Mediterraanse Pastasalade fris, snel & boordevol smaak
Het liefst eet ik deze pastasalade in de tuin, met de kinderen spelend op de achtergrond en een grote kan citroenwater op tafel. Deze Mediterraanse pastasalade is een van mijn favoriete zomergerechten. Hij zit bomvol frisse smaken, staat binnen 20 minuten op tafel én is ideaal voor een picknick, barbecue of makkelijke lunch.
Ik maak ‘m het hele jaar door, maar vooral in de zomer komt hij vaak terug op het menu. En het mooie is: je kunt er eindeloos mee variëren!
🌿 Mediterraanse pastasalade
Voor 4 personen – bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 300 g fusilli (of een andere korte pasta)
- 1 komkommer, in halve plakjes
- 250 g cherrytomaten, gehalveerd
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 100 g zwarte olijven, gehalveerd
- 150 g feta, in blokjes
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 tl gedroogde oregano
- Snuf peper en zout
- Optioneel: verse peterselie of munt voor de topping
Zo maak je het:
- Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Giet af en spoel koud af onder de kraan.
- Doe de pasta in een grote kom en voeg de cherrytomaten, komkommer, rode ui, olijven en feta toe.
- Maak een snelle dressing van de olijfolie, citroensap, oregano, peper en zout.
- Meng alles goed door elkaar. Laat de salade het liefst even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Garneer met verse kruiden en serveer!
🍽️ Lekker erbij:
Serveer deze pastasalade met stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter, of maak er gegrilde kip of falafel bij voor een complete maaltijd. Ook ideaal om mee te nemen naar het strand of een dagje uit.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Hoe maak ik deze salade kindvriendelijk?
Laat de rode ui en olijven weg als je kinderen daar niet zo van houden, en vervang de feta eventueel door kleine blokjes jonge kaas of mozzarella.
Tip: Deze salade is ook heerlijk als lunch de volgende dag. Maak dus gerust wat extra!
Laat je het me weten als je ‘m gaat maken? Deel vooral een foto op Instagram met #kookenbakrecepten en tag me even, dat vind ik superleuk! 🧡

Benodigdheden
Ingrediënt
- 300 g fusilli of een andere korte pasta
- 1 komkommer in halve plakjes
- 250 g cherrytomaten gehalveerd
- 1 rode ui in dunne ringen
- 100 g zwarte olijven gehalveerd
- 150 g feta in blokjes
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 tl gedroogde oregano
- Snuf peper en zout
- Optioneel: verse peterselie of munt voor de topping
Instructies
- Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Giet af en spoel koud af onder de kraan.
- Doe de pasta in een grote kom en voeg de cherrytomaten, komkommer, rode ui, olijven en feta toe.
- Maak een snelle dressing van de olijfolie, citroensap, oregano, peper en zout.
- Meng alles goed door elkaar. Laat de salade het liefst even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Garneer met verse kruiden en serveer!