Soms heb je gewoon zin in iets lekkers uit de oven. Iets romigs, warms, waar je blij van wordt, maar niet meteen een calorie-bom. Dat gevoel had ik toen ik deze zoete aardappel pizza met romige saus en drie kazen maakte. De geur die uit de oven kwam… zó gezellig. Het is comfortfood, maar dan met een zachte, lichtzoete smaak van de zoete aardappel.
Ik maakte hem op een regenachtige zondag, toen ik eigenlijk zin had in pizza, maar nét iets meer wilde dan de standaard tomatensaus en mozzarella. De zoete aardappel geeft de bodem een subtiel zachte smaak, en de romige saus maakt het geheel heerlijk smeuïg. Combineer dat met drie soorten kaas… en je begrijpt waarom dit recept hier een blijvertje is geworden.
Waarom je deze pizza wilt maken
- Comfortfood ten top, warm, romig en perfect knapperig!
- Deeg met zoete aardappel = extra smaak, voedingswaarde, vezels en smeuïgheid
- Je kunt hem helemaal naar wens beleggen
- Ook lekker in de airfryer te maken
- Kindvriendelijk en ideaal voor een avondje “lekker makkelijk”
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 g bloem
- 1 grote zoete aardappel (±200 g), gekookt en gepureerd
- 7 g droge gist (1 zakje)
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 2 el olijfolie
- 100 ml lauwwarm water
Voor de romige saus
- 100 ml crème fraîche
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ tl Italiaanse kruiden
- Snufje peper en zout
- (optioneel) 1 el Parmezaanse kaas
Voor de topping
- 75 g mozzarella
- 50 g geraspte cheddar
- 25 g Parmezaanse kaas
- ½ rode ui, in dunne ringen
- ½ paprika, in reepjes
- 50 g gebakken spekjes of kipreepjes (optioneel)
- Verse peterselie of basilicum
Zo maak je het
- Zoete aardappel puree maken
Schil de aardappel, kook tot zacht (ongeveer 15 minuten) en pureer glad. Laat afkoelen. - Deeg maken
Meng gist, suiker en lauwwarm water. Laat 5 minuten staan tot het schuimt.
Voeg bloem, zout, olijfolie en puree toe. Kneed 8–10 minuten tot een soepel deeg.
Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen. - Oven voorverwarmen
Verwarm de oven op 220°C (of 200°C hetelucht). - Romige saus bereiden
Meng crème fraîche met knoflook, kruiden, zout en Parmezaan. - Pizza’s vormen
Verdeel het deeg in twee bollen, rol uit tot pizzabodems en leg op bakpapier. - Beleggen
Verdeel de saus over de bodems.
Beleg met mozzarella, cheddar, Parmezaan, paprika, ui en eventueel spekjes of kip. - Bakken
Bak 12–15 minuten tot de rand goudbruin is en de kaas bubbelt. - Serveren
Garneer met verse basilicum of peterselie. Snijd in punten en serveer direct.
Nog éen kleine tip, voordat je hem uitrolt wat grove en of fijne griesmeel op het bakpapier strooien, dat zorgt voor een extra krokante bodem en korst voor een lekkere bite!
Airfryer-variant
Wil je snel klaar zijn? Maak mini-pizza’s (diameter ±15 cm) en bak ze in de airfryer:
8–10 minuten op 180°C, tot de kaas gesmolten is en de bodem goudbruin.
Variaties
- Vegetarisch: laat het vlees weg en voeg extra groenten toe, zoals courgette of gegrilde aubergine.
- Extra luxe: een paar stukjes zachte geitenkaas bovenop zijn fantastisch bij de zoete aardappel.
- Zoet-hartig: een drupje honing of wat chilivlokken erover vlak voor het serveren geeft net die extra kick.
Serveertips
Serveer de pizza met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes en een beetje citroendressing.
Of gewoon: met een dekentje op de bank en een glas zelfgemaakte ijsthee erbij, pure gezelligheid!
Bewaartips
Bewaar restjes (als die er al zijn 😉) in de koelkast tot 2 dagen.
Warm op in de oven of airfryer, dan blijft de bodem lekker krokant.
Veelgestelde vragen
🔗 Meer comfortfood inspiratie
👉 Alles wat je moet weten over zoete aardappelen
👉 Zelfgemaakte pizza Margherita
👉 Zelfgemaakte crumbl cookies – het perfecte toetje na pizza-avond!
Laat me weten hoe ze bij jou gelukt zijn, ik vind het altijd zó leuk om jullie creaties te zien!
Tag me op Instagram of laat een reactie achter onder het recept.
stuur je foto naar:
@kookenbakrecepten.nl

Ingrediënt
Voor het deeg
- 250 g bloem
- 1 grote zoete aardappel ±200 g, gekookt en gepureerd
- 7 g droge gist 1 zakje
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 2 el olijfolie
- 100 ml lauwwarm water
Voor de saus
- 100 ml crème fraîche
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ tl Italiaanse kruiden
- Snufje peper en zout
- optioneel 1 el Parmezaanse kaas
Voor de topping
- 75 g mozzarella
- 50 g geraspte cheddar
- 25 g Parmezaanse kaas
- ½ rode ui in dunne ringen
- ½ paprika in reepjes
- 50 g gebakken spekjes of kipreepjes optioneel
- Verse peterselie of basilicum
Instructies
- Schil de aardappel, kook tot zacht (ongeveer 15 minuten) en pureer glad. Laat afkoelen.
- Meng gist, suiker en lauwwarm water. Laat 5 minuten staan tot het schuimt.
- Voeg bloem, zout, olijfolie en puree toe. Kneed 8–10 minuten tot een soepel deeg.
- Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven op 220°C (of 200°C hetelucht).
- Meng crème fraîche met knoflook, kruiden, zout en Parmezaan.
- Verdeel het deeg in twee bollen, rol uit tot pizzabodems en leg op bakpapier.
- Verdeel de saus over de bodems.
- Beleg met mozzarella, cheddar, Parmezaan, paprika, ui en eventueel spekjes of kip.
- Bak 12–15 minuten tot de rand goudbruin is en de kaas bubbelt.
- Garneer met verse basilicum of peterselie. Snijd in punten en serveer direct.

