Burrata met Aardbeien, Balsamico en Pistache. Zomers, fris en verrassend luxe én op tafel in 10 minuten!
Ken je dat gevoel dat je écht even iets bijzonders op tafel wil zetten zonder al te veel gedoe? Dat had ik dus vanavond. Het zonnetje schijnt, de kinderen spelen buiten, en ik had zin in iets fris, iets romigs, en vooral: iets dat snel klaar is. Het werd deze burrata met aardbeien, balsamico en pistache. Een combinatie die je misschien niet meteen zou verwachten, maar geloof me: dit is écht zomergeluk op een bord.
Burrata is romiger dan mozzarella en vormt de perfecte basis voor zoete aardbeien, frisse basilicum, knapperige pistachenoten en een klein beetje stroperige balsamico. Serveer het als voorgerecht, bij een picknick, of gewoon als lichte lunch met wat brood erbij.
Ingrediënten (voor 2 personen als voorgerecht of lunch)
1 bol burrata (liefst vers van de kaasboer of goede supermarkt)
150 g verse aardbeien
half rode ui in dunne ringen
1 el goede balsamico crème (of ingekookte balsamicoazijn)
1. Was en snijd de aardbeien en rode uien in partjes of plakjes. 2. Leg de burrata in het midden van een groot bord of schaal. 3. Verdeel de aardbeien eromheen en scheur de basilicumblaadjes erover. 4. Strooi de gehakte pistachenoten over het geheel. 5. Besprenkel met balsamico crème en breng op smaak met een beetje zwarte peper.
Serveer direct, het liefst op kamertemperatuur zodat de burrata lekker romig is.
Waarom deze combinatie werkt
Romige burrata + zoete aardbei + zurige balsamico = magisch! De pistache zorgt voor een nootachtige crunch en de basilicum maakt het helemaal af. Het is een bordje vol contrasten, en dat maakt dit gerecht zo spannend en lekker.
Variaties en tips
Geen pistache in huis? Gebruik walnoten, pijnboompitten of amandelschaafsel.
Liever vegan? Gebruik een plantaardige mozzarella of zachte notenkaas.
Extra smaak? Voeg wat citroenrasp toe voor frisheid of wat honing voor extra zoet.
Voor een feestje? Serveer dit op crostini’s of als mini-salade in glaasjes.
📌 Pin het voor later!
”Burrata met Aardbeien, Balsamico en Pistache”
Veelgestelde vragen
Kan ik dit van tevoren maken?
Je kunt de aardbeien al snijden en de noten hakken, maar zet het gerecht pas vlak voor serveren in elkaar. Dan blijft alles lekker vers en knapperig.
Is burrata lactosevrij?
Nee, burrata is gemaakt van koemelk. Voor een lactosevrij alternatief kun je lactosevrije mozzarella gebruiken, of een plantaardig alternatief.
Waar koop je burrata?
Bij steeds meer supermarkten in het koelschap, of bij de betere kaaswinkel.
Mozzarella met aardbeien, balsamico & pistache kan dat?
Jazeker! De milde, frisse smaak van mozzarella combineert mooi met het zoete van aardbeien en het zuur van balsamico. De crunch van pistache erbij maakt het een verrassend en zomers gerechtje.
Burrata met Aardbeien, Balsamico en Pistache
Ken je dat gevoel dat je even iets bijzonders op tafel wil zetten zonder al te veel gedoe?