chinois

Recept voor Chinois Brood met Appel

Ben je op zoek naar een zoet brood met een warme, herfstige smaak? Dit Chinois brood met een vulling van appel, kaneel, roomboter en basterdsuiker is een onweerstaanbare variatie op de klassieke Franse lekkernij. Perfect als traktatie bij de koffie, voor een brunch of om jezelf te verwennen op een koude dag!

Wat is Chinois Brood?

Chinois brood vindt zijn oorsprong in Frankrijk en wordt vaak gevuld met romige banketbakkersroom. Deze versie geeft het brood een heerlijke upgrade met de klassieke combinatie van appel en kaneel. De naam “Chinois” betekent Chinees in het Frans, maar het brood heeft geen Aziatische oorsprong. Het wordt veel gegeten in Frankrijk, België en Luxemburg en is geliefd vanwege de zachte brioche-textuur en rijke vulling.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 60 g suiker
  • 10 g instant gist
  • 1 tl zout
  • 200 ml melk (lauwwarm)
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 100 g boter (zacht)

Voor de vulling:

  • 2 middelgrote appels (geschild, in kleine blokjes gesneden)
  • 100 g zachte roomboter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • Optioneel: 50 g rozijnen (geweekt in appelsap)

Voor de afwerking:

  • 1 ei (voor het bestrijken)
  • Poedersuiker (voor decoratie)

Bereidingswijze

Stap 1: Het deeg maken

  1. Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout. Voeg de lauwwarme melk en eieren toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  2. Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het deeg 10-15 minuten, tot het elastisch en soepel is.
  3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het in volume verdubbeld is.

Stap 2: De vulling bereiden

  1. Meng de zachte roomboter, basterdsuiker en kaneel tot een smeuïg mengsel.
  2. Roer de appelstukjes erdoor en voeg eventueel de rozijnen toe. Dit geeft de vulling een extra sappige en zoete smaak.
  3. Zorg dat de vulling gelijkmatig gemengd is, zodat iedere hap boordevol smaak zit.

Stap 3: Het brood vormen

  1. Rol het gerezen deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30 cm.
  2. Verdeel de appel-kaneelvulling gelijkmatig over het deeg, maar laat 1 cm van de randen vrij.
  3. Rol het deeg op vanaf de lange zijde, zoals bij een cinnamon roll. Snijd de rol in 8-10 gelijke stukken.
  4. Plaats de rolletjes in een ingevette springvorm of ovenschaal, met de snijkanten naar boven. Laat het geheel nog 30-40 minuten rijzen. (niet langer anders komen ze in de oven niet goed omhoog)
  5. Controleer of het deeg voldoende gerezen is door zachtjes op de bovenkant te drukken, het moet terugveren.

Stap 4: Bakken en afwerken

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  2. Bestrijk de bovenkant van het brood met losgeklopt ei voor een mooie glans.
  3. Bak het Chinois brood in 25-30 minuten goudbruin. Houd het brood goed in de gaten, zodat het niet te donker wordt.
  4. Laat iets afkoelen, bestuif het met poedersuiker en serveer lekker warm of op kamertemperatuur. De combinatie van de zachte brioche en de kruidige appelvulling is een echte een lekkere traktatie!
Recept voor Chinois Brood met Appel, Kaneel en Roomboter

We hopen dat je geniet van dit heerlijke recept! Deel je creatie met ons op Instagram of in de reacties. Elke variatie heeft zijn eigen charme, en we zijn benieuwd naar jouw unieke interpretatie!

(FAQ) Veelgestelde Vragen

chinois

Recept voor Chinois Brood met Appel

Ben je op zoek naar een zoet brood met een warme, herfstige smaak? Dit Chinois brood met een vulling van appel, kaneel, roomboter en basterdsuiker is een onweerstaanbare variatie op de klassieke Franse lekkernij. Perfect als traktatie bij de koffie, voor een brunch of om jezelf te verwennen op een koude dag!
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 25 minutes
Rusttijd: 1 hour 30 minutes
Totaal: 2 hours 15 minutes
Menugang: brood
Keuken: frans
Zoekwoord: Brioche, chinois

Ingrediënt
 

  • 500 g bloem
  • 60 g suiker
  • 10 g instant gist
  • 1 tl zout
  • 200 ml melk lauwwarm
  • 2 eieren kamertemperatuur
  • 100 g boter zacht
  • 2 middelgrote appels geschild, in kleine blokjes gesneden
  • 100 g zachte roomboter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • Optioneel: 50 g rozijnen geweekt in appelsap

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout. Voeg de lauwwarme melk en eieren toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
  • Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het deeg 10-15 minuten, tot het elastisch en soepel is.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Meng de zachte roomboter, basterdsuiker en kaneel tot een smeuïg mengsel.
  • Roer de appelstukjes erdoor en voeg eventueel de rozijnen toe. Dit geeft de vulling een extra sappige en zoete smaak.
  • Zorg dat de vulling gelijkmatig gemengd is, zodat iedere hap boordevol smaak zit.
  • Rol het gerezen deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30 cm.
  • Verdeel de appel-kaneelvulling gelijkmatig over het deeg, maar laat 1 cm van de randen vrij.
  • Rol het deeg op vanaf de lange zijde, zoals bij een cinnamon roll. Snijd de rol in 8-10 gelijke stukken.
  • Plaats de rolletjes in een ingevette springvorm of ovenschaal, met de snijkanten naar boven. Laat het geheel nog 30-40 minuten rijzen.
  • Controleer of het deeg voldoende gerezen is door zachtjes op de bovenkant te drukken – het moet terugveren.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met losgeklopt ei voor een mooie glans.
  • Bak het Chinois brood in 25-30 minuten goudbruin. Houd het brood goed in de gaten, zodat het niet te donker wordt.
  • Laat iets afkoelen, bestuif met poedersuiker en serveer warm of op kamertemperatuur. De combinatie van de zachte brioche en de kruidige appelvulling is een echte traktatie!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten
u003cstrongu003eAffiliate Disclaimer:u003c/strongu003eu003cem class=u0022u0022u003e Op deze pagina vind je affiliate links. Dit betekent dat als je via een van deze links een product koopt, ik daar een kleine commissie voor ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Alle producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit en functionaliteit.u003c/emu003e
Author Name

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top