Deze broccoli courgettesoep is een voedzame en smaakvolle keuze voor iedereen die op zoek is naar een lichte maaltijd. De combinatie van broccoli en courgette zorgt voor een romige textuur zonder dat er room aan te pas komt. Ideaal voor vegetariërs en mensen die op hun calorie-inname letten.
Waarom broccoli en courgette?
Broccoli is rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten. Courgette bestaat voor het grootste deel uit water en is daardoor caloriearm, maar toch vullend. Samen vormen ze een perfecte basis voor een gezonde soep die zowel voedzaam als licht verteerbaar is. Deze groenten zijn bovendien makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar, waardoor dit recept ook geschikt is voor een budgetvriendelijke maaltijd.
Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen
Een portie van deze soep bevat ongeveer 80 kcal (zonder toevoeging van room). Dankzij de vezels uit broccoli en courgette draagt deze soep bij aan een goede spijsvertering. De antioxidanten ondersteunen het immuunsysteem en helpen bij het bestrijden van ontstekingen. Door het lage caloriegehalte is deze soep ook geschikt voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen behouden.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 broccoli (circa 500 g)
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 2 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: scheutje kookroom of kokosmelk
- Garnering: pompoenpitten of verse peterselie
Bereidingswijze
- Snijd de broccoli in roosjes en de courgette in blokjes. Hak de ui en knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig.
- Voeg de broccoli en courgette toe en bak 2 minuten mee voor extra smaak.
- Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg eventueel een scheutje kookroom of kokosmelk toe voor extra romigheid.
- Breng op smaak met peper en zout. Serveer met pompoenpitten of verse kruiden.
Serveertips
Serveer deze soep met een stuk volkorenbrood of een geroosterde boterham voor een complete maaltijd. Voor een feestelijke touch kun je een swirl van kokosmelk toevoegen en afwerken met verse peterselie of bieslook.
Tips & Variaties
- Voeg een handje spinazie toe tijdens het koken voor extra voedingsstoffen.
- Voor een pittige variant: voeg chilivlokken of een scheutje sriracha toe.
- Maak hem vegan door plantaardige bouillon en kokosmelk te gebruiken.
- Vries de soep in porties in voor een snelle maaltijd op drukke dagen.
Deze broccoli courgettesoep is een ideale keuze voor wie gezond en lekker wil eten zonder veel moeite. Dankzij de eenvoudige bereiding en voedzame ingrediënten is het een recept dat je keer op keer wilt maken. Perfect voor lunch, diner of als voorgerecht bij een feestelijk menu.
Bekijk ook onze andere soepen en gezonde recepten voor meer inspiratie!
Veelgestelde Vragen (FAQ)

Ingrediënt
- 1 broccoli circa 500 g
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 2 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: scheutje kookroom of kokosmelk
- Garnering: pompoenpitten of verse peterselie
Instructies
- Snijd de broccoli in roosjes en de courgette in blokjes. Hak de ui en knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig.
- Voeg de broccoli en courgette toe en bak 2 minuten mee voor extra smaak.
- Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg eventueel een scheutje kookroom of kokosmelk toe voor extra romigheid.
- Breng op smaak met peper en zout. Serveer met pompoenpitten of verse kruiden.
Tips
- Voeg een handje spinazie toe tijdens het koken voor extra voedingsstoffen.
- Voor een pittige variant: voeg chilivlokken of een scheutje sriracha toe.
- Maak hem vegan door plantaardige bouillon en kokosmelk te gebruiken.
- Vries de soep in porties in voor een snelle maaltijd op drukke dagen.

