Go Back
+ servings
Romige Moussaka

Romige Moussaka

Romige moussaka maken? Met dit uitgebreide recept leer je hoe je dit klassieke gerecht met een moderne twist perfect klaarmaakt, inclusief handige tips en variaties.
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 40 minutes
Totaal: 1 hour
Menugang: avondeten, hoofdgerecht
Keuken: grieks, mediteraans
Zoekwoord: griekse moussaka, moussaka
Porties: 6 personen

Ingrediënt
 

Voor de vleessaus

  • 500 g runder- of lamsgehakt
  • 1 grote ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak

Voor de auberginelagen

  • 3 middelgrote aubergines
  • 2 el olijfolie
  • Snufje zout

Voor de bechamelsaus

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 1 ei
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Voorbereiden van de aubergines: Snijd de aubergines in dunne plakken en bestrooi ze licht met zout. Laat ze 20 minuten liggen om vocht te onttrekken. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Bereid de vleessaus: Verhit olijfolie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel en oregano toe. Laat 20 minuten sudderen.
  • Maak de bechamelsaus: Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux ontstaat. Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer constant om klontjes te voorkomen. Voeg het ei, de Parmezaanse kaas en nootmuskaat toe.
  • Bak de aubergines: Verhit de olijfolie in een pan en bak de aubergineplakken goudbruin.
  • Laagjes opbouwen: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een laag aubergines in een ovenschaal, gevolgd door vleessaus. Herhaal en eindig met de bechamelsaus bovenop.
  • Bakken: Bak de moussaka 40 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Laat 10 minuten rusten voor het aansnijden.

Tips

  • Tip: Voeg een snufje kaneel of kruidnagel toe aan de vleessaus voor een extra diepe smaak.
  • Trick: Laat de moussaka 10 minuten rusten voordat je hem serveert, zodat de lagen stevig blijven.
  • Dieetoptie: Voor een vegetarische versie kun je het gehakt vervangen door linzen of champignons.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Romige Moussaka
Amount per Serving
Calories
450
% Daily Value*
Fat
 
25
g
38
%
Carbohydrates
 
35
g
12
%
Protein
 
20
g
40
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten