Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

De lekkerste tomatensaus

De lekkerste tomatensaus ooit

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

De lekkerste tomatensaus ooit – van verse tomaten, basilicum & knoflook

Er zijn van die recepten die je gewoon in je vingers wilt hebben. Een basissaus waar je altijd op kunt terugvallen. Die je in grote porties maakt en in je vriezer bewaart voor drukke dagen. Dit is er zo eentje: de lekkerste tomatensaus ooit, gemaakt van verse tomaten, ui, knoflook en basilicum. Simpel, vol smaak, en ontzettend veelzijdig.

Laatst had ik ineens 3 kilo tomaten liggen. Te mooi om weg te gooien, maar ook iets te veel om zomaar op te eten. Dus dook ik de keuken in, sneed, roerde, proefde… en voor ik het wist stond er een grote pan te pruttelen die heel het huis vulde met die geur die je doet denken aan vakantie, aan Italië, aan comfort food.

En geloof me: als je deze saus eenmaal hebt geproefd, wil je ‘m altijd in huis hebben.

Ingrediënten voor een flinke pan (± 2,5 – 3 liter saus)

  • 3 kg rijpe tomaten (roma’s of trostomaten)
  • 3 grote uien, gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 flinke hand verse basilicum (± 15 gram), grof gescheurd
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • Optioneel: scheutje rode wijn, snuf chilivlokken, oregano

Zo maak je de tomatensaus – stap voor stap

1. Tomaten ontvellen (optioneel)

Voor een gladde saus ontvel je de tomaten. Snijd een kruisje in de onderkant, dompel ze 30 seconden in kokend water, koel ze af met koud water en trek de schil eraf. Daarna snijd je ze in grove stukken.

2. Ui & knoflook fruiten

Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, tot alles zacht en geurend is.

3. Tomatenpuree meebakken

Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee voor extra diepte in de smaak.

4. Alles in de pan

Doe de stukken tomaat erbij samen met zout, suiker en peper. Laat dit alles minstens 45 tot 60 minuten rustig pruttelen. Roer af en toe en laat het vocht langzaam inkoken.

5. Basilicum & eventueel pureren

Voeg pas aan het einde de verse basilicum toe. Liever een gladde saus? Pureer dan met een staafmixer of in de blender. Voor een rustieke saus kun je hem ook gewoon zo laten.

6. Afproeven en bewaren

Proef en breng eventueel verder op smaak. Laat afkoelen en bewaar in goed schoongemaakte potten of verdeel in porties voor in de vriezer.

Serveerinspiratie

Bewaartips

  • In de koelkast: 5 dagen houdbaar
  • In de vriezer: 3 maanden
  • Ingeweckt (gesteriliseerd): tot een jaar houdbaar

Mijn persoonlijke tip

Voeg op het einde een klontje roomboter toe voor een fluweelzachte afwerking.

📌 Pin het voor later!

”De lekkerste tomatensaus ooit”

En jij?

Maak jij ook weleens zelf tomatensaus? Laat het me weten in een reactie of deel je creatie op Instagram met #kookenbakrecepten ik kijk graag mee!

De lekkerste tomatensaus

De lekkerste tomatensaus

Er zijn van die recepten die je gewoon in je vingers wilt hebben. Een basissaus waar je altijd op kunt terugvallen.
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 45 minutes
0 minutes
Totaal: 1 hour 5 minutes
Menugang: saus
Keuken: italiaans
Zoekwoord: dipsaus, tomatensaus
Porties: 3 liter

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 3 kg rijpe tomaten roma’s of trostomaten
  • 3 grote uien gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 flinke hand verse basilicum ± 15 gram, grof gescheurd
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: scheutje rode wijn snuf chilivlokken, oregano

Instructies

  • Voor een gladde saus ontvel je de tomaten. Snijd een kruisje in de onderkant, dompel ze 30 seconden in kokend water, koel ze af met koud water en trek de schil eraf. Daarna snijd je ze in grove stukken.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, tot alles zacht en geurend is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak die een minuut mee voor extra diepte in de smaak.
  • Doe de stukken tomaat erbij samen met zout, suiker en peper. Laat dit alles minstens 45 tot 60 minuten rustig pruttelen. Roer af en toe en laat het vocht langzaam inkoken.
  • Voeg pas aan het einde de verse basilicum toe. Liever een gladde saus? Pureer dan met een staafmixer of in de blender. Voor een rustieke saus kun je hem ook gewoon zo laten.
  • Proef en breng eventueel verder op smaak. Laat afkoelen en bewaar in goed schoongemaakte potten of verdeel in porties voor in de vriezer.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top