaneel

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 1 tl vanillepoeder of vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 50 g roomboter

Instructies

  • Meng de gist met de lauwwarme melk en een snuf suiker. Laat dit 10 minuten staan tot het begint te schuimen. Voeg de bloem, suiker, gesmolten boter en zout toe. Kneed dit tot een soepel deeg, ongeveer 10 minuten met de hand of 7 minuten in de keukenmachine. Dek het deeg af en laat het 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Meng de basterdsuiker en kaneel in een diep bord. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol ze uit tot strengen van ongeveer 30 cm. Rol de strengen door het suiker-kaneelmengsel en draai ze daarna op tot een slakvorm. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de bolussen in 10–12 minuten goudbruin. Keer ze direct na het bakken om op een ander vel bakpapier, zodat de gesmolten suiker mooi over de bovenkant verdeeld wordt. Laat ze afkoelen.
  • Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Klop de eidooiers, suiker en maïzena los. Schenk de hete melk al roerend bij het eimengsel en giet alles terug in de pan. Laat het indikken tot een stevige room. Haal van het vuur en roer de boter erdoor. Dek af met folie (direct op de room) en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde bolussen voorzichtig open of spuit de room erin met een spuitzak. Wees royaal – juist die volle romige laag maakt dit zo lekker.

Video

Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top