Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
zelf ragout maken

Zelf ragout maken

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Zelf ragout maken een klassiek recept voor kipragout of champignonragout. Ragout is zo’n gerecht dat meteen een gevoel van gezelligheid oproept. Bij ons thuis kwam het vaak op tafel tijdens de feestdagen: romige ragout in van die knapperige pasteibakjes. Of heerlijke zelfgemaakte bitterballen! Maar wist je dat je helemaal geen pakje of blik nodig hebt? Zelf ragout maken is echt veel makkelijker dan je denkt. En geloof me: de smaak is onvergelijkbaar!

Met een basis van boter, bloem en bouillon (de bekende roux) maak je in een handomdraai een romige saus. Daar voeg je vervolgens kip, champignons of andere groenten aan toe. Zo zet je heel snel een klassieker op tafel waar iedereen blij van wordt.

Waarom zelf ragout maken?

  • Je weet precies wat erin gaat (geen onnodige toevoegingen).
  • Je kunt eindeloos variëren: kip, champignons, paddenstoelen of een vegetarische variant.
  • Het is snel en eenvoudig – perfect voor doordeweeks én feestelijk genoeg voor de feestdagen.

Recept: Kipragout

Ingrediënten (4 porties)

  • 250 g kipfilet
  • 250 g champignons (in plakjes)
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • snufje nootmuskaat
  • peper & zout

Bereiding

  1. Kook de kipfilet gaar in wat bouillon. Haal uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
  2. Fruit de ui in een klontje boter. Voeg de champignons toe en bak kort mee.
  3. Smelt in een andere pan de boter. Roer de bloem erdoor en laat een paar minuten garen: dit is je roux.
  4. Schenk de bouillon er beetje bij beetje bij, blijf goed roeren tot een gladde saus ontstaat.
  5. Voeg de room toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  6. Roer er de kip en champignons doorheen. Klaar!

Tip: serveer de ragout in pasteibakjes of gebruik bladerdeeg voor feestelijke hapjes.

Variatietips

  • Vegetarisch: vervang de kip door extra champignons of een mix van paddenstoelen.
  • Feestelijk: voeg peterselie of gesnipperdebosui en eetbare bloemen toe.
  • Kidsproof: gebruik alleen kip als je kinderen niet van champignons houden.

Veelgestelde vragen over ragout

Dus…

Ragout is wat mij betreft een klassieker die nooit verveelt. Met dit makkelijke recept voor kipragout of champignonragout zet je in no-time iets feestelijks op tafel. Ideaal voor de feestdagen, maar net zo lekker op een gewone doordeweekse dag. En geloof me: als je eenmaal zelf ragout hebt gemaakt, wil je echt nooit meer terug naar een pakje!

zelf ragout maken

Zelf ragout maken een klassiek recept voor kipragout of champignonragout.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 15 minutes
0 minutes
Totaal: 25 minutes
Menugang: bijgerecht
Keuken: nederlands
Zoekwoord: bitterballen, kroketten, pastei, pasteitjes, ragout, roux
Porties: 8 pasteitjes

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 250 g kipfilet
  • 250 g champignons in plakjes
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • snufje nootmuskaat
  • peper & zout

Instructies

  • Kook de kipfilet gaar in wat bouillon. Haal uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
  • Fruit de ui in een klontje boter. Voeg de champignons toe en bak kort mee.
  • Smelt in een andere pan de boter. Roer de bloem erdoor en laat een paar minuten garen: dit is je roux.
  • Schenk de bouillon er beetje bij beetje bij, blijf goed roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de room toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer er de kip en champignons doorheen. Klaar!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top