Er is bijna niks gezelliger dan die warme geur van versgebakken kaneelbroodjes die je hele huis vult. Zodra dat zoete, kruidige aroma uit de oven komt, weet je gewoon: dit wordt een topdag. Deze Hemelse Kaneelbroodjes zijn lekker zacht, luchtig en gevuld met een romige laag kaneelsuiker. En speciaal voor de feestdagen doe ik er nog een schepje bovenop: een topping van pepernoten. Perfect voor Sinterklaas, maar eerlijk, ook heerlijk op een gewone koude winterdag. Zet een pot sterke koffie of een flinke mok thee, trek je warmste trui aan en geniet van deze zoete verwennerij.
Het verhaal achter mijn Hemelse Kaneelbroodjes
Ik bakte deze kaneelbroodjes voor het eerst op zo’n typische regenachtige zondag. Je kent het wel, alles is grijs buiten en je hebt zin in iets warms, iets feestelijks. Kaneel en boter in de oven, dat is voor mij echt puur comfort food. Later ontdekte ik dat ze in Zweden hun eigen versie hebben, de bekende kanelbullar die bij een fika horen. In Amerika maken ze ze dan weer groot en smeuïg met een dikke laag glazuur.
Mijn versie zit er een beetje tussenin. Niet te zwaar, niet mierzoet, maar heerlijk zacht en vol smaak. En nu Sinterklaas weer in aantocht is, kon ik het niet laten om er een feestelijke draai aan te geven: kaneelbroodjes met een pepernoten topping. Lekker krokant, een beetje kruidig, en echt onweerstaanbaar!
Ingrediënten
Voor het deeg
- 700 gram bloem
- 2 zakjes droge gist (14 gram totaal)
- 300 ml lauwe melk
- 100 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 100 gram gesmolten boter
Voor de vulling
- 200 gram bruine suiker
- 2 eetlepels kaneel
- 75 gram zachte boter
Voor het glazuur (optioneel)
- 100 gram poedersuiker
- 2-3 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de pepernoten topping
- 75 gram witte chocolade (gesmolten)
- 2 flinke handen pepernoten (grof gehakt)
- Eventueel extra poedersuiker of karamelsaus om te versieren

Zo maak je ze
Deeg: Doe de gist in een kommetje met wat lauwe melk en een theelepel suiker. Even roeren en 5 tot 10 minuten laten staan tot het gaat schuimen. Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Giet het gistmengsel erbij, samen met de rest van de melk, de eieren en de gesmolten boter. Kneed het deeg in 10 minuten soepel en laat het dan 1 tot 1,5 uur rijzen tot het verdubbeld is.
Vulling: Meng de bruine suiker en kaneel.
Uitrollen: Rol het deeg uit en smeer er de zachte boter over. Strooi het suikermengsel erover.
Oprollen: Snijd het deeg in stroken van ongeveer 4 cm breed en rol iedere strook op. Zo krijg je mooie, gelijkmatige broodjes.
Tweede rijs: Leg de opgerolde broodjes op een bakplaat met bakpapier. Laat ze nog 30 tot 45 minuten rijzen.
Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.
Glazuur: Roer poedersuiker, melk en vanille-extract tot een glad mengsel. Sprenkel dit over de warme broodjes.
Feestelijke topping: Giet de gesmolten witte chocolade over de kaneelbroodjes en strooi de gehakte pepernoten eroverheen. Extra feestelijk? Wat caramelsaus erover is nooit verkeerd. Bekijk hier mijn basisrecept voor caramel.
Bakken in de airfryer
Voorverwarmen: Zet je airfryer aan op 160°C.
Bakpapier: Leg een vel bakpapier of een airfryer-matje in het mandje.
Broodjes erin: Leg de broodjes met wat ruimte ertussen in het mandje. Laat ze eventueel eerst op kamertemperatuur komen.
Baktijd: Bak ze 10 tot 14 minuten op 160°C tot ze goudbruin en luchtig zijn.
Afwerking: Even laten afkoelen en dan het glazuur en de pepernoten topping erover. Ideaal voor een mini Sinterklaasontbijt!
Laat het me weten als jij deze feestelijke versie uitprobeert! Deel je foto op Instagram en tag me, ik word altijd blij van jullie baksels. 💛
👉 Nog meer trek in kaneel? Kijk ook eens naar mijn klassieke hemelse kaneelbroodjes, Viral pepernotencake, Crumbl cookies of Gevulde speculaas.
Veelgestelde vragen over de kaneelbroodjes met pepernoten topping

Ingrediënt
Voor het deeg:
- 700 gram bloem
- 2 zakjes droge gist 14 gram in totaal
- 300 ml lauwe melk
- 100 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 100 gram gesmolten boter
Voor de vulling:
- 200 gram bruine suiker
- 2 eetlepels kaneel
- 75 gram zachte boter
Voor het glazuur (optioneel)
- 100 gram poedersuiker
- 2 –3 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de pepernoten topping:
- 75 gram witte chocolade gesmolten
- 2 handjes pepernoten grof gehakt
- Eventueel wat extra poedersuiker of karamelsaus voor decoratie
Instructies
- Deeg: Doe de gist in een kommetje met wat lauwe melk en een theelepel suiker. Even roeren en 5 tot 10 minuten laten staan tot het gaat schuimen. Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Giet het gistmengsel erbij, samen met de rest van de melk, de eieren en de gesmolten boter. Kneed het deeg in 10 minuten soepel en laat het dan 1 tot 1,5 uur rijzen tot het verdubbeld is.
- Vulling: Meng de bruine suiker en kaneel. Rol het deeg uit en smeer er de zachte boter over. Strooi het suikermengsel erover.
- Oprollen: Snijd het deeg in stroken van ongeveer 4 cm breed en rol iedere strook op. Zo krijg je mooie, gelijkmatige broodjes.
- Tweede rijs: Leg de opgerolde broodjes op een bakplaat met bakpapier. Laat ze nog 30 tot 45 minuten rijzen.
- Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.
- Glazuur: Roer poedersuiker, melk en vanille-extract tot een glad mengsel. Sprenkel dit over de warme broodjes.
- Feestelijke topping: Giet de gesmolten witte chocolade over de kaneelbroodjes en strooi de gehakte pepernoten eroverheen. Extra feestelijk? Wat karamelsaus erover is nooit verkeerd.

