Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

italiaanse ovenschotel met kip en broccoli

Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Er zijn van die gerechten die je keer op keer blijft maken. Niet alleen omdat ze heerlijk smaken, maar ook omdat ze eenvoudig te bereiden zijn, voedzaam én geliefd bij het hele gezin. Deze Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli is daar een perfect voorbeeld van.

Het combineert sappige stukjes kip met knapperige broccoli, romige saus, pasta en een rijke laag gesmolten kaas. Alles wordt samengebracht in één schaal en afgebakken in de oven – ideaal voor drukke doordeweekse dagen of een ontspannen weekendmaaltijd.

Wat deze Italiaanse ovenschotel zo bijzonder maakt, is de balans tussen comfortfood en gezonde ingrediënten. De broccoli zorgt voor een frisse, groene noot, terwijl de kip en pasta zorgen voor een stevige basis. De Italiaanse kruiden en kazen geven het geheel die typische mediterrane smaak waar je geen genoeg van krijgt.

Benodigde keukentools

Voor het maken van deze Italiaanse ovenschotel heb je geen ingewikkelde apparatuur nodig. Met deze basiskeukentools kom je al een heel eind:

  • Grote kookpan (voor de pasta)
  • Koekenpan of hapjespan (voor het bakken van de kip en groenten)
  • Snijplank en scherp mes
  • Knoflookpers (optioneel, maar handig)
  • Houten lepel of spatel
  • Ovenschaal (middelgroot tot groot, ca. 30×20 cm)
  • Rasp (voor de Parmezaanse kaas, indien je verse gebruikt)
  • Vergiet (voor het afgieten van de pasta)
  • Oven (voorverwarmd op 200°C)
  • 💪 PERSKRACHT: dankzij de ruime persruimte van onze knoflookpers kun je gemakkelijk meerdere knoflookteentjes tegelijk pl…
  • 🌀 MEER TIJD VOOR SMAAK, MINDER VOOR DE KUISTAAK: in tegenstelling tot de gemiddelde knoflookpers, laat de knoflookpers v…
  • ⏳ GEDAAN MET HET KOPEN VAN ONDERMAATSE KNOFLOOKPERSEN! Onze knoflookpers heeft een levenslange garantie en is in alle op…

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 stronk broccoli, in kleine roosjes
  • 250 g penne of fusilli
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 ml kookroom (light of vol, naar voorkeur)
  • 100 g geraspte mozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas (vers geraspt voor de beste smaak)
  • 1 el Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm)
  • 1 tl paprikapoeder
  • Olijfolie om in te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze (in stappen)

  • Stap 1: Voorbereiden
    • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
    • Breng een grote pan met water aan de kook.
    • Kook de pasta volgens de verpakking, maar 2 minuten korter dan aangegeven.
    • Giet de pasta af en zet opzij.
  • Stap 2: Kip en groenten bakken
    • Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan.
    • Bak de kipblokjes rondom goudbruin.
    • Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en Italiaanse kruiden.
    • Voeg de gesnipperde ui en geperste knoflook toe en bak 2 minuten mee.
    • Voeg de broccoli toe en bak nog 3–4 minuten, tot deze heldergroen is.
  • Stap 3: Saus maken
    • Voeg de kookroom toe aan de pan.
    • Laat het geheel 2–3 minuten zachtjes pruttelen.
    • Voeg de gekookte pasta toe en meng alles goed door elkaar.
  • Stap 4: Ovenschotel samenstellen
    • Vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
    • Schep het mengsel van kip, broccoli en pasta in de schaal.
    • Verdeel gelijkmatig en bestrooi met geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas.
  • Stap 5: Bakken
    • Plaats de schaal in het midden van de oven.
    • Bak de Italiaanse ovenschotel 20–25 minuten, tot de kaas goudbruin en bubbelend is.
    • Laat de schotel enkele minuten rusten voor het serveren.

Serveertips & variaties

Deze Italiaanse ovenschotel is al een complete maaltijd op zich, maar je kunt hem nog verder aanvullen of aanpassen naar smaak:

  • Bijgerechten: Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes en balsamico voor een extra frisse toets.
  • Vegetarische variant: Vervang de kip door vegetarische kipstukjes of champignons. Voeg eventueel wat extra groenten toe zoals courgette of paprika.
  • Extra smaakmakers: Voeg zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven of een snufje chilivlokken toe voor een pittige twist.
  • Kaasliefhebbers: Vervang de mozzarella deels door geraspte belegen kaas voor een intensere smaak.

Tot slot

Deze Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli is een echte publieksfavoriet. Hij is makkelijk te maken, goed voor te bereiden en ideaal om restjes de volgende dag op te warmen. Bovendien kun je eindeloos variëren met ingrediënten en smaken. Of je nu kookt voor je gezin, vrienden of gewoon voor jezelf – dit gerecht stelt nooit teleur.

Heb jij deze Italiaanse ovenschotel geprobeerd? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel jouw eigen variatie. Buon appetito!

Veelgestelde vragen over Italiaanse ovenschotel

italiaanse ovenschotel met kip en broccoli

Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli

Heerlijke Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli. Makkelijk recept boordevol smaak, perfect voor elke dag.
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 24 minutes
Totaal: 40 minutes
Menugang: hoofdgerecht
Keuken: italiaans
Zoekwoord: italiaanse ovenschotel, ovenschotel met kip
Porties: 4

Ingrediënt
 

  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 stronk broccoli in kleine roosjes
  • 250 g penne of fusilli
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 ml kookroom light of vol, naar voorkeur
  • 100 g geraspte mozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas vers geraspt voor de beste smaak
  • 1 el Italiaanse kruiden basilicum, oregano, tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • Olijfolie om in te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Stap 1: Voorbereiden
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Breng een grote pan met water aan de kook.
  • Kook de pasta volgens de verpakking, maar 2 minuten korter dan aangegeven.
  • Giet de pasta af en zet opzij.
  • Stap 2: Kip en groenten bakken
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan.
  • Bak de kipblokjes rondom goudbruin.
  • Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en Italiaanse kruiden.
  • Voeg de gesnipperde ui en geperste knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de broccoli toe en bak nog 3–4 minuten, tot deze heldergroen is.
  • Stap 3: Saus maken
  • Voeg de kookroom toe aan de pan.
  • Laat het geheel 2–3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de gekookte pasta toe en meng alles goed door elkaar.
  • Stap 4: Ovenschotel samenstellen
  • Vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
  • Schep het mengsel van kip, broccoli en pasta in de schaal.
  • Verdeel gelijkmatig en bestrooi met geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas.
  • Stap 5: Bakken
  • Plaats de schaal in het midden van de oven.
  • Bak de Italiaanse ovenschotel 20–25 minuten, tot de kaas goudbruin en bubbelend is.
  • Laat de schotel enkele minuten rusten voor het serveren.

Tips

  • Je kunt dit gerecht makkelijk voorbereiden en later afbakken.
  • Ook geschikt om in te vriezen.
  • Voor een vegetarische variant kun je de kip vervangen door groenten of vleesvervangers.
  • Voeg gerust extra ingrediënten toe zoals zongedroogde tomaatjes of olijven voor meer smaak.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Italiaanse ovenschotel met kip en broccoli
Amount per Serving
Calories
550
% Daily Value*
Fat
 
25
g
38
%
Carbohydrates
 
45
g
15
%
Fiber
 
5
g
21
%
Protein
 
35
g
70
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Jouw wekelijkse keukeninspiratie

Ontvang elke week een compleet weekmenu met bijbehorende recepten, plus mijn nieuwste kook- en bakcreaties. Van doordeweekse gezinsmaaltijden tot weekend baksels.

Email
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Scroll to Top