Brownietaart met slagroom-mascarpone en aardbeien. Mijn dochters zijn groot fan van de brownie. Toch vind ik een echte brownie vaak net iets te zwaar. Daarom besloot ik een variant te maken die precies daartussenin zit: een smeuïge chocoladetaart met die typische brownie-bite, maar dan wat luchtiger. Zo geniet je wél van die volle chocoladesmaak, zonder dat het té machtig wordt.
En omdat taart zonder topping natuurlijk geen taart is 😉, maakte ik er een luchtige crème van slagroom en mascarpone bij en werkte hem af met verse aardbeien. Resultaat: een prachtige brownietaart die ik in een grote springvorm bakte en in 12 punten sneed. Ideaal voor een feestje, verjaardag of gewoon een gezellig koffiemoment met het gezin.
Recept brownietaart
Ingrediënten
Voor de taart (springvorm 24–26 cm, ca. 12 personen):
- 200 g pure chocolade (64%)
- 150 g roomboter
- 150 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Voor de topping:
- 200 ml slagroom
- 125 g mascarpone
- 2–3 el poedersuiker (naar smaak)
- 300 g aardbeien, gehalveerd
Zo maak je de brownietaart
Brownietaart
- Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet een grote springvorm (24–26 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in korte stootjes in de magnetron. Laat iets afkoelen.
- Klop de eieren met de suiker luchtig tot het mengsel licht en romig is.
- Spatel het chocolademengsel er voorzichtig doorheen.
- Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout boven het beslag en spatel dit rustig door.
- Giet het beslag in de springvorm en bak 30–35 minuten. De taart moet stevig zijn maar in het midden nog een klein beetje meegeven. Laat volledig afkoelen.
Topping
- Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig.
- Voeg de mascarpone toe en klop kort door tot een stevige crème.
- Verdeel de topping over de afgekoelde brownietaart.
- Garneer met de gehalveerde aardbeien.
📌 Pin het voor later!
”Brownietaart”
Tips
- Snijd de taart in 12 punten voor een mooi en feestelijk resultaat.
- Je kunt de topping een dag van tevoren maken, maar beleg de taart pas vlak voor serveren met de aardbeien.
- Ook lekker met frambozen of een mix van rood fruit.

Waarom ik zo gek ben op chocolade?
Niet alleen de kinderen… Chocolade en ik… dat is gewoon een match made in heaven. Ik hou er écht ontzettend van zo erg zelfs dat ik het in mijn about me-stukje heb gezet. Als ik ergens blij van word in de keuken, dan is het wel het werken met chocolade.
En het mooie is: chocolade maakt je letterlijk blij. Pure chocolade zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, dat zijn de zogenaamde gelukshormonen. Misschien is dat wel de reden dat ik er zo vaak naar grijp, of dat ik altijd een excuus vind om er iets mee te bakken.
Een stukje chocola bij de thee, een brownie die net uit de oven komt of zoals bij deze brownietaart, een smeuïge hap met slagroom en aardbeien erbij… ik kan daar zó van genieten. Voor mij is chocolade comfortfood en feestje in één.
Een luchtige chocoladetaart met een brownie-touch, romige topping en frisse aardbeien. Mijn kids blij, ik blij en ik weet zeker dat jij hier ook punten mee scoort! Wist je trouwens dat ik een aantal heerlijke andere brownie recepten heb? Een Low Calorie Brownies met Pompoen, en een heerlijke brownie bomba toetje! Of de gewone pure brownies!
Veelgestelde vragen over de brownietaart

Benodigdheden
- 1 springvorm 24cm
- 1 mixer
Ingrediënt
Brownietaart
- 200 g pure chocolade 64%
- 150 g roomboter
- 150 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Topping
- 200 ml slagroom
- 125 g mascarpone
- 2 –3 el poedersuiker naar smaak
- 300 g aardbeien gehalveerd
Instructies
Brownietaart
- Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet een grote springvorm (24–26 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in korte stootjes in de magnetron. Laat iets afkoelen.
- Klop de eieren met de suiker luchtig tot het mengsel licht en romig is.
- Spatel het chocolademengsel er voorzichtig doorheen.
- Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout boven het beslag en spatel dit rustig door.
- Giet het beslag in de springvorm en bak 30–35 minuten. De taart moet stevig zijn maar in het midden nog een klein beetje meegeven. Laat volledig afkoelen.
Topping
- Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig.
- Voeg de mascarpone toe en klop kort door tot een stevige crème.
- Verdeel de topping over de afgekoelde brownietaart.
- Garneer met de gehalveerde aardbeien.
Video
Heb jij deze brownietaart gemaakt? Dan ben ik super benieuwd wat je ervan vond! Laat het zeker weten in de reacties hieronder, of deel een foto via Instagram en tag mij daarin. Ik vind het altijd zo leuk om jullie baksels terug te zien.