Go Back
+ servings
chili con carne

Chili Con Carne Recept

Chili con carne, wat letterlijk "chili met vlees" betekent, is een klassiek gerecht dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico. Het is een verwarmende en smaakvolle maaltijd, perfect voor koude dagen of gezellige momenten met de familie.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 45 minutes
Totaal: 1 hour
Menugang: comfort food, hoofdgerecht, stoofpot
Keuken: mexicaans, tex-mex
Zoekwoord: chili con carne recept, tex-mex recept
Porties: 4

Ingrediënt
 

Hoofdingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik 400 gram tomatenblokjes
  • 1 blik 400 gram kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 250 ml runderbouillon

Kruiden:

  • 2 theelepels chilipoeder pas aan naar smaak
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • Zout en peper naar smaak

Optioneel voor garnering:

  • Verse koriander
  • Limoenpartjes
  • Geraspte kaas
  • Tortillachips

Instructies

  • Voorbereiding: Snijd de ui, knoflook en paprika in kleine stukjes. Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan voordat je begint met koken.
  • Bakken van de basis: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze 3-4 minuten tot hij zacht en glazig is. Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog 2 minuten. Dit zorgt voor een aromatische basis.
  • Rundergehakt toevoegen: Doe het gehakt in de pan en bak tot het volledig rul en goudbruin is. Gebruik een houten lepel om het gehakt tijdens het bakken uit elkaar te halen.
  • Kruiden en tomatenpuree: Voeg de tomatenpuree en kruiden (chilipoeder, komijn, paprikapoeder en oregano) toe. Roer goed door zodat de smaken zich vermengen. Bak dit 1 minuut om de smaken te activeren.
  • Stoofgerecht opbouwen: Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen en runderbouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de chili 30-40 minuten zachtjes sudderen zonder deksel. Roer af en toe om te voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken.
  • Proeven en afwerken: Proef de chili en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra chilipoeder. Laat de smaken nog 5 minuten intrekken voordat je het serveert.

Tips voor het Beste Resultaat

  • Balans in smaak: Een goede chili con carne draait om de balans tussen hartig, pittig en zoet. Voeg een klein scheutje honing of een snufje suiker toe als de tomaten wat zuur zijn.
  • Textuur: Voor een romigere textuur kun je een deel van de bonen pureren voordat je ze toevoegt. Dit maakt de chili voller en steviger.
  • Extra groente: Voeg wortels, maïs of courgette toe om extra voedingswaarde en kleur aan het gerecht te geven.
  • Maak vooruit: Chili con carne smaakt vaak beter de volgende dag, omdat de smaken tijd hebben om zich te ontwikkelen. Maak het een dag van tevoren en verwarm het langzaam op.

Tips

Voedingsinformatie (per portie)

  • Calorieën: 350 kcal
  • Eiwitten: 28 gram
  • Vetten: 15 gram
  • Koolhydraten: 25 gram
  • Vezels: 6 gram

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Chili Con Carne Recept
Amount per Serving
Calories
350
% Daily Value*
Fat
 
15
g
23
%
Carbohydrates
 
24
g
8
%
Fiber
 
6
g
25
%
Protein
 
28
g
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten