Burrata met Aardbeien, Balsamico en Pistache. Zomers, fris en verrassend luxe én op tafel in 10 minuten!
Ken je dat gevoel dat je écht even iets bijzonders op tafel wil zetten zonder al te veel gedoe? Dat had ik dus vanavond. Het zonnetje schijnt, de kinderen spelen buiten, en ik had zin in iets fris, iets romigs, en vooral: iets dat snel klaar is. Het werd deze burrata met aardbeien, balsamico en pistache. Een combinatie die je misschien niet meteen zou verwachten, maar geloof me: dit is écht zomergeluk op een bord.
Burrata is romiger dan mozzarella en vormt de perfecte basis voor zoete aardbeien, frisse basilicum, knapperige pistachenoten en een klein beetje stroperige balsamico. Serveer het als voorgerecht, bij een picknick, of gewoon als lichte lunch met wat brood erbij.
Ingrediënten (voor 2 personen als voorgerecht of lunch)
- 1 bol burrata (liefst vers van de kaasboer of goede supermarkt)
- 150 g verse aardbeien
- half rode ui in dunne ringen
- 1 el goede balsamico crème (of ingekookte balsamicoazijn)
- 2 el ongezouten pistachenoten, grof gehakt
- Handje verse basilicumblaadjes
- Peper naar smaak
- Optioneel: een snuf zeezout of citroenrasp
Extra lekker:
- Serveer met geroosterd zuurdesembrood of ciabatta
- Of met wat veldsla of rucola als saladebasis
Zo maak je het:
1. Was en snijd de aardbeien en rode uien in partjes of plakjes.
2. Leg de burrata in het midden van een groot bord of schaal.
3. Verdeel de aardbeien eromheen en scheur de basilicumblaadjes erover.
4. Strooi de gehakte pistachenoten over het geheel.
5. Besprenkel met balsamico crème en breng op smaak met een beetje zwarte peper.
Serveer direct, het liefst op kamertemperatuur zodat de burrata lekker romig is.
Waarom deze combinatie werkt
Romige burrata + zoete aardbei + zurige balsamico = magisch! De pistache zorgt voor een nootachtige crunch en de basilicum maakt het helemaal af. Het is een bordje vol contrasten, en dat maakt dit gerecht zo spannend en lekker.
Variaties en tips
- Geen pistache in huis? Gebruik walnoten, pijnboompitten of amandelschaafsel.
- Liever vegan? Gebruik een plantaardige mozzarella of zachte notenkaas.
- Extra smaak? Voeg wat citroenrasp toe voor frisheid of wat honing voor extra zoet.
- Voor een feestje? Serveer dit op crostini’s of als mini-salade in glaasjes.
📌 Pin het voor later!
”Burrata met Aardbeien, Balsamico en Pistache”
Veelgestelde vragen

Ingrediënt
- 1 bol burrata liefst vers van de kaasboer of goede supermarkt
- 150 g verse aardbeien
- 1/2 rode ui
- 1 el goede balsamico crème of ingekookte balsamicoazijn
- 2 el ongezouten pistachenoten grof gehakt
- Handje verse basilicumblaadjes
- Peper naar smaak
- Optioneel: een snuf zeezout of citroenrasp
Instructies
- Was en snijd de aardbeien en rode ui in partjes of plakjes.
- Leg de burrata in het midden van een groot bord of schaal.
- Verdeel de aardbeien eromheen en scheur de basilicumblaadjes erover.
- Strooi de gehakte pistachenoten over het geheel.
- Besprenkel met balsamico crème en breng op smaak met een beetje zwarte peper.
- Serveer direct, het liefst op kamertemperatuur zodat de burrata lekker romig is.