Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Gözleme Turkse gevulde flatbreads kookenbakrecepten.nl

Gözleme Turkse gevulde flatbreads

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Gözleme – Turkse gevulde flatbreads (met pan én airfryer optie!)

Er zijn van die gerechten waar je één keer aan begint… en daarna verslaafd bent. Gözleme is er zo één! Het is een traditioneel Turks platbrood gevuld met van alles wat lekker is: van zachte spinazie met feta tot gekruid gehakt of aardappel. Een soort hartige crêpe meets quesadilla meets comfort food. En geloof me: zóveel lekkerder dan je denkt.

Ik proefde gözleme voor het eerst op een markt en was meteen verkocht. De buitenkant lekker dun en goudbruin met een lichte bite, de binnenkant zacht en smeuïg. Dus ik móest hier zelf mee aan de slag. En goed nieuws: het is veel makkelijker dan het lijkt!

Wat is gözleme?

Gözleme is een Turks platbrood zonder gist, gemaakt van een eenvoudig deeg dat je uitrolt tot een dunne lap, vult en dichtvouwt. Daarna bak je het in de pan (of in de airfryer!) tot de buitenkant goudbruin en licht krokant is.

✔ Geen rijstijd
✔ Snel klaar
✔ Oneindig te vullen
✔ Ook kidsproof!

Het basisdeeg (voor 4 stuks)

  • 300 g bloem (Manitoba of gewone tarwebloem)
  • 150-170 ml lauw water
  • 1 el olie (optioneel)
  • ½ tl zout

Zo maak je het deeg:

  1. Meng bloem en zout.
  2. Voeg water beetje bij beetje toe en kneed tot een zacht, soepel deeg.
  3. Voeg eventueel olie toe.
  4. Laat het deeg 15-20 min rusten onder een doek (makkelijker uitrollen).

Verdeel in 4 balletjes.

Vullingen; kies jouw favoriet!

Je kunt 1 soort maken of combineren. Ik geef je mijn 4 favorieten:

1. Spinazie & feta (klassieker!)

  • 200 g verse spinazie (kort gebakken of rauw fijngehakt)
  • 100 g feta
  • Snuf peper / chilivlokken

2. Gehakt & ui

  • 200 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 tl paprikapoeder
  • Snuf zout & peper
    Gehakt rul bakken met ui en kruiden. Laat afkoelen.

3. Aardappel & kaas

  • 2 middelgrote aardappels, gekookt en geprakt
  • 50 g geraspte kaas (bijv. mozzarella of Turks kaşar)
  • Zout, peper en evt. kruiden

4. Kaas & kruiden (simpel maar zó goed)

  • 100 g geraspte kaas
  • Verse peterselie of dille

Zo maak je gözleme

  1. Rol een deegballetje uit tot een dunne ovaal of cirkel.
  2. Verdeel de vulling over één helft.
  3. Vouw dubbel en druk de randen goed dicht.
  4. Bestrijk de bovenkant licht met olie.

Bereiden in de pan (traditioneel)

  1. Verhit een koekenpan of grillpan op middelhoog vuur.
  2. Leg de gözleme in de pan.
  3. Bak 2-3 min per kant tot goudbruin en lichte grillstrepen.
  4. Bestrijk eventueel nog met een beetje olie of boter.

Bereiden in de airfryer

Ja, dit werkt! Perfect als je minder olie wilt gebruiken.

  1. Airfryer voorverwarmen op 180°C.
  2. Leg de gözleme in het mandje (eventueel met bakpapier).
  3. Bak 6-8 minuten, halverwege even omdraaien.
  4. Check of hij mooi goudbruin is.

Tip: Bestrijk licht met olie voor extra kleur en crunch.

Serveren

Gözleme is heerlijk als:

  • Lunch
  • Snack
  • Diner met salade erbij
  • Op feestjes in stukjes gesneden!

Lekker met:

Kan ik gözleme invriezen?

Ja! Zowel ongebakken als gebakken.

Ongebakken (deeg + vulling):
In folie, dan in zakje – eerst ontdooien, dan bakken.

Gebakken:
Laten afkoelen, invriezen, later opwarmen in pan of airfryer. Blijft super!

Tips & variaties

  • Voeg chilivlokken of za’atar toe voor extra smaak.
  • Maak mini-gözleme voor bij borrelplank.
  • Gebruik volkorenmeel voor een gezondere variant.
  • Voeg extra groenten toe (paprika, courgette).

Receptkaart: Gözleme basis + spinazie-feta

Ingrediënten (4 stuks)
Deeg:

  • 300 g bloem
  • 150-170 ml water
  • ½ tl zout
  • 1 el olie (optioneel)

Vulling:

  • 200 g spinazie
  • 100 g feta
  • Peper/chilivlokken

Bereiding

  1. Kneed het deeg en laat 20 min rusten.
  2. Bak spinazie kort of hak rauw fijn.
  3. Meng spinazie met feta en kruiden.
  4. Verdeel deeg in 4 bollen, rol dun uit.
  5. Vulling op één helft, dubbelvouwen, randen dichtdrukken.
  6. Pan: 2-3 min per kant.
    Airfryer: 180°C, 6-8 min.
Gözleme Turkse gevulde flatbreads kookenbakrecepten.nl

Gözleme Turkse gevulde flatbreads

Er zijn van die gerechten waar je één keer aan begint… en daarna verslaafd bent.
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 2 minutes
rusttijd: 20 minutes
Totaal: 26 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: turks
Zoekwoord: flatbread, gozleme, panbrood, platbrood
Porties: 4 stuks

Benodigdheden

  • 1 grillpan of koekenpan

Ingrediënt
 

  • 300 g bloem Manitoba of gewone tarwebloem
  • 150-170 ml lauw water
  • 1 el olie optioneel
  • ½ tl zout

Instructies

  • Meng bloem en zout.
  • Voeg water beetje bij beetje toe en kneed tot een zacht, soepel deeg.
  • Voeg eventueel olie toe.
  • Laat het deeg 15-20 min rusten onder een doek (makkelijker uitrollen).
  • Verdeel in 4 balletjes.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top