Go Back
+ servings
breekbrood

Breekbrood van Zachte Melkbroodjes recept

Vandaag ben ik aan de slag gegaan met de favoriete broodjes van mijn kinderen. Zacht melkbroodjes in vorm van een breekbrood! Deze heerlijke broodjes zijn perfect voor de korte woensdagen van mijn kinderen. Ze hebben dan altijd een half dagje school, en wat is er nou lekkerder dan ze te verwennen met deze luchtige broodjes? Ze vinden het altijd superlekker om ze te besmeren met van alles en nog wat: jam, pindakaas, of gewoon wat boter. Omdat ik altijd op zoek ben naar recepten die eenvoudig zijn maar toch lekker, deel ik vandaag mijn recept voor deze geurige melkbroodjes. En het mooie is: je maakt er in één keer 12, genoeg dus om te delen.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 25 minutes
90 min: 5 minutes
Totaal: 2 hours 10 minutes
Menugang: brood
Keuken: nederlands
Zoekwoord: breekbrood, Broodjes, melkbrood
Porties: 12

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 500 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 1 schep bastardsuiker lichtbruin
  • 7 g droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 800 g bloem
  • Zonnebloempitten sesam en maanzaad (voor de topping)

Instructies

  • Verwarm de melk in een pannetje en voeg de roomboter toe aan de melk en laat het smelten.
  • Voeg de bastardsuiker toe aan het mengsel van melk en boter.
  • Strooi de droge gist bovenop het warme mengsel en laat het 5 minuten staan om de gist te activeren.
  • Meng in een grote kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet het melk-boter-gistmengsel erin. Roer met een houten lepel totdat het deeg samenkomt. Leg het deeg op een licht bebloemd werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten. Het deeg moet soepel en elastisch aanvoelen. Als het te plakkerig is, voeg dan wat extra bloem toe, en als het te droog is, voeg wat water toe.
  • Plaats het deeg in een kom en dek het af met een schone doek of huishoudfolie. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg ongeveer 1 tot 1,5 uur rijzen, totdat het in omvang verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en rol ze tot mooie bolletjes. Gebruik een bakblik van 25x40 cm en vet het in of bekleed het met bakpapier. Zet de deegbolletjes dicht naast elkaar in het bakblik. Hoe dichter bij elkaar ze liggen, hoe mooier het breekbrood-effect wordt.
  • Dek het bakblik af met een doek en laat de broodjes nogmaals rijzen, dit keer voor ongeveer 30 tot 45 minuten. Ze moeten mooi omhoog komen en heerlijk luchtig aanvoelen.
  • Verwarm je oven voor op 210 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Bak de broodjes in de oven gedurende 20 tot 25 minuten, of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met wat gesmolten roomboter voor een extra glans en zachte korst. Strooi vervolgens de zonnebloempitten en maanzaad over de broodjes terwijl ze nog warm zijn. Dit geeft ze een knapperige afwerking en extra smaak.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten