Wil je thuis genieten van krokante en kruidige kibbeling zoals je die bij de visboer haalt? Met dit recept maak je in no-time zelfgemaakte kibbeling in de oven of airfryer. Zonder zware frituur, mét verse vis en een pittig beslag. Perfect als borrelhapje, snack of lichte maaltijd met een frisse Ravigottesaus.
Kibbeling is voor mij één van de beste herinneringen aan zomerse marktdagen langs de kust. Ik zie mezelf nog staan bij de viskraam, de geur van vers gefrituurde vismix in de neus, terwijl ik met mijn ouders wachtte op die krokante stukjes vis. Thuis hebben we altijd partjes citroen en een romige dipsaus klaarstaan om in te dippen. Eigenlijk is kibbeling niets anders dan stukjes witte vis, meestal kabeljauw, in een gekruid beslag. Je bakt of frituurt ze goudbruin, en je hebt direct de warmte en gezelligheid van een viskar in je eigen keuken.
Waarom dit recept top is
Veel kant-en-klare kibbeling is gefrituurd en vol zout. Door zelf kibbeling te maken kies je voor:
- Verse vis: kabeljauw, pangasius of heilbot; jij bepaalt de prijs en de kwaliteit.
- Minder olie: oven of airfryer in plaats van frituurpan, frituren kan uiteraard ook gewoon.
- Heerlijke kruiden: je geeft zelf de smaak, van knoflook tot cayenne.
Dit maakt het niet alleen gezonder, maar ook smaakvoller én goedkoper.
Ingrediënten (4 personen)
Ingrediënt | Hoeveelheid |
---|---|
Witvisfilet | 500 g |
Bloem | 100 g |
Bakpoeder | 1 tl |
Paprikapoeder | 1 tl |
Cayennepeper | ½ tl (of naar smaak) |
Knoflookpoeder | 1 tl |
Uienpoeder | 1 tl |
Kurkuma (optioneel) | ½ tl |
Zout & zwarte peper | Naar smaak |
IJswater | 150 ml |
Oliespray of olie | Voor oven/airfryer |
Voor de ravigottesaus (frisse dipsaus)
- 100 g Griekse yoghurt of crème fraîche
- 1 el mayonaise
- Sap van 1/2 citroen
- 1 tl fijngehakte dille (of peterselie)
- 1 tl fijngehakte augurken of kappertjes (optioneel voor bite)
- 1/2 tl mosterd (optioneel)
- Zout & peper naar smaak
Zo maak je de ravigottesaus:
Laat de saus 10 minuten in de koelkast staan zodat de smaken intrekken.
Meng in een kom de yoghurt, mayonaise, citroensap en mosterd.
Roer er de dille en fijngehakte augurk of kappertjes door.
Breng op smaak met zout en peper.
Stap-voor-stap bereidingswijze
- Verwarm voor
- Oven: 220 °C (hetelucht)
- Airfryer: 200 °C
- Maak het beslag
Meng bloem, bakpoeder, paprikapoeder, cayenne, knoflook- & uienpoeder, kurkuma, zout en peper in een kom. Voeg het koude water of bier toe en roer tot een glad, licht vloeibaar beslag. - Bereid de vis
Dep de visstukjes droog en snijd in blokjes van ca. 3 cm. Bestrooi met een klein beetje zout. - Bekleed en bespuit
- Oven: Leg vis op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met oliespray.
- Airfryer: Spuit mand licht in met olie.
- Bakken
- Oven: 12–15 min. goudbruin, halverwege voorzichtig keren.
- Airfryer: 8–10 min. knapperig, halverwege mand schudden.
- Serveren
Serveer kibbeling direct met de ravigottesaus en partjes citroen. Garneer met verse peterselie of dille.
Lekker combineren: Serveer deze knapperige kibbeling met een verfrissend glas zelfgemaakte ijsthee kies jij voor aardbei, perzik of citroen? Bekijk het recept hier!
Tips voor de perfecte kibbeling
- Zorg voor droge vis: dep echt goed, zo wordt het beslag krokanter.
- IJswater: voor een extra luchtigheid in het beslag.
- Variëren met kruiden: probeer kerrie of chilivlokken voor een andere touch.
- Direct serveren: kibbeling verliest krokantheid als hij afkoelt.
Leuk weetje over fish & chips
Wist je dat fish & chips in 1860 voor het eerst geserveerd werden in Engeland? Deze iconische combinatie van gefrituurde vis en friet werd zo populair dat er in 1910 al meer dan 25.000 ‘chippies’ waren in het Verenigd Koninkrijk.
Veelgestelde vragen over kibbeling zelf maken
Met dit recept heb je komende zomer altijd een heerlijke, zelfgemaakte snack klaarstaan. Pin het op Pinterest en tag @kookenbakrecepten met jouw creatie! Veel bak- & snackplezier! 🌊🐟

Ingrediënt
Voor de kibbeling
- 500 g Witvisfilet
- 100 g Bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl Cayennepeper
- ½ tl Knoflookpoeder
- 1 tl Uienpoeder
- 1 tl Kurkuma
- ½ tl Zout & zwarte peper
- 150 ml IJswater
Voor de Ravigottesaus
- 100 g Griekse yoghurt of crème fraîche
- 1 el mayonaise
- Sap van 1/2 citroen
- 1 tl fijngehakte dille of peterselie
- 1 tl fijngehakte augurken of kappertjes optioneel voor bite
- 1/2 tl mosterd optioneel
- Zout & peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven of airfryer op 200 graden
- Meng bloem, bakpoeder, paprikapoeder, cayenne, knoflook- & uienpoeder, kurkuma, zout en peper in een kom.
- Voeg het koude water toe en roer tot een glad, licht vloeibaar beslag.
- Dep de visstukjes droog en snijd in blokjes van ca. 3 cm. Bestrooi met een klein beetje zout.
- Oven: Leg vis op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met oliespray.
- Airfryer: Spuit mand licht in met olie.
- Oven: 12–15 min. goudbruin, halverwege voorzichtig keren.
- Airfryer: 8–10 min. knapperig, halverwege mand schudden.
- Serveer kibbeling direct met de ravigottesaus en partjes citroen.