De afgelopen dagen was het zulk lekker weer, dat ik vooral zin had in lichte, frisse gerechten. Je kent het vast wel: van die dagen waarop je liever niet te lang in de keuken staat, maar toch iets lekkers en vers op tafel wilt zetten. En dan grijp ik vaak naar een salade. Deze frisse komkommersalade is echt zo’n gerechtje dat je binnen no-time maakt, maar wél bomvol smaak zit.
Ik heb deze week een heerlijk mandje kunnen vullen uit Moestuin ‘T Hoekske, bekijk hier de video. En ja, dat schreeuwt natuurlijk om een simpele maar smaakvolle salade. Als extraatje roosterde ik wat pijnboompitten voor eroverheen die geven net even een nootachtige bite. Echt een aanrader!
Waarom deze salade zo lekker is
Wat ik zo fijn vind aan deze salade, is dat hij super fris en kruidig is, zonder ingewikkelde ingrediënten. De komkommer zorgt voor een knapperige basis, de dille en peterselie maken het lekker aromatisch en de dressing is fris met een klein zoetje erin. En dan die pijnboompitten: die maken het helemaal af.
Je kunt deze salade prima serveren bij een stukje gegrilde kip, een visje uit de oven of gewoon bij de barbecue. Maar eerlijk? Ik eet ‘m ook gerust als lunch met een pita of wat couscoussalade erbij.
📝 Recept: Frisse komkommersalade met dille, peterselie en pijnboompitten
Ingrediënten (voor 2-3 personen):
- 1 grote komkommer
- 1 kleine rode ui (optioneel)
- 1 handvol verse peterselie
- 1 handvol verse dille
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
- 1 theelepel honing of agavesiroop
- 2 eetlepels pijnboompitten
- Snuf zout en versgemalen peper
- Eventueel: wat verkruimelde feta of geitenkaas
Zo maak je het:
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij, want ze verbranden snel! Als ze goudbruin zijn, haal je ze van het vuur en laat je ze even afkoelen.
- Snijd de komkommer in dunne plakjes. Je kunt ‘m eventueel eerst schillen of de zaadjes eruit halen, maar ik laat ‘m gewoon zoals-ie is.
- Snipper de rode ui heel fijn en voeg toe aan de komkommer. Geen fan van rauwe ui? Laat het dan gerust weg of gebruik wat bosui.
- Hak de peterselie en dille grof en meng die door de salade.
- Maak een simpele dressing van de olijfolie, citroensap, honing, een snufje zout en peper. Proef even of het in balans is – houd je van iets zuurder, voeg dan een extra drupje citroensap toe.
- Meng alles goed door elkaar en laat de salade minimaal 10 minuten staan. Zo trekken de smaken lekker in.
- Strooi vlak voor het serveren de geroosterde pijnboompitten erover en eventueel wat verkruimelde feta of geitenkaas.
Variatietips
- Voeg een in blokjes gesneden avocado toe voor een romige twist.
- Maak ‘m vullender met wat gekookte couscous of parelgerst.
- Serveer op een pitabroodje met falafel of gegrilde halloumi – echt een topper!
- Ook lekker met wat munt erdoor voor extra frisheid.
Bewaartip
Deze salade kun je prima een paar uur van tevoren maken. Bewaar de pijnboompitten apart en strooi ze pas op het laatste moment eroverheen, zodat ze lekker knapperig blijven.
Airfryer-tip erbij?
Als je bijvoorbeeld gegrilde kip of halloumi bij deze salade serveert, kun je dat ook heel makkelijk in de airfryer bereiden. Halloumi blokjes: 6-8 minuten op 180 °C, kipfilet (licht gemarineerd): ongeveer 12-15 minuten op 180 °C, afhankelijk van de dikte.
Laat het me vooral weten als je dit recept hebt geprobeerd! Deel je foto’s op Instagram of tag @kookenbakrecepten.nl, dat vind ik altijd superleuk om te zien. 💚 En mocht je kinderen hebben die liever iets anders eten, probeer dan eens wat mini-komkommerschijfjes apart te houden en met een prikkertje te serveren vaak helpt het om het wat speelser te maken!

Benodigdheden
Ingrediënt
- 1 grote komkommer
- 1 kleine rode ui optioneel
- 1 handvol verse peterselie
- 1 handvol verse dille
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
- 1 theelepel honing of agavesiroop
- 2 eetlepels pijnboompitten
- Snuf zout en versgemalen peper
- Eventueel: wat verkruimelde feta of geitenkaas
Instructies
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij, want ze verbranden snel! Als ze goudbruin zijn, haal je ze van het vuur en laat je ze even afkoelen.
- Snijd de komkommer in dunne plakjes. Je kunt ‘m eventueel eerst schillen of de zaadjes eruit halen, maar ik laat ‘m gewoon zoals-ie is.
- Snipper de rode ui heel fijn en voeg toe aan de komkommer. Geen fan van rauwe ui? Laat het dan gerust weg of gebruik wat bosui.
- Hak de peterselie en dille grof en meng die door de salade.
- Maak een simpele dressing van de olijfolie, citroensap, honing, een snufje zout en peper. Proef even of het in balans is – houd je van iets zuurder, voeg dan een extra drupje citroensap toe.
- Meng alles goed door elkaar en laat de salade minimaal 10 minuten staan. Zo trekken de smaken lekker in.
- Strooi vlak voor het serveren de geroosterde pijnboompitten erover en eventueel wat verkruimelde feta of geitenkaas.