Go Back
bitterballen

Bitterballen met Paddenstoelen

Bitterballen: een typisch Nederlands hapje dat zijn weg naar vrijwel elke borrel en feestje heeft gevonden.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 5 minutes
opstijven: 2 hours
Totaal: 2 hours 20 minutes
Menugang: bijgerecht, Snack
Keuken: nederlands
Zoekwoord: bitterbal, bitterballen, gezonde snacks

Benodigdheden

Ingrediënt
 

Voor de ragout

  • 250 g gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld champignons, shiitake en oesterzwammen
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 bosuitjes in fijne ringetjes
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 400 ml rundvleesbouillon
  • 1 tl tijm
  • 1 tl peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor het parneren

  • 2 eieren
  • 150 g gekruide paneermeel

Instructies

  • Snijd de paddenstoelen fijn en bak ze in een koekenpan met een beetje boter tot ze goudbruin en zacht zijn. Voeg de sjalot, knoflook en bosuitjes toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Smelt de resterende boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door. Laat dit 2-3 minuten garen tot je een roux hebt.
  • Voeg de warme rundvleesbouillon beetje bij beetje toe aan de roux en blijf goed roeren tot je een gladde saus hebt.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen, tijm, peterselie, zout en peper toe aan de saus. Laat het mengsel afkoelen en opstijven in de koelkast (minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht).
  • Neem kleine porties van de afgekoelde ragout en rol deze tot balletjes van ongeveer 3 cm.
  • Klop de eieren los in een kom en doe het gekruide paneermeel in een tweede kom.
  • Haal de balletjes eerst door het paneermeel dan door het ei en daarna door het paneermeel en weer door het ei. Voor een extra krokante korst kun je dit proces herhalen (extra dubbel paneren).
  • Verhit de olie tot 180°C en bak de bitterballen in kleine porties goudbruin (ongeveer 4-5 minuten).
  • Bespray de bitterballen met een beetje olie en bak ze 10 minuten op 200°C.
  • Verwarm de oven voor op 220°C, leg de bitterballen op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Video

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Bitterballen met Paddenstoelen
Amount per Serving
Calories
60
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten