Verkruimel de koekjes fijn met een keukenmachine of door ze in een plastic zak te doen en er met een deegroller overheen te rollen.
Meng de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter tot alles goed gemengd is.
Druk het mengsel in de bodem van een taartvorm (ongeveer 23 cm doorsnede) en zet het minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Plaats het ongeopende blikje gecondenseerde melk ( of zelfgemaakte gecondenseerde melk) in een pan met water, zorg dat het blikje volledig onder water staat.
Breng het water aan de kook en laat het blikje 2 tot 3 uur zachtjes koken. Zorg ervoor dat het blikje steeds onder water blijft, voeg indien nodig water toe.
Laat het blikje na het koken afkoelen voordat je het opent. Het resultaat is een dikke, karamelachtige dulce de leche.
Snijd de bananen in plakjes en leg deze over de afgekoelde koekjesbodem.
Schep de afgekoelde karamel over de plakjes banaan en verdeel gelijkmatig.
Klop de slagroom met de suiker en vanille-extract half stijf.
Voeg nu de roomkaas toe en klop nog een minuut door.
Verdeel de opgeklopte slagroom over de karamel en strijk glad.
Bestrooi de taart met geraspte chocolade, nootjes of een beetje cacaopoeder voor een extra luxe touch.
Laat de taart minimaal 1 uur opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.
Geniet van je heerlijke, romige banoffee taart zonder oven!