Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Zomerse risotto met courgette, citroen en doperwten

Zomerse risotto met courgette, citroen en doperwten

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

De zomer is mijn favoriete seizoen als het om koken gaat. Alles is lichter, kleurrijker en vooral: makkelijker. Geen zware ovenschotels of stoofpotten, maar snelle, frisse maaltijden die je ook prima buiten kunt eten met heerlijk glas zelfgemaakte ijsthee erbij. En laat deze zomerse risotto daar nu perfect in passen.

Je zou misschien denken dat risotto alleen iets is voor de koudere maanden. Zo’n warme, romige kom comfort food op een regenachtige dag heerlijk hoor, daar niet van. Maar wist je dat je risotto ook heel goed kunt maken in een frisse, zomerse versie? Deze variant met courgette, doperwten en een vleugje citroen is lekker licht, vol groenten en fris van smaak.

Ik maakte ‘m laatst op een doordeweekse avond toen ik niet te lang in de keuken wilde staan, maar wel zin had in iets hartigs en voedzaams. En hij viel zo goed in de smaak dat ik ‘m nu ook al een paar keer heb meegenomen naar een picknick. Want ook koud is deze risotto verrassend lekker!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 300 g risottorijst (zoals arborio)
  • 1 courgette, in halve plakjes
  • 150 g doperwten (diepvries of vers)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon (warm)
  • 2 el olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • Verse basilicum of munt als topping
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur glazig.
  2. Voeg de risottorijst toe en roer even goed door, zodat alle korrels bedekt zijn met een laagje olie en licht glanzen.
  3. Voeg een soeplepel bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit steeds, tot je bouillon op is en de rijst gaar maar nog een beetje stevig is (al dente). Dit duurt zo’n 20-25 minuten.
  4. Voeg na 10 minuten de courgette toe, en na 15 minuten de erwtjes. Zo blijven ze lekker knapperig.
  5. Als de risotto klaar is, roer je de citroenrasp en -sap erdoor, samen met de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer direct met verse basilicum of munt eroverheen.

Deze risotto is zacht, romig, fris én vol groenten. Echt een topper voor drukke dagen waarop je toch iets zelfgemaakts en gezonds op tafel wil zetten.

Serveer erbij…

Wil je er iets bij serveren? Dan is een simpele tomatensalade (met rode ui en een beetje balsamico) een heerlijke aanvulling. Of wat gegrilde groene asperges ook perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden per portie

Per portie
Energie± 470 kcal
Koolhydraten± 60 g
Eiwitten± 12 g
Vetten± 16 g
Verzadigd vet± 4 g
Vezels± 5 g
Zout± 1,5 g

Veelgestelde vragen over zomerse risotto

Dit is zo’n gerecht dat bij ons echt in het vaste zomerrepertoire zit. Makkelijk, smaakvol en kidsproof als je de citroen een beetje subtiel houdt. Je kunt er eindeloos mee variëren én het is een prima manier om wat extra groenten binnen te krijgen.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik vind het superleuk om te zien wat jullie ervan maken! Tag me vooral op Instagram @kookenbakrecepten.nl zodat ik mee kan kijken in jullie keuken

Zomerse risotto met courgette, citroen en doperwten

Zomerse risotto met courgette, doperwtjes en citroen

De zomer is mijn favoriete seizoen als het om koken gaat. Alles is lichter, kleurrijker en vooral: makkelijker.
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 35 minutes
0 minutes
Totaal: 40 minutes
Menugang: hoofdgerecht
Keuken: italiaans
Zoekwoord: risotto, zomers
Porties: 4 porties

Benodigdheden

  • 1 grote pan

Ingrediënt
 

  • 300 g risottorijst zoals arborio
  • 1 courgette in halve plakjes
  • 150 g doperwten diepvries of vers
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon warm
  • 2 el olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • Verse basilicum of munt als topping
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur glazig.
  • Voeg de risottorijst toe en roer even goed door, zodat alle korrels bedekt zijn met een laagje olie en licht glanzen.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit steeds, tot je bouillon op is en de rijst gaar maar nog een beetje stevig is (al dente). Dit duurt zo’n 20-25 minuten.
  • Voeg na 10 minuten de courgette toe, en na 15 minuten de erwtjes. Zo blijven ze lekker knapperig.
  • Als de risotto klaar is, roer je de citroenrasp en -sap erdoor, samen met de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct met verse basilicum of munt eroverheen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top