Go Back
+ servings
citroen meringue taartjes

Citroen Meringue Taartjes met Huisgemaakte Lemoncurd

Er gaat niets boven het maken van een showstopper dessert: citroen meringue taartjes met huisgemaakte lemoncurd. De combinatie van een krokante taartbodem, romige lemoncurd en luchtige meringue zorgt gegarandeerd voor een smaaksensatie. Perfect voor een high tea, een feestje of gewoon om jezelf te verwennen. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je deze heerlijke taartjes maakt.
Voorbereiding: 55 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Rusttijd: 30 minutes
Totaal: 1 hour 45 minutes
Menugang: Dessert
Keuken: frans
Zoekwoord: citroen meringue
Porties: 5

Benodigdheden

  • 1 hitte bestendige kom
  • 1 mixer
  • 1 deegroller
  • 6 bakvormpjes

Ingrediënt
 

Voor de bodem

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel koud water

Voor de lemoncurd

  • 3 eieren
  • 125 ml vers citroensap ongeveer 3 citroenen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram ongezouten boter in blokjes
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de meringue

  • 3 eiwitten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

Maak de Taartbodems

  • Meng de bloem en poedersuiker in een kom.
  • Voeg de koude boter toe en wrijf dit met je vingers door de bloem tot het mengsel lijkt op broodkruimels.
  • Voeg de eidooier en het koude water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en bekleed kleine taartvormpjes ermee. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Bak de taartbodems 10-12 minuten blind door ze te vullen met bakpapier en bakbonen. Verwijder daarna de bakbonen en bak nog 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.

Bereid de Lemoncurd

  • Klop de eieren los in een hittebestendige kom.
  • Voeg het citroensap, de suiker en de citroenrasp toe.
  • Verwarm de kom au bain-marie (boven een pan met zacht kokend water) en blijf constant roeren met een garde.
  • Voeg de boterblokjes toe en blijf roeren tot de lemoncurd dikker wordt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
  • Haal de kom van het vuur en laat de lemoncurd afkoelen. Bedek met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Maak de Meringue

  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe, telkens een eetlepel, terwijl je blijft mixen.
  • Voeg de maizena en het citroensap toe en klop tot je stevige, glanzende pieken hebt.

Stel de Taartjes Samen

  • Vul de afgekoelde taartbodems met een flinke lepel lemoncurd.
  • Spuit of lepel de meringue bovenop de lemoncurd.
  • Gebruik een keukenbrander om de meringue licht te bruinen, of plaats de taartjes kort onder de grill (houd dit goed in de gaten).
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten