Zelf eierkoeken maken luchtig, zacht en heerlijk van smaak! Er zijn van die baksels waar ik echt kinderlijke blijheid van krijg, en eierkoeken horen daar absoluut bij. Die grote, zachte koeken met een luchtige binnenkant en dat licht zoete randje… heerlijk! Ze zijn perfect als tussendoortje, voor in de broodtrommel van de kids of gewoon lekker bij de thee.
En weet je wat het mooiste is? Zelf eierkoeken bakken is helemaal niet moeilijk. Met een paar basisingrediënten en een kwartiertje tijd tover je ze zó uit je oven. In deze blog deel ik mijn favoriete recept én handige tips om ze perfect luchtig te krijgen.
Wat zijn eierkoeken?
Eierkoeken zijn ronde, luchtige koeken die hun naam te danken hebben aan het feit dat er relatief veel eieren in gaan. Daardoor zijn ze niet alleen lekker luchtig, maar ook van nature vetarm. Ze lijken een beetje op een combinatie tussen cake en koek, en je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken zonder pakjes of zakjes.
Zelfgemaakte eierkoeken zijn vaak net wat zachter dan die uit de supermarkt en dat vind ik persoonlijk alleen maar een pluspunt!
Ingrediënten (voor ca. 8 grote eierkoeken)
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 100 g kristalsuiker
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- 1 tl vanillepoeder
- Eventueel: rasp van een halve citroen
Optioneel:
Voor een goudgeel glanslaagje kun je 1 eidooier loskloppen met een klein beetje melk en dit voor het bakken op de koeken strijken.
Zo maak je zelf eierkoeken
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de eieren en suiker met een mixer of in de keukenmachine in 5-7 minuten tot een luchtige, dikke massa. De massa moet licht van kleur zijn en flink in volume zijn toegenomen.
- Voeg het vanillepoeder toe en eventueel de citroenrasp.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout boven het eimengsel en spatel dit er rustig doorheen. Niet mixen, want dan verlies je de luchtigheid.
- Schep met een ijslepel of twee eetlepels ronde hoopjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, want ze lopen nog wat uit.
- Bak de eierkoeken in 10 tot 12 minuten gaar. Ze mogen een licht goudgele kleur hebben en nog een beetje zacht aanvoelen in het midden.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze iets steviger.
Tips voor perfecte eierkoeken
- Klop de eieren echt goed luchtig. Dit bepaalt de structuur van de koeken.
- Gebruik geen hete ovenplaat, want dan lopen ze meteen uit.
- Voeg eens wat kaneel of koekkruiden toe voor een herfstachtige variant.
- Je kunt ze ook prima invriezen! Laat ze eerst goed afkoelen en vries ze per stuk in.
Variatietips
Zelf eierkoeken bakken is al leuk, maar je kunt er ook volop mee variëren. Hier zijn een paar ideeën:
- Gezondere variant: vervang de helft van de suiker door appelmoes zonder suiker.
- Chocolade: voeg 1 el cacaopoeder toe voor een chocoladeversie.
- Kids proof: druk er voor het bakken wat rozijnen of stukjes appel in.
Veelgestelde vragen over eierkoeken
Zelf eierkoeken bakken? Doen!
Ik weet zeker dat je hier blij van wordt. Deze zelfgemaakte eierkoeken zijn niet alleen lekkerder dan uit de winkel, maar je weet ook precies wat erin zit. En geloof me: als ze eenmaal uit de oven komen, is het lastig om het bij eentje te houden. Hier heb ik nog een heerlijk kwarkbollen recept! Ook een echte aanrader!
Ga je ermee aan de slag? Laat me vooral weten hoe ze zijn geworden! Tag me op Instagram of deel een foto via je stories, dat vind ik echt superleuk om te zien.

Benodigdheden
- 2 bakplaten
- 2 bakpapier
Ingrediënt
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- 1 tl vanillepoeder
- Eventueel: rasp van een halve citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de eieren en suiker met een mixer of in de keukenmachine in 5-7 minuten tot een luchtige, dikke massa. De massa moet licht van kleur zijn en flink in volume zijn toegenomen.
- Voeg het vanillepoeder toe en eventueel de citroenrasp.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout boven het eimengsel en spatel dit er rustig doorheen. Niet mixen, want dan verlies je de luchtigheid.
- Schep met een ijslepel of twee eetlepels ronde hoopjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, want ze lopen nog wat uit.
- Bak de eierkoeken in 10 tot 12 minuten gaar. Ze mogen een licht goudgele kleur hebben en nog een beetje zacht aanvoelen in het midden.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze iets steviger.