Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout. Voeg de lauwwarme melk en eieren toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het deeg 10-15 minuten, tot het elastisch en soepel is.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het in volume verdubbeld is.
Meng de zachte roomboter, basterdsuiker en kaneel tot een smeuïg mengsel.
Roer de appelstukjes erdoor en voeg eventueel de rozijnen toe. Dit geeft de vulling een extra sappige en zoete smaak.
Zorg dat de vulling gelijkmatig gemengd is, zodat iedere hap boordevol smaak zit.
Rol het gerezen deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30 cm.
Verdeel de appel-kaneelvulling gelijkmatig over het deeg, maar laat 1 cm van de randen vrij.
Rol het deeg op vanaf de lange zijde, zoals bij een cinnamon roll. Snijd de rol in 8-10 gelijke stukken.
Plaats de rolletjes in een ingevette springvorm of ovenschaal, met de snijkanten naar boven. Laat het geheel nog 30-40 minuten rijzen.
Controleer of het deeg voldoende gerezen is door zachtjes op de bovenkant te drukken – het moet terugveren.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Bestrijk de bovenkant van het brood met losgeklopt ei voor een mooie glans.
Bak het Chinois brood in 25-30 minuten goudbruin. Houd het brood goed in de gaten, zodat het niet te donker wordt.
Laat iets afkoelen, bestuif met poedersuiker en serveer warm of op kamertemperatuur. De combinatie van de zachte brioche en de kruidige appelvulling is een echte traktatie!