Sticky chicken wings met kruidige rijst, een maaltijd om je vingers bij af te likken! Chicken wings zijn hier thuis echt een feestje. En vooral als het op een doordeweekse dag is waarop we zin hebben in comfort food: dit gerecht scoort altijd punten.
Deze sticky chicken wings zijn plakkerig, kruidig, een tikkeltje zoet én gewoon verslavend lekker. En omdat ik het zelf fijn vind als een gerecht net wat meer body krijgt, serveer ik ze met een kruidige rijst vol groente. Zo heb je in één klap een complete maaltijd op tafel staan.
Het fijne? De kip kan in de oven of airfryer, dus je hoeft er niet veel naar om te kijken. En die rijst… die kun je zelfs van tevoren al maken en op het laatste moment even opwarmen.
🛒 Wat heb je nodig?
Voor de chicken wings:
- 1 kg kippenvleugeltjes
- 2 el sojasaus
- 2 el honing
- 2 el ketchup
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl gemberpoeder
- Snufje chilivlokken (optioneel)
- Zout & peper
- Optioneel: sesamzaadjes en lente-ui om te garneren
Voor de kruidige rijst:
- 300 g basmatirijst
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 wortel, in kleine blokjes
- 100 g doperwten (diepvries)
- ½ tl kurkuma
- ½ tl komijnpoeder
- 1 el olijfolie
- Zout & peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander om af te maken
Zo maak je het ze
1. Marineer de kip
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Voeg de kippenvleugels toe en schep goed om zodat alles bedekt is. Laat minimaal 30 minuten marineren (liefst langer een nacht mag ook!).
2. Bakken maar!
- Oven: Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kip op een bakplaat met bakpapier en bak 35–40 minuten. Halverwege even omdraaien.
- Airfryer: Verwarm voor op 180°C en bak de kip in 2 porties zo’n 20–22 minuten. Ook hier halverwege even omschudden.
3. Ondertussen: de rijst
Kook de rijst volgens de verpakking en laat even droogstomen.
Verhit in een wok of hapjespan een eetlepel olie. Fruit de ui en knoflook glazig. Voeg dan de wortel toe en bak 5 minuten. Gooi daarna de doperwten erbij en bak kort mee.
Voeg de rijst toe samen met de kurkuma, komijn, zout en peper. Meng alles goed en bak nog 2 minuten. Garneer met peterselie of koriander.
📌 Pin het voor later!
”Sticky chicken wings met kruidige rijst”
Zo serveer je de Sticky chicken
Schep een flinke lepel kruidige rijst op elk bord en leg daar een paar sticky chicken wings bij. Garneer eventueel met wat sesamzaadjes, lente-ui en een partje limoen voor de frisheid. Zin in extra groente? Dan is een simpele komkommersalade of wat gegrilde paprika ernaast ook heel lekker.
🧡 Kleine tip van mij
Maak gerust wat extra kip en rijst, want de volgende dag is dit net zo lekker als lunch. Je kunt het zo weer opwarmen in de pan of magnetron. En de rijst is trouwens ook heel lekker bij de visovenschotel met broccoli of zalm uit de oven, hij is super veelzijdig!
Heb jij deze sticky chicken wings met rijst gemaakt? Deel jouw bordje dan vooral met me op Instagram, ik vind het altijd zó leuk om jullie creaties te zien. Gebruik de hashtag #kookenbakrecepten of tag me in je story!

Ingrediënt
Voor de chicken wings
- 1 kg kippenvleugeltjes
- 2 el sojasaus
- 2 el honing
- 2 el ketchup
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl gemberpoeder
- Snufje chilivlokken optioneel
- Zout & peper
- Optioneel: sesamzaadjes en lente-ui om te garneren
Voor de kruidige rijst
- 300 g basmatirijst
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 1 wortel in kleine blokjes
- 100 g doperwten diepvries
- ½ tl kurkuma
- ½ tl komijnpoeder
- 1 el olijfolie
- Zout & peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander om af te maken