Tzatziki maken het lekkerste recept voor frisse komkommersaus. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zodra de zon begint te schijnen, krijg ik zin in frisse smaken. En dan kom ik al snel uit bij tzatziki. Deze romige Griekse yoghurtsaus met komkommer en knoflook is zó simpel om te maken, maar echt een smaakbommetje. Perfect als dip bij een borrelplank, bij gegrilde kip, gyros of falafel… en eerlijk? Ik eet het zelfs gewoon op een cracker.
Vandaag deel ik mijn favoriete tzatziki recept met je. Makkelijk, fris en met een lekkere knoflookkick.
Wat is tzatziki?
Tzatziki is een traditionele Griekse saus op basis van dikke yoghurt, komkommer, knoflook en olijfolie. Vaak wordt er ook wat citroensap of azijn en verse kruiden zoals dille of munt aan toegevoegd. Het is van oorsprong een bijgerecht, maar inmiddels ook helemaal ingeburgerd als dip of saus bij allerlei gerechten.
Zelf tzatziki maken: ingrediënten
Voor een schaaltje (genoeg voor 4 personen):
- ½ komkommer
- 250 g Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
- 1 à 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 theelepel citroensap of witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse dille of munt, fijngehakt
- Snuf zout
- (Optioneel) versgemalen zwarte peper
Zo maak je zelf tzatziki
- Komkommer raspen: Rasp de komkommer grof met een rasp. Doe de rasp in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Dit voorkomt dat je tzatziki te waterig wordt.
- Yoghurt mengen: Doe de Griekse yoghurt in een kom en roer de geraspte komkommer erdoorheen.
- Smaken toevoegen: Voeg de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, zout en kruiden toe. Meng alles goed.
- Even laten staan: Zet de tzatziki minstens 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Tip: Serveer met een drizzle olijfolie en een paar takjes of munt dille als finishing touch.
Variatietips
- Munt in plaats van dille: Geeft een frissere smaak, vooral lekker bij lamsvlees.
- Lactosevrij? Gebruik lactosevrije yoghurt, het liefst dik van structuur.
- Extra romig: Meng een eetlepel mayonaise of crème fraîche door de yoghurt voor een zachtere smaak.
Waar eet je tzatziki bij?
Tzatziki is een veelzijdige saus die past bij heel veel gerechten. Hier zijn mijn favoriete combinaties:
- Bij gegrilde kip of souvlaki
- Op een pita met falafel of gyros
- Als dip bij rauwkost of flatbread
- Op een broodje met pulled chicken
- Bij gebakken aardappeltjes of friet
Tzatziki bewaren
Bewaar je tzatziki in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Hij blijft zo’n 2 tot 3 dagen goed. Even goed doorroeren voor gebruik en klaar!
📌 Pin het voor later!
“Tzatziki maken – het lekkerste recept!”
Veelgestelde vragen over tzatziki maken
Laat je het me weten als je ‘m maakt?
Ik vind het altijd superleuk om jullie creaties te zien. Tag me gerust op Instagram of laat een reactie achter onder het recept!
Veel plezier met koken en geniet van deze frisse topper! 🥒🧄

Benodigdheden
- 1 rasp
Ingrediënt
- ½ komkommer
- 250 g Griekse yoghurt bij voorkeur 10% vet
- 1 à 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 theelepel citroensap of witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse dille of munt fijngehakt
- Snuf zout
- Optioneel versgemalen zwarte peper
Instructies
- Rasp de komkommer grof met een rasp. Doe de rasp in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Dit voorkomt dat je tzatziki te waterig wordt.
- Doe de Griekse yoghurt in een kom en roer de geraspte komkommer erdoorheen.
- Voeg de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, zout en kruiden toe. Meng alles goed.
- Zet de tzatziki minstens 30 minuten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Tip: Serveer met een drizzle olijfolie en een paar takjes dille als finishing touch.