Zelfgemaakte Foe Yong Hai met kip (zonder pakje)
Ik heb van die dagen dat ik gewoon zin heb in iets van de Chinees, herkenbaar toch? Mijn favoriet is dan altijd Foe Yong Hai met kip. Zo’n luchtige omelet vol groenten, kip en die heerlijke zoetzure saus… zó lekker!
Vroeger aten we thuis best vaak Chinees, vooral als mijn vader mocht kiezen. Dan kwamen er standaard bakken rijst en bami, kroepoek, kipsaté in zo’n warmhoudbeker met pindasaus en natuurlijk gebakken banaan op tafel. Mijn vader noemde die trouwens altijd bananen-oliebollen en eerlijk, dat vond ik als kind fantastisch klinken.
Het leukste vond ik misschien nog wel dat ik als klein meisje mee mocht om de bestelling op te halen. Dat voelde zó speciaal: samen met papa in de auto, de geur van het eten die langzaam de tas in kroop… en dan thuis alles uitpakken en smullen.
Misschien is dat ook waarom ik dit gerecht nog steeds zo graag maak. Het brengt meteen die gezellige sfeer van vroeger terug aan tafel. En het mooiste is: je maakt het verrassend makkelijk zelf, zonder pakjes of zakjes, maar mét die vertrouwde smaak van de Chinees.
En wil je het helemaal compleet maken? Serveer er dan ook een gebakken banaan bij die combinatie blijft heerlijk!
Bekijk hier mijn recept voor Goreng Pisang (gebakken banaan)
Wat is Foe Yong Hai?
Foe Yong Hai is een Chinese omelet met groenten en vlees, geserveerd met een zoetzure tomatensaus.
In Nederland is het een echte klassieker geworden bij de Chinees-Indische keuken. De naam komt uit het Kantonees en betekent letterlijk “gevulde eieren”.
Mijn versie is iets frisser en lichter van smaak dan die van de afhaalchinees, maar minstens zo lekker. Perfect voor een doordeweekse avond als je snel iets wilt maken dat smaakt alsof het uit een restaurant komt.
Ingrediënten (voor 3–4 personen
Voor de omelet:
- 6 eieren
- 200 g kipfilet, in kleine stukjes
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 g taugé
- 1 wortel, in dunne reepjes
- 1 kleine prei, in ringetjes
- 1 el sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- Olie om in te bakken
Voor de saus:
- 200 ml water
- 3 el tomatenpuree
- 2 el ketjap manis
- 1 el azijn
- 1½ el suiker
- 1 el maïzena + 2 el water (voor het binden)
- Eventueel een drupje sesamolie voor extra smaak
Zo maak je het
- Bak de kipstukjes met wat olie, knoflook en ui in een wok of koekenpan tot ze gaar zijn.
- Voeg de wortel, prei en taugé toe en bak kort mee. Laat het mengsel daarna iets afkoelen.
- Klop in een kom de eieren los met sojasaus, peper en zout. Roer het kip-groentemengsel erdoor.
- Verhit een beetje olie in een grote koekenpan en bak de omelet op middelhoog vuur.
Laat de onderkant mooi goudbruin worden en draai voorzichtig om (of bak hem in twee delen). - Maak ondertussen de saus:
Doe water, tomatenpuree, ketjap, azijn en suiker in een pannetje.
Breng aan de kook en roer de maïzena-oplossing erdoor tot de saus dikker wordt. - Serveer de omelet met de warme saus eroverheen en eventueel wat extra taugé of bosui bovenop.
Serveer- en bewaartips
- Serveer de Foe Yong Hai met chinese rijst of noedels.
- Je kunt de saus en de omelet los bewaren in de koelkast (tot 2 dagen).
- Verwarm de saus voor het serveren even op, dan blijft hij mooi glanzend.
Waarom zelf maken?
Wat ik het leukste vind aan zelf Foe Yong Hai maken, is dat je precies weet wat erin zit.
Geen pakjes, geen kunstmatige smaakmakers, gewoon pure ingrediënten.
En eerlijk is eerlijk: de geur die in je keuken hangt als de saus pruttelt, is al reden genoeg om dit gerecht vaker te maken.
Deze versie is bovendien lichter, frisser en gezonder dan die van de afhaalchinees, maar minstens zo verslavend lekker!
Veelgestelde vragen (FAQ)
Ga jij dit ook eens proberen?
Sinds ik dit gerecht voor het eerst zelf maakte, staat het hier regelmatig op tafel.
De combinatie van die zachte omelet en de zoetzure saus is gewoon comfortfood op z’n best.
Probeer het vooral eens zelf ik weet zeker dat je nooit meer teruggaat naar het kant-en-klaar bakje van de Chinees!

Benodigdheden
- 1 kookpan
- 1 wokpan
Ingrediënt
Voor het omelet
- 6 eieren
- 200 g kipfilet in kleine stukjes
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 100 g taugé
- 1 wortel in dunne reepjes
- 1 kleine prei in ringetjes
- 1 el sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- Olie om in te bakken
Voor de saus
- 200 ml water
- 3 el tomatenpuree
- 2 el ketjap manis
- 1 el azijn
- 1½ el suiker
- 1 el maïzena + 2 el water voor het binden
- Eventueel een drupje sesamolie voor extra smaak
Instructies
- Bak de kipstukjes met wat olie, knoflook en ui in een wok of koekenpan tot ze gaar zijn.
- Voeg de wortel, prei en taugé toe en bak kort mee. Laat het mengsel daarna iets afkoelen.
- Klop in een kom de eieren los met sojasaus, peper en zout. Roer het kip-groentemengsel erdoor.
- Verhit een beetje olie in een grote koekenpan en bak de omelet op middelhoog vuur.
- Laat de onderkant mooi goudbruin worden en draai voorzichtig om (of bak hem in twee delen).
- Doe water, tomatenpuree, ketjap, azijn en suiker in een pannetje.
- Breng aan de kook en roer de maïzena-oplossing erdoor tot de saus dikker wordt.
- Serveer de omelet met de warme saus eroverheen en eventueel wat extra taugé of bosui bovenop.