Go Back
+ servings
Een romige champignonsaus in een witte sauskom, met goudbruine champignons en verse tijm erover gestrooid, op een rustieke houten tafel met een lepel naast de kom, warme sfeer en herfstachtige kleuren.

Romige champignonsaus

Een snelle, romige champignonsaus die past bij pasta, vlees en groenten.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 10 minutes
Totaal: 20 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: frans
Zoekwoord: champignonsaus, paddenstoelensaus, saus met champignons
Porties: 4

Ingrediënt
 

  • 250 g verse champignons bijvoorbeeld kastanjechampignons of witte champignons, in plakjes
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 25 g boter of plantaardige margarine
  • 150 ml slagroom of plantaardige kookroom
  • 50 ml groente- of kippenbouillon
  • 1 tl mosterd optioneel voor extra smaakdiepte
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Verse peterselie fijngehakt (ter garnering)

Instructies

  • Voorbereiden: Snijd de champignons in dunne plakjes en hak de ui en knoflook fijn. Zo heb je alles binnen handbereik voordat je begint te koken.
  • Fruit de ui en knoflook: Verhit de boter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze 2–3 minuten tot hij glazig is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 30 seconden mee tot het aroma vrijkomt.
  • Bak de champignons: Voeg de champignons toe en bak ze 5–7 minuten, al roerend. Ze moeten zacht worden en vocht loslaten dat vervolgens iets verdampt, zodat de saus straks niet waterig is.
  • Maak de saus: Voeg de bouillon toe en laat dit 2 minuten zachtjes pruttelen. Roer daarna de room en de mosterd erdoor en breng de saus aan de kook. Laat 3–4 minuten zachtjes inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Breng op smaak: Voeg zout en versgemalen peper toe. Proef en pas eventueel de smaak aan. Een scheutje citroensap kan de smaken opfrissen.
  • Afwerken: Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte peterselie door de saus. Serveer direct over je pasta, aardappelen of gegrild vlees.

Tips

Airfryer-optie: Wil je de saus combineren met gegrilde champignons in de airfryer? Bak de champignons eerst 8 minuten op 180°C, voeg dan ui, knoflook en de saus toe en warm kort door.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Romige champignonsaus
Amount per Serving
Calories
120
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Carbohydrates
 
4
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Protein
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten