Rendang recept Indische stoof die smelt op je tong.
Als je mij vraagt wat mijn favoriete Indische gerecht is, staat rendang absoluut bovenaan het lijstje. Dit vlees is een langzaam gestoofd rundvleesgerecht uit Indonesië, vol kruidige smaken, kokos en specerijen. Het vlees wordt zo zacht dat het bijna uit elkaar valt en de saus is dik, rijk en vol van smaak. Een echte klassieker die je een keer gemaakt móét hebben!
In dit artikel deel ik mijn eigen recept, handige tips, serveerideeën en beantwoord ik veelgestelde vragen. Zo kun jij straks thuis aan de slag met dit heerlijke gerecht en je vrienden en familie verrassen met een echte Indische smaaksensatie.
Wat is rendang?
Dit heerlijke vleesrecept komt oorspronkelijk uit West-Sumatra (Minangkabau) en wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden. Het is niet zomaar een stoofpot: rendang wordt langzaam ingekookt tot het vlees de kruiden en kokos volledig heeft opgenomen. Hierdoor krijg je die typische diepe, rijke smaak die rendang zo bijzonder maakt. Traditioneel wordt rendang gemaakt tijdens ceremoniële feesten, waarbij de bereiding uren duurt en meerdere dagen kan worden ingekookt. Hoe langer het suddert, hoe intenser de smaken. In veel gezinnen is het een gerecht dat met trots van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Recept rendang
Ingrediënten (4 personen)
- 800 g runderriblappen of sukadelappen
- 400 ml kokosmelk
- 2 uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 rode pepers, zonder zaadjes en fijngesneden
- 2 cm gember, geraspt
- 2 cm laos (galanga), geraspt (of extra gember)
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 2 blaadjes kaffir lime (of laurier)
- 2 tl kurkuma
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl bruine suiker
- 2 el olie
- zout naar smaak
Bereidingswijze
- Snijd het rundvlees in grove stukken.
- Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook, gember, laos en rode peper tot het begint te geuren.
- Voeg de specerijen toe (kurkuma, koriander, komijn) en bak kort mee.
- Leg het vlees in de pan en bak rondom bruin.
- Voeg de kokosmelk, citroengras, kaffir lime en suiker toe. Breng aan de kook.
- Laat het vlees op laag vuur 3 tot 4 uur stoven met de deksel half op de pan, tot het vlees zacht is en de saus is ingedikt.
- Proef en breng eventueel extra op smaak met zout.
📌 Pin het voor later!
”Indonesisch stoofvlees”
Tips om het nóg lekkerder te maken
- Stoof langzaam: geduld is het geheim! Hoe langer, hoe beter de smaak.
- Maak het een dag van tevoren: rendang is vaak nóg lekkerder als de smaken een nachtje hebben kunnen intrekken.
- Variaties: rendang kan ook gemaakt worden met kip, tempeh of jackfruit voor een vegetarische variant.
- Rendang pasteibakjes: een leuke twist voor feestjes! Vul kleine bakjes met de stoof, eventueel met een beetje saus, en garneer met gebakken uitjes.
Waarmee serveer je rendang?
Rendang is heerlijk met witte rijst, maar past ook perfect in een complete rijsttafel. Je kunt het combineren met:
- Gado gado – frisse groenten met pindasaus
- Sate ayam – kipsaté met pindasaus
- Pisang goreng – gebakken banaan als zoete afsluiter
Voedingswaarde per portie (ongeveer)
- Energie: 520 kcal
- Eiwitten: 35 g
- Koolhydraten: 12 g
- Vetten: 38 g
Dit gerecht is voedzaam en eiwitrijk, en door de kokosmelk krijg je ook gezonde vetten binnen. Combineer met groenten voor een evenwichtige maaltijd.
FAQ over rendang
Nu weet je dat…
Rendang echt een gerecht is dat indruk maakt, het smaakt heerlijk, ziet er prachtig uit en geeft een stukje Indonesische traditie op je bord. Met dit recept kun je zelf thuis aan de slag en genieten van een rijke, kruidige stoof. Probeer het eens en je snapt meteen waarom rendang wereldwijd zo geliefd is. Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons vooral weten hoe het smaakte! Of tag ons op Instagram!

Benodigdheden
- 1 braadpan
Ingrediënt
- 800 g runderriblappen of sukadelappen
- 400 ml kokosmelk
- 2 uien gesnipperd
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 2 rode pepers zonder zaadjes en fijngesneden
- 2 cm gember geraspt
- 2 cm laos galanga, geraspt (of extra gember)
- 1 stengel citroengras gekneusd
- 2 blaadjes kaffir lime of laurier
- 2 tl kurkuma
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl bruine suiker
- 2 el olie
- zout naar smaak
Instructies
- Snijd het rundvlees in grove stukken.
- Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook, gember, laos en rode peper tot het begint te geuren.
- Voeg de specerijen toe (kurkuma, koriander, komijn) en bak kort mee.
- Leg het vlees in de pan en bak rondom bruin.
- Voeg de kokosmelk, citroengras, kaffir lime en suiker toe. Breng aan de kook.
- Laat de rendang op laag vuur 3 tot 4 uur stoven met de deksel half op de pan, tot het vlees zacht is en de saus is ingedikt.
- Proef en breng eventueel extra op smaak met zout.