Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.
Gevulde Speculaas kookenbakrecepten.nl

Gevulde Speculaas

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

De geur van speculaaskruiden, warme amandelspijs en een krokant deeg… ik word er direct blij van. Het voelt voor mij écht als herfst en de aanloop naar Sinterklaas. Deze gevulde speculaas is heerlijk smeuïg van binnen en knapperig van buiten, en het leuke is: je kunt ‘m helemaal zelf maken inclusief het amandelspijs en de speculaaskruiden! Ik laat je stap voor stap zien hoe je deze klassieker bakt, én ik geef je tips voor een snelle airfryer-versie.

Ingrediënten voor 1 grote gevulde speculaas

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden (of zelfgemaakt – zie hieronder)
  • Snufje zout
  • 2 el melk

Voor de vulling:

  • 200 g amandelspijs (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 1 ei (voor het bestrijken)
  • Hele amandelen (optioneel, voor bovenop)

Zelf speculaaskruiden maken

Wil je je eigen speculaaskruiden maken? Dat kan heel makkelijk! Voor ongeveer 2 eetlepels speculaaskruiden heb je nodig:

  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ¼ tl kardemompoeder
  • ¼ tl pimentpoeder

Tip: Meng alle kruiden goed door elkaar en bewaar in een afgesloten potje. Zo kun je ze voor al je speculaas, koekjes en andere herfstige recepten gebruiken.
Extra tip: Voeg eventueel een snufje steranijs toe voor een zachte, extra geurige smaak.

Stap 1: Het deeg maken

  1. Meng bloem, speculaaskruiden (of zelfgemaakte mix), basterdsuiker en een snufje zout in een grote kom.
  2. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimelig mengsel krijgt.
  3. Voeg de melk toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Tip: Laat het deeg niet te lang kneden, dan blijft het lekker krokant.

Stap 2: Het amandelspijs voorbereiden

  • Heb je kant-en-klaar spijs? Perfect!
  • Liever zelf maken? Meng dan 100 g gemalen amandelen met 100 g suiker, 1 eiwit en een beetje citroensap. Kneed tot een stevig, maar soepel geheel. Bekijk hier het gehele recept.

Tip: Voeg een beetje amandel- of vanille-extract toe voor extra smaak.

Stap 3: De speculaas vullen

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  2. Rol 2/3 van het deeg uit tot een rechthoek die precies in je bakvorm past. Bekleed hiermee de vorm.
  3. Rol het amandelspijs uit tot dezelfde grootte en leg het op het deeg.
  4. Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop het spijs. Druk de randen goed aan.
  5. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en leg eventueel wat hele amandelen bovenop.

Stap 4: Bakken

  • Bak de gevulde speculaas 35-40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen voordat je hem snijdt, dan blijft de vulling stevig.

Airfryer-versie:

  • Snijd de speculaas in 4 delen, leg in een ingevette airfryermand en bak 12-15 minuten op 160°C. Controleer tussendoor, elke airfryer is anders.

Tips & variaties

  • Voeg een klein beetje sinaasappelrasp toe aan het amandelspijs voor een lekkere frisse smaak.
  • Voor een extra feestelijk effect kun je bovenop nog een glazuurlaagje maken van poedersuiker en water.
  • Bewaar de speculaas goed afgesloten, dan blijft hij 3-4 dagen lekker vers en smeuïg.

FAQ gevulde speculaas

Interne links

Voor mij is dit recept:

Deze gevulde speculaas is voor mij het ultieme herfst- en Sinterklaasrecept: knapperig, smeuïg en vol smaak. Perfect om samen met de kinderen te bakken of om een gezellig moment bij de koffie te creëren.

Probeer het zelf eens en laat me weten welke variatie jouw favoriet wordt! Laat je mij weten als je dit recept hebt geprobeerd? Vind ik altijd zo leuk om te horen/zien!

Gevulde Speculaas kookenbakrecepten.nl

Gevulde speculaas

De geur van speculaaskruiden, warme amandelspijs en een krokant deeg… ik word er direct blij van.
Voorbereiding: 10 minutes
Kooktijd: 35 minutes
afkoeltijd: 1 hour
Totaal: 45 minutes
Menugang: koek
Keuken: nederlands
Zoekwoord: gevulde speculaas, pepernoten, sinterklaas, speculaas
Porties: 16 stukken

Benodigdheden

  • 1 ovenschaal of bakblik

Ingrediënt
 

Voor het deeg

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter in blokjes
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden of zelfgemaakt – zie hieronder
  • Snufje zout
  • 2 el melk

Voor de vulling

  • 200 g amandelspijs zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 ei voor het bestrijken
  • Hele amandelen optioneel, voor bovenop

Instructies

  • Meng bloem, speculaaskruiden (of zelfgemaakte mix), basterdsuiker en een snufje zout in een grote kom.
  • Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een kruimelig mengsel krijgt.
  • Voeg de melk toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Zelf maken? Meng 100 g gemalen amandelen met 100 g suiker, 1 eiwit en een beetje citroensap. Kneed tot een stevig, maar soepel geheel.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een rechthoek die precies in je bakvorm past. Bekleed hiermee de vorm.
  • Rol het amandelspijs uit tot dezelfde grootte en leg het op het deeg.
  • Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop het spijs. Druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en leg eventueel wat hele amandelen bovenop.
  • Bak de gevulde speculaas 35-40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen voordat je hem snijdt, dan blijft de vulling stevig.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top