Wil jij lekkere recepten in je inbox?

(meld je aan en blijf up to date met onze wekelijkse nieuwsbrief)

Uw Emailadres
Het formulier is succesvol verzonden!
Er is een fout opgetreden bij het verzenden van het formulier. Controleer alle formuliervelden opnieuw.

Zomerse tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen

Zomerse tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Op zoek naar een heerlijk zomers stoofgerecht dat bomvol smaak zit en tegelijk licht aanvoelt? Deze tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen is een echte aanrader. Perfect voor een etentje buiten, een zomerse zondag of wanneer je gewoon zin hebt in een hartverwarmend, maar niet te zwaar gerecht. Serveer er vers brood bij en je hebt een maaltijd waar iedereen blij van wordt!

Waarom een tajine in de zomer?

Tajine wordt vaak geassocieerd met herfst en winter, maar wist je dat het ook juist in de zomer heel goed werkt? Dankzij de combinatie van zachte specerijen, frisse groenten en het ziltige van ingelegde citroen krijg je een gerecht dat rijk is aan smaak, zonder zwaar te zijn. Courgette is een echte zomerfavoriet, en samen met aardappel geeft het structuur en balans.

Wat heb je nodig voor deze zomerse tajine?

Deze versie is speciaal afgestemd op de zomer. Hieronder vind je de ingrediënten voor vier personen.

Ingrediënten:

  • 500-600 g lamsvlees of schapenvlees (schouder of rib, in blokken gesneden)
  • 2 courgettes, in grove stukken
  • 3-4 vastkokende aardappels, geschild en in partjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tomaten, geraspt of klein gesneden
  • 1 ingelegde citroen (alleen de schil, in reepjes gesneden)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • 150 ml water of milde bouillon
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Handvol verse peterselie of koriander
  • Eventueel: handje groene olijven

Tajines voor Gas en oven:

Stapsgewijs recept voor de perfecte zomerse tajine

Een goede tajine bouw je laag voor laag op. Dit zorgt niet alleen voor een mooie presentatie, maar ook voor optimale smaak.

Stap 1: Vlees, ui en specerijen

Verhit de olijfolie in je tajine (of een diepe pan met dikke bodem). Voeg het lamsvlees toe en bak rondom bruin. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe, en fruit mee tot ze zacht zijn. Strooi de specerijen (gember, komijn, kurkuma, kaneel, zout en peper) erbij en roer goed door. Voeg de tomaten toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 2: Laat het vlees garen

Voeg 150 ml water of bouillon toe. Dek de tajine af en laat het vlees ongeveer 1 uur op laag vuur sudderen, heb je inductie? Deze tajine is voor inductie geschikt. Zo wordt het vlees heerlijk mals en trekken de smaken goed in.

Stap 3: Voeg de aardappels toe

Na 1 uur voeg je de aardappels toe aan de tajine. Deze hebben ongeveer 30-40 minuten nodig om goed gaar te worden. Leg ze deels op het vlees zodat ze een beetje stomen in de saus.

Stap 4: Courgette en ingelegde citroen

Voeg in de laatste 15-20 minuten de stukken courgette toe. Leg deze bovenop, zodat ze kunnen stomen in de geurige damp van de tajine. Dit voorkomt dat ze te zacht of papperig worden. Voeg nu ook de reepjes ingelegde citroenschil toe. Deze geven een frisse, ziltige toets aan het geheel.

Stap 5: Garneer en serveer

Als alles gaar is, garneer je de tajine met verse peterselie of koriander en eventueel wat groene olijven. Serveer direct met vers brood om de saus mee op te dippen. Turks brood, Marokkaans platbrood of stokbrood passen hier perfect bij.

Tips voor het lekkerste resultaat:

  • Laat het vlees rustig garen; haastige tajines zijn nooit zo lekker.
  • Courgette altijd op het laatst toevoegen om de structuur te behouden.
  • Ingelegde citroen? Begin met een halve als je niet zeker weet of je het lekker vindt. Je kunt er altijd meer bij doen.

Maak het compleet: serveer met vers brood

Geen tajine zonder brood! Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar Turks platbrood of zelf eenvoudig een Marokkaans brood bakken. Dit maakt het helemaal af en zorgt ervoor dat geen druppel van die heerlijke saus verloren gaat.

Bewaren en opwarmen

Deze tajine is de volgende dag misschien nog wel lekkerder. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm rustig op in een pannetje of in de oven.

Zin om aan de slag te gaan? Deze zomerse tajine is perfect voor wie houdt van comfortfood met een frisse smaak. Deel dit recept met anderen! En laat me weten als je dit recept hebt geprobeerd! Tag me op @kookenbakrecepten.nl. Heb je nog vragen? Stel ze hier onder bij de recensies.

FAQ over de zomerse tajine

Zomerse tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen

Zomerse tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen

Op zoek naar een heerlijk zomers stoofgerecht dat bomvol smaak zit en tegelijk licht aanvoelt?
Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 2 hours
0 minutes
Totaal: 2 hours 14 minutes
Menugang: avondeten, dinner
Keuken: marokkaans
Zoekwoord: stoofgerecht, tajine, tajine vlees
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënt
 

  • 500-600 g lamsvlees of schapenvlees schouder of rib, in blokken gesneden
  • 2 courgettes in grove stukken
  • 3-4 vastkokende aardappels geschild en in partjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 tomaten geraspt of klein gesneden
  • 1 ingelegde citroen alleen de schil, in reepjes gesneden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl kaneel
  • 150 ml water of milde bouillon
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Handvol verse peterselie of koriander
  • Eventueel: handje groene olijven

Instructies

  • Verhit de olijfolie in je tajine (of een diepe pan met dikke bodem). Voeg het lamsvlees toe en bak rondom bruin. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe, en fruit mee tot ze zacht zijn. Strooi de specerijen (gember, komijn, kurkuma, kaneel, zout en peper) erbij en roer goed door. Voeg de tomaten toe en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg 150 ml water of bouillon toe. Dek de tajine af en laat het vlees ongeveer 1 uur op laag vuur sudderen. Zo wordt het vlees heerlijk mals en trekken de smaken goed in.
  • Na 1 uur voeg je de aardappels toe aan de tajine. Deze hebben ongeveer 30-40 minuten nodig om goed gaar te worden. Leg ze deels op het vlees zodat ze een beetje stomen in de saus.
  • Voeg in de laatste 15-20 minuten de stukken courgette toe. Leg deze bovenop, zodat ze kunnen stomen in de geurige damp van de tajine. Dit voorkomt dat ze te zacht of papperig worden. Voeg nu ook de reepjes ingelegde citroenschil toe. Deze geven een frisse, ziltige toets aan het geheel.
  • Als alles gaar is, garneer je de tajine met verse peterselie of koriander en eventueel wat groene olijven. Serveer direct met vers brood om de saus mee op te dippen. Turks brood, Marokkaans platbrood of zelfgebakken khobz passen hier perfect bij.

Voedingswaarde

Nutrition Facts
Zomerse tajine met vlees, courgette, aardappels en ingelegde citroen
Amount per Serving
Calories
510
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Sodium
 
1.3
mg
0
%
Carbohydrates
 
35
g
12
%
Fiber
 
5
g
21
%
Sugar
 
4
g
4
%
Protein
 
28
g
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top