De geur van versgebakken pannenkoeken vult de keuken en brengt meteen een gevoel van warmte en gezelligheid met zich mee. Maar deze keer gaan we op culinaire ontdekkingstocht naar de rijke tradities van Marokko, waar we kennismaken met een bijzonder en geliefd gerecht: de Marokkaanse 1000 gaatjes pannenkoek, ook wel bekend als baghrir.
Deze luchtige, sponsachtige pannenkoeken zijn een feest voor zowel het oog als de smaakpapillen, dankzij hun unieke textuur en de vele kleine gaatjes die zich tijdens het bakken vormen. Geserveerd met een zalige honing-boter siroop, zijn baghrir de perfecte manier om een ontbijt of brunch een exotische twist te geven. Laten we samen de geheimen achter deze heerlijke Marokkaanse lekkernij ontdekken en ze stap voor stap zelf maken!
Tip!
Gebruik een nieuwe antiaanbakpan die je voor alleen dit recept gebruikt! Zo weet je 100% zeker dat ze niet mislukken! Hiervoor hoeft dat echt geen dure of speciale pan te zijn, zelf gebruik ik gewoon DEZE.
Ingrediënten:
- 250 gram fijne griesmeel
- 100 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel droge gist
- 500 ml lauw water (plus extra indien nodig)
Voor de honing-boter siroop:
- 100 gram roomboter
- 100 gram honing
Voor goede kwaliteit honing kan ik deze aanbevelen, ze zijn zeer goed van smaak én biologisch!
Bereidingswijze:
- Voorbereiding van het beslag:
- Meng in een grote kom de griesmeel, bloem, suiker, zout en bakpoeder.
- Voeg de droge gist toe en meng goed door elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet er 500 ml lauw water in.
- Roer alles goed door met een garde of een staafmixer tot een glad beslag zonder klontjes. Het beslag moet de consistentie hebben van een dunne pannenkoekbeslag. Voeg indien nodig extra water toe.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer 30 minuten tot 1 uur rusten op een warme plek, totdat het volume toeneemt en er luchtbelletjes verschijnen.
- Bakken van de pannenkoeken:
- Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Er hoeft geen olie of boter in de pan omdat baghrir zonder vet worden gebakken.
- Roer het beslag nogmaals voorzichtig door en giet een kleine hoeveelheid in de pan (ongeveer 1/4 kopje) en spreid het uit tot een dunne pannenkoek.
- Bak de pannenkoek aan één kant totdat de bovenkant droog is en er talloze gaatjes ontstaan. De pannenkoek hoeft niet omgedraaid te worden; hij wordt alleen aan één kant gebakken.
- Haal de pannenkoek uit de pan en leg op een bord. Herhaal dit met de rest van het beslag.
- Honing-boter siroop:
- Smelt de boter in een kleine pan op laag vuur.
- Voeg de honing toe en roer tot een gladde siroop.
- Serveren:
- Besprenkel de warme baghrir royaal met de honing-boter siroop.
- Serveer direct en geniet van deze heerlijke Marokkaanse lekkernij.
Tips:
- Baghrir worden traditioneel gegeten met honing-boter siroop, maar je kunt ze ook serveren met jam, amandelpasta of een andere topping naar keuze.
- Het beslag moet goed rusten om de gaatjes te vormen, dus wees geduldig tijdens het rijzen.
Geniet van je zelfgemaakte Marokkaanse 1000 gaatjes pannenkoeken! Voor andere Marokkaanse brood recepten kun je hier een kijkje nemen.
Dé Marokkaanse 1000 gaatjes pannenkoek
Equipment
- 1 staafmixer
- 1 antiaanbakpan
Ingredients
- 250 gram fijne griesmeel
- 100 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 theelepel droge gist
- 500 ml lauw water plus extra indien nodig
- 100 gram roomboter
- 100 gram honing
Instructions
- Meng in een grote kom de griesmeel, bloem, suiker, zout en bakpoeder.
- Voeg de droge gist toe en meng goed door elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet er 500 ml lauw water in.
- Roer alles goed door met een garde of een staafmixer tot een glad beslag zonder klontjes. Het beslag moet de consistentie hebben van een dunne pannenkoekbeslag. Voeg indien nodig extra water toe.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer 30 minuten tot 1 uur rusten op een warme plek, totdat het volume toeneemt en er luchtbelletjes verschijnen.
- Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Er hoeft geen olie of boter in de pan omdat baghrir zonder vet worden gebakken.
- Roer het beslag nogmaals voorzichtig door en giet een kleine hoeveelheid in de pan (ongeveer 1/4 kopje) en spreid het uit tot een dunne pannenkoek.
- Bak de pannenkoek aan één kant totdat de bovenkant droog is en er talloze gaatjes ontstaan. De pannenkoek hoeft niet omgedraaid te worden; hij wordt alleen aan één kant gebakken.
- Haal de pannenkoek uit de pan en leg op een bord. Herhaal dit met de rest van het beslag.
- Smelt de boter in een kleine pan op laag vuur.
- Voeg de honing toe en roer tot een gladde siroop.
- Besprenkel de warme baghrir royaal met de honing-boter siroop.
- Serveer direct en geniet van deze heerlijke Marokkaanse lekkernij.