Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Vitello Tonnato kookenbakrecepten.nl

Vitello Tonnato de Klassiek Italiaans Voorgerecht met Tonijnsaus

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Wat is vitello tonnato?

Vitello tonnato is een klassiek Italiaans voorgerecht uit de regio Piemonte. De naam zegt het eigenlijk al: vitello betekent kalfsvlees, tonnato verwijst naar tonijn. Het is een combinatie die op papier misschien vreemd klinkt, maar in de praktijk hemels is.

Dunne plakjes mals kalfsvlees worden bedekt met een fluweelzachte saus van tonijn, mayonaise, ansjovis, kappertjes en citroen. Het resultaat is fris, romig en elegant, precies zoals een goed Italiaans gerecht hoort te zijn. Ik maak deze vitello tonnato graag op dagen dat ik wat extra’s wil serveren, maar niet uren in de keuken wil staan. Want eerlijk: het ziet er indrukwekkend uit, maar het is verrassend makkelijk om te maken.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor het vlees:

  • 600 g kalfsmuis
  • 1 ui, in kwarten
  • 1 wortel, in stukken
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 tl zout

Voor de tonijnsaus:

  • 150 g tonijn uit blik (op olie, goed uitgelekt)
  • 100 g mayonaise
  • 1 el kappertjes + extra voor de garnering
  • 2 ansjovisfilets
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1 el kookvocht van het vlees (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak

Zo maak je vitello tonnato

  1. Kook het vlees.
    Doe het kalfsvlees in een pan met de ui, wortel, bleekselderij, laurier, tijm, peperkorrels en zout. Voeg water toe tot het vlees net onderstaat.
    Breng rustig aan de kook en laat het ongeveer 45–60 minuten zachtjes garen tot het mals is.
  2. Laat afkoelen.
    Haal het vlees uit de pan, laat afkoelen in het kookvocht en zet het daarna afgedekt in de koelkast. Zo blijft het heerlijk sappig en stevig genoeg om in dunne plakjes te snijden.
  3. Maak de tonijnsaus.
    Doe de tonijn, mayonaise, kappertjes, ansjovis, citroensap en olijfolie in een keukenmachine. Mix tot een gladde saus.
    Voeg eventueel een lepel kookvocht toe om de saus iets dunner te maken. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Snijd het vlees.
    Snijd het afgekoelde vlees in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat het makkelijkst met een scherp mes of snijmachine.
  5. Serveren.
    Leg de plakjes vlees op een groot bord of schaal en verdeel de tonijnsaus erover. Garneer met extra kappertjes, wat plakjes citroen en eventueel wat verse peterselie.

Serveer- en bewaartips

Vitello tonnato kun je prima van tevoren maken. Sterker nog: de smaken worden vaak nóg beter als het een paar uur in de koelkast heeft gestaan.
Bewaar het gerecht goed afgedekt in de koelkast, dan blijft het zeker één dag lekker vers.

Serveer het koud als voorgerecht met wat rucola en een stukje knapperig stokbrood, of een stukje fleatbread ook erg lekker! Of maak er een lichte lunch van met een frisse salade erbij.

Tips & variaties

  • Geen kalfsvlees in huis? Fricandeau of rosbief werkt ook prima.
  • Wil je een extra luchtige saus? Klop er een eetlepel slagroom doorheen vlak voor het serveren.
  • Voor een snelle versie kun je ook dun gesneden rosbief van de slager gebruiken, ideaal als je weinig tijd hebt.
  • Maak het extra feestelijk met wat druppeltjes olijfolie en fijngehakte kappertjes bovenop.

Waarom ik dit recept graag maak

Vitello tonnato is zo’n gerecht dat altijd indruk maakt, zonder dat het ingewikkeld is. Ik vind het heerlijk om dit te maken als we eters krijgen of als ik iets speciaals op tafel wil zetten. De combinatie van mals vlees en die romige, zoute tonijnsaus… dat blijft een favoriet.

En het mooiste: dit klassieke vitello tonnato recept kun je makkelijk van tevoren klaarmaken, zodat je tijdens het eten gewoon lekker kunt genieten. Dus heb jij dit recept ook gemaakt? Laat mij het weten hieronder in de reacties of tag mij op je sociale media met @kookenbakrecepten.nl, ik vind het altijd leuk om jullie creaties te zien!

Vitello Tonnato kookenbakrecepten.nl

Vitello Tonnato

Vitello tonnato is een klassiek Italiaans voorgerecht uit de regio Piemonte.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 1 minute
afkoeltijd: 30 minutes
Totaal: 1 hour 44 minutes
Menugang: avondeten
Keuken: italiaans
Zoekwoord: vitello tonnato
Porties: 4 personen

Ingrediënt
 

Voor het vlees

  • 600 g kalfsmuis
  • 1 ui in kwarten
  • 1 wortel in stukken
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 tl zout

Voor de saus

  • 150 g tonijn uit blik op olie, goed uitgelekt
  • 100 g mayonaise
  • 1 el kappertjes + extra voor de garnering
  • 2 ansjovisfilets
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1 el kookvocht van het vlees optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe het kalfsvlees in een pan met de ui, wortel, bleekselderij, laurier, tijm, peperkorrels en zout. Voeg water toe tot het vlees net onderstaat.
  • Breng rustig aan de kook en laat het ongeveer 45–60 minuten zachtjes garen tot het mals is.
  • Haal het vlees uit de pan, laat afkoelen in het kookvocht en zet het daarna afgedekt in de koelkast. Zo blijft het heerlijk sappig en stevig genoeg om in dunne plakjes te snijden.
  • Doe de tonijn, mayonaise, kappertjes, ansjovis, citroensap en olijfolie in een keukenmachine. Mix tot een gladde saus.
  • Voeg eventueel een lepel kookvocht toe om de saus iets dunner te maken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het afgekoelde vlees in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat het makkelijkst met een scherp mes of snijmachine.
  • Leg de plakjes vlees op een groot bord of schaal en verdeel de tonijnsaus erover. Garneer met extra kappertjes, wat plakjes citroen en eventueel wat verse peterselie.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top