Go Back
+ servings
kaneelbroodjes met walnoten

Kaneelbroodjes met Walnoten en Karamelsaus

Als moeder en foodblogger ben ik altijd op zoek naar recepten die niet alleen verrukkelijk zijn, maar ook een stukje gezelligheid brengen. Deze kaneelbroodjes met walnoten en karamelsaus doen dat zeker. Het maken van deze broodjes is voor mij een momentje om even te ontsnappen aan de hectiek van de dag, en het eindresultaat is altijd een feest op tafel.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 20 minutes
Rusttijd: 1 hour 30 minutes
Totaal: 2 hours 3 minutes
Menugang: brood, lunch
Keuken: frankrijk
Zoekwoord: kaneelbroodje
Porties: 12 broodjes

Benodigdheden

Ingrediënt
 

Voor de kaneelbroodjes

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 75 gram suiker
  • 75 gram boter gesmolten
  • 1 ei
  • Snufje zout

Voor de vulling

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 75 gram walnoten grof gehakt

Voor de karamelsaus

  • 100 gram suiker voor lichte karamel
  • 100 ml slagroom voor lichte karamel
  • 50 gram boter voor lichte karamel
  • 50 gram donkere basterdsuiker voor donkere karamel
  • 50 ml slagroom voor donkere karamel
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de bloem, gist, suiker en een snufje zout in een grote kom.
  • Voeg de lauwwarme melk, gesmolten boter en het ei toe.
  • Kneed alles tot een soepel en elastisch deeg. Dit kan met de hand of met een mixer met deeghaken.
  • Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het op een warme plek ongeveer een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Meng de boter, bruine basterdsuiker en kaneel in een kom tot een gladde pasta.
  • Hak de walnoten grof en zet ze apart.
  • Het deeg uitrollen en vullen:
  • Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het gerezen deeg uit tot een grote rechthoek.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met de kaneelpasta.
  • Strooi de gehakte walnoten over de hele rechthoek.
  • Gebruik een pizzaroller om het deeg in gelijke stroken te snijden.
  • Rol elke strook voorzichtig op tot een mooi rond kaneelbroodje.
  • Leg de opgerolde broodjes in een ingevette ovenschaal, met een beetje ruimte ertussen zodat ze nog kunnen rijzen.
  • Dek de ovenschaal af en laat de broodjes nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bak de kaneelbroodjes 20-25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Voor de lichte karamel: smelt de suiker in een pan tot een goudbruine kleur. Voeg voorzichtig de slagroom en boter toe terwijl je blijft roeren.
  • Voor de donkere karamel: smelt de basterdsuiker samen met de slagroom en een snufje zout. Laat het kort koken tot het een dikkere saus wordt.
  • Combineer beide sauzen of gebruik ze apart, afhankelijk van je smaak.
  • Laat de broodjes iets afkoelen na het bakken.
  • Giet de karamelsaus er royaal overheen.
  • Garneer met extra walnoten voor een knapperige topping.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten