We kennen het allemaal wel: van die dagen dat je gewoon geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch iets voedzaams en heerlijks op tafel wilt zetten. Nou, dan is deze visovenschotel met broccoli echt jouw redder in nood! Het is zo’n gerecht dat je omarmt, een echte knuffel in een ovenschaal.
Waarom deze ovenschotel een blijvertje is:
- Eenvoudig en snel: Zelfs als je geen keukenprins(es) bent, tover je dit zo op tafel.
- Gezonde ingrediënten: Vis en broccoli zijn natuurlijk toppers, boordevol vitamines en mineralen.
- Flexibel: Je kunt eindeloos variëren met groenten, vissoorten en kruiden.
- Comfort food: Die romige saus en knapperige topping… daar word je toch blij van?
benodigdheden:
- Ovenschaal
- Koekenpan
- Kookpan
- Vergiet
- Mengkom
- Rasp
- Snijplank
- Mes
- lepel of spatel
Ingrediëntenlijst (voor 4 personen)
- 600 gram witte visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw of schelvis)
- 1 grote broccoli, in roosjes verdeeld
- 250 ml zure room
- 175 gram geraspte cheddar of een andere kaas die goed smelt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- Een snufje nootmuskaat (optioneel, maar lekker!)
- Zout en peper naar smaak
- 75 gram paneermeel
- Olijfolie
Aan de slag met de visovenschotel
- Oven voorverwarmen: Zet de oven op 200 graden Celsius.
- Broccoli voorbereiden: Breng een pan met water aan de kook en kook de broccoli roosjes 3-4 minuten, tot ze iets zachter zijn maar nog wel beet hebben. Giet af en zet opzij.
- Ui en knoflook fruiten: Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Romige saus maken: Meng in een kom de zure room, de helft van de kaas, tijm, paprikapoeder, nootmuskaat (als je die gebruikt), zout en peper. Roer de gefruite ui en knoflook erdoor.
- Ovenschaal vullen: Leg de visfilets in een ovenschaal. Verdeel de broccoli roosjes eroverheen. Giet de romige saus gelijkmatig over de vis en broccoli.
- Knapperige topping: Meng de rest van de kaas met het paneermeel en strooi dit over de ovenschotel.
- Bakken maar! Zet de ovenschaal in de oven en bak 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vis gaar.
Variatietips voor jouw visovenschotel
- Andere vissoorten: Wissel af met zalm, tilapia of koolvis.
- Extra groenten: Voeg stukjes paprika, prei of wortel toe voor extra kleur en smaak.
- Kruiden en specerijen: Experimenteer met dille, peterselie, kerrie of een snufje chilipoeder.
- Kaasvariatie: Probeer eens Gruyère, mozzarella of Parmezaanse kaas.
- Aardappel toevoeging: voorgekookte aardappelschijfjes passen ook geweldig in deze ovenschotel.
Serveren en genieten
Deze visovenschotel met broccoli is heerlijk met gekookte aardappelen, rijst of een knapperig stuk brood. Een frisse salade erbij maakt het helemaal af.
Mijn persoonlijke touch
Ik vind het heerlijk om deze visovenschotel te maken als ik een drukke week heb gehad. Het is zo’n makkelijk gerecht dat je van tevoren kunt voorbereiden. Dan hoef je het op de dag zelf alleen nog maar in de oven te schuiven. En de geur die vrijkomt tijdens het bakken… daar word ik altijd vrolijk van!
Ik hoop dat jullie net zo genieten van deze heerlijke visovenschotel met broccoli als ik. Laat me weten wat jullie ervan vinden! Eet smakelijk!
(FAQ) Veelgestelde vragen

Ingrediënt
- 600 gram witte visfilet bijvoorbeeld kabeljauw of schelvis
- 1 grote broccoli in roosjes verdeeld
- 250 ml zure room
- 175 gram geraspte cheddar of een andere kaas die goed smelt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- Een snufje nootmuskaat optioneel, maar lekker!
- Zout en peper naar smaak
- 75 gram paneermeel
- Olijfolie
Instructies
- Oven voorverwarmen: Zet de oven op 200 graden Celsius.
- Broccoli voorbereiden: Breng een pan met water aan de kook en kook de broccoli roosjes 3-4 minuten, tot ze iets zachter zijn maar nog wel beet hebben. Giet af en zet opzij.
- Ui en knoflook fruiten: Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Romige saus maken: Meng in een kom de zure room, de helft van de kaas, tijm, paprikapoeder, nootmuskaat (als je die gebruikt), zout en peper. Roer de gefruite ui en knoflook erdoor.
- Ovenschaal vullen: Leg de visfilets in een ovenschaal. Verdeel de broccoli roosjes eroverheen. Giet de romige saus gelijkmatig over de vis en broccoli.
- Knapperige topping: Meng de rest van de kaas met het paneermeel en strooi dit over de ovenschotel.
- Bakken maar! Zet de ovenschaal in de oven en bak 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vis gaar.
Voedingswaarde
Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets koopt via deze links, zonder dat dit extra kosten voor jou met zich meebrengt. Ik raad alleen producten aan die ik persoonlijk gebruik en waarvan ik geloof dat ze waardevol zijn voor mijn lezers. Bedankt voor je steun!