Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Romige Champignonsoep met een Unieke Touch

Romige Champignonsoep

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Champignonsoep is zo’n klassieker die je eigenlijk altijd op tafel kunt zetten. Want een kom warme, romige soep doet het altijd goed. Wat ik er zelf zo fijn aan vind, is dat champignonsoep makkelijk te maken is, je maar weinig ingrediënten nodig hebt en dat je met een kleine toevoeging iets heel bijzonders neerzet. Vandaag deel ik mijn favoriete champignonsoep recept mét een unieke touch: een vleugje truffelolie. Daardoor krijgt de soep die extra luxe smaak die je normaal alleen in een restaurant verwacht.

Ik hou ervan om klassiekers een beetje een unieke touch te geven. Een gewone champignonsoep is heerlijk, maar door de toevoeging van verse tijm en een paar druppels truffelolie krijgt het gerecht net dat beetje extra waardoor het meteen speciaal voelt. En het mooie is: je hoeft er echt geen ingewikkelde kooktechnieken voor te kennen. Deze soep staat in minder dan een half uur op tafel en is romig, zacht en vol van smaak.

Ingrediënten voor 4 personen

400 g champignons, in plakjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
750 ml groentebouillon
100 ml kookroom
2 el boter
1 el olijfolie
2 takjes verse tijm
Peper en zout
Optioneel: een paar druppels truffelolie en verse peterselie ter garnering

Bereiding

Ui en knoflook fruiten: Verhit 2 el boter en 1 el olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook glazig totdat ze zacht en geurend zijn.

Champignons bakken: Voeg de plakjes champignons toe en bak ze 5–7 minuten mee tot ze mooi bruin kleuren. Leg een paar plakjes apart voor de garnering.

Bouillon toevoegen: Voeg 750 ml groentebouillon en 2 takjes verse tijm toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Pureren: Verwijder de tijmtakjes en pureer de soep glad met een staafmixer.

Room toevoegen: Roer 100 ml kookroom door de soep en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking: Serveer de soep in kommen, druppel er een klein beetje truffelolie over en garneer met de apart gehouden champignonplakjes en wat verse peterselie.

En dat is het! Een heerlijke, romige champignonsoep die net even anders is dan je gewend bent.

Variaties en tips

Wat ik fijn vind aan champignonsoep is dat je er heel makkelijk mee kunt variëren. Heb je geen truffelolie in huis? Dan kun je ook een klein scheutje sojasaus gebruiken om de soep wat dieper en hartiger te maken. Voor een vegetarische variant kun je de groentebouillon gebruiken, maar wil je de soep extra rijk maken, dan is kippenbouillon ook een optie. En voor de echte kaasliefhebbers: een handje geraspte Parmezaanse kaas door de soep is een aanrader.

Wil je de soep feestelijker maken, serveer hem dan in kleine glaasjes als amuse of tussengerecht. Met een stukje knapperig stokbrood of een zelfgemaakte kaasstengel erbij is het meteen een complete en luxe gang.

Waarom dit recept uniek is

Wat deze champignonsoep uniek maakt, is de balans tussen eenvoud en luxe. De basis is simpel: champignons, ui, knoflook en bouillon. Maar de toevoeging van room maakt hem romig, tijm geeft een subtiele kruidigheid en truffelolie tilt het geheel naar een hoger niveau. Het zijn die kleine details die een standaard champignonsoep veranderen in een gerecht waar je gasten nog over napraten.

En laten we eerlijk zijn: een soep die binnen een half uur klaar is en toch smaakt alsof je er veel meer werk in hebt gestoken, dat is toch precies wat we willen? Zeker als je een drukke dag hebt gehad en toch iets lekkers en speciaals op tafel wilt zetten.

Serveeradvies

Deze soep smaakt heerlijk als lunch met een geroosterde boterham of een stukje focaccia, maar doet het ook goed als voorgerecht bij een diner. Voor een extra mooi effect kun je de soep serveren met een swirl van room bovenop en een paar krokant gebakken champignonplakjes. Nog een beetje peterselie of bieslook erover en je hebt een bord dat er net zo lekker uitziet als het smaakt.

Dus de volgende keer dat je zin hebt in een kom soep, probeer dan zeker deze romige champignonsoep met truffelolie. Het is eenvoudig, smaakvol en net even anders. Perfect voor wie van klassiek houdt, maar toch graag een unieke draai eraan wil geven.

Romige Champignonsoep met een Unieke Touch

Romige champignonsoep

Champignonsoep is zo’n klassieker die je eigenlijk altijd op tafel kunt zetten.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 15 minutes
0 minutes
Totaal: 24 minutes
Menugang: soep
Keuken: nederlands
Zoekwoord: champignonsoep, herfstrecepten

Ingrediënt
 

  • 400 g champignons in plakjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml kookroom
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • Peper en zout
  • Optioneel: een paar druppels truffelolie en verse peterselie ter garnering

Instructies

  • Verhit 2 el boter en 1 el olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook glazig totdat ze zacht en geurend zijn.
  • Voeg de plakjes champignons toe en bak ze 5–7 minuten mee tot ze mooi bruin kleuren. Leg een paar plakjes apart voor de garnering.
  • Voeg 750 ml groentebouillon en 2 takjes verse tijm toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Verwijder de tijmtakjes en pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Roer 100 ml kookroom door de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep in kommen, druppel er een klein beetje truffelolie over en garneer met de apart gehouden champignonplakjes en wat verse peterselie.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating