Pisang goreng recept – Indonesische gebakken banaan
Ken je dat, die krokant gefrituurde bananen die je vaak bij een Indonesisch restaurant of toko ziet? Of bij de chinees kan bestellen? Dat zijn pisang goreng letterlijk “gebakken banaan”. Het is een van de bekendste Indonesische snacks en ook in Nederland razend populair. Gelukkig kun je pisang goreng heel makkelijk zelf maken. Met dit recept zet je binnen een kwartiertje deze heerlijke zoete snack op tafel.
Wat is pisang goreng?
Pisang goreng is een Indonesisch bananengerecht waarbij plakjes banaan door een luchtig beslag worden gehaald en vervolgens goudbruin gefrituurd. Eigenlijk zijn het net oliebollen, met banaan :)! Van binnen lekker zacht en zoet, van buiten heerlijk krokant. Je kunt ze serveren als tussendoortje, dessert of gewoon bij de koffie.
Pisang goreng recept
Ingrediënten (voor ca. 12 stuks)
- 3 rijpe bananen
- 100 g bloem
- 1 el maizena
- 1 tl bakpoeder
- 1 el suiker
- 150 ml melk
- Snufje zout
- Olie om te frituren
Extra lekker: voeg een snuf kaneel of wat geraspte kokos toe aan het beslag.
Bereiding
- Snijd de bananen in schuine plakjes van ca. 1 cm dik.
- Maak het beslag: meng bloem, maizena, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje het water toe en klop tot een glad beslag. Het moet dik vloeibaar zijn, vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag.
- Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot ongeveer 170 °C.
- Haal de bananen door het beslag en frituur ze in 2–3 minuten goudbruin en krokant.
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
📌 Pin het voor later!
‘Pisang goreng’
Pisang goreng in de airfryer
Wil je een lichtere variant? Dan kun je pisang goreng in de airfryer maken. Verwarm de airfryer voor op 180 °C. Leg de met beslag omhulde bananen op een met bakpapier bekleed mandje, spray licht in met olie en bak 8–10 minuten tot ze goudbruin zijn. Ze worden iets minder krokant dan gefrituurd, maar nog steeds heerlijk!
Serveer tips
- Bestrooi met poedersuiker of een beetje kaneel.
- Lekker met honing of gecondenseerde melk.
- Voor een luxe dessert: serveer de gebakken banaan met een bolletje vanille-ijs of kinderbueno ijs en chocoladesaus. 🍦
Waarom dit pisang goreng recept maken?
- Makkelijk en snel: in 15 minuten klaar.
- Ideale manier om rijpe bananen op te maken.
- Perfect als snack, dessert of traktatie.
Met dit recept haal je een stukje Indonesië in huis. Je hoeft er echt niet voor naar de toko, want zelfgemaakt zijn ze minstens zo lekker!

Ingrediënt
- 3 rijpe bananen
- 100 g bloem
- 1 el maizena
- 1 tl bakpoeder
- 1 el suiker
- 150 ml koud water
- Snufje zout
- Olie om te frituren
Instructies
- Snijd de bananen in schuine plakjes van ca. 1 cm dik.
- meng bloem, maizena, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Voeg beetje bij beetje het water toe en klop tot een glad beslag. Het moet dik vloeibaar zijn, vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag.
- Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot ongeveer 170 °C.
- Haal de bananen door het beslag en frituur ze in 2–3 minuten goudbruin en krokant.
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.