De lekkerste guacamole maken kookenbakrecepten.nl

De lekkerste guacamole

Deze post kan affiliatelinks bevatten. Zie onze disclamer voor meer details!

Ken je van die dips die gewoon áltijd goed zijn? Guacamole is er daar eentje van. Ik maak het al jaren, en het blijft een van die recepten waar ik elke keer weer blij van word. Het is snel, gezond en zó veelzijdig.
Of het nu bij mijn nacho ovenschotel is, op een toastje tijdens een borrelavond of gewoon als dip bij wat worteltjes en komkommer: het past overal bij.

Het fijne is dat het maar een paar ingrediënten nodig heeft, en als je eenmaal weet hoe je ‘m het lekkerst maakt, wil je nooit meer die supermarktversie. Mijn kinderen vinden het trouwens ook heerlijk, ze noemen het “groene dip” en eten hun nacho’s er gretig mee op.

Een stukje geschiedenis

Guacamole komt oorspronkelijk uit Mexico en wordt al honderden jaren gemaakt. De naam komt van het Azteekse woord ahuacamolli, wat letterlijk ‘avocadosaus’ betekent. Oorspronkelijk bestond het alleen uit geprakte avocado, limoen en zout, maar door de jaren heen zijn er allerlei varianten ontstaan; met tomaat, ui, chili of zelfs mango.
Wat ik mooi vind aan dit gerecht is dat het zijn eenvoud heeft behouden. Met een paar pure ingrediënten maak je iets wat zóveel smaak heeft en toch licht blijft.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tomaat, zonder zaadjes en fijn gesneden
  • Sap van ½ limoen (of citroen)
  • Klein handje verse koriander (optioneel)
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Klein mespuntje chilipoeder of verse chili (naar smaak)

Bereiding

  1. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een kom.
  2. Prak het grof met een vork – ik hou van een beetje structuur, maar wil je het gladder, gebruik dan een stamper.
  3. Voeg de rode ui, knoflook, tomaat en limoensap toe.
  4. Breng op smaak met zout, peper en eventueel chili of koriander.
  5. Meng goed en proef even, soms maakt een extra kneepje limoen het nét perfect.
  6. Serveer direct of bewaar maximaal één dag in de koelkast met de pit erin (zo blijft hij langer mooi groen).

Tips & variaties

  • Extra romig: voeg een eetlepel crème fraîche toe. Niet traditioneel, maar heerlijk zacht van smaak.
  • Voor de liefhebber van pit: voeg wat fijngesneden jalapeño of een snuf cayenne toe.
  • Geen korianderfan: peterselie of bieslook is een prima alternatief.
  • Frisse smaak: meng er wat granaatappelpitjes doorheen voor een kleurrijke, feestelijke touch.
  • Snelle lunch: smeer guacamole op een pinsa of een stuk flatbread met een gekookt of gepocheerd ei, een van mijn favoriete snelle lunches.

Bewaartips

Guacamole verkleurt snel door contact met lucht.
➡️ Mijn truc: leg de pit van de avocado terug in de kom en dek af met plastic folie die rechtstreeks op de guacamole ligt. Zo blijft hij frisgroen.
Je kunt hem maximaal 1 dag bewaren in de koelkast, maar eerlijk? Hij is zelden over.

Lekker bij…

Guacamole is heerlijk bij:

  • Nacho ovenschotel (perfecte combi!)
  • Wraps met kip
  • Taco’s of burrito bowls
  • Groentesticks of tortilla chips als gezonde snack

Hoe dit bij ons in de smaak viel:

Ik maakte laatst guacamole bij mijn nacho ovenschotel, en het viel zó goed in de smaak dat de schaal serieus binnen tien minuten al leeg was. Dat zijn die kleine geluksmomentjes waar ik van hou: lekker eten, iedereen rond de tafel, en even niks anders aan je hoofd.

Guacamole is echt een klassieker die nooit verveelt. Je kunt hem pittig, zacht, fris of kruidig maken, net wat jij lekker vindt. Probeer dit recept eens bij je volgende Mexicaanse maaltijd of borrelavond en laat me weten hoe het is gelukt!

stuur je foto naar:

@kookenbakrecepten.nl

Interne links:

De lekkerste guacamole maken kookenbakrecepten.nl

De lekkerste guacamole maken

Wil je een dip die altijd goed is?
Voorbereiding: 5 minutes
Kooktijd: 0 minutes
0 minutes
Totaal: 5 minutes
Menugang: dip
Keuken: mexicaans
Zoekwoord: dipsaus, guacamole, mexicaans ontbijt

Ingrediënt
 

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tomaat zonder zaadjes en fijn gesneden
  • Sap van ½ limoen of citroen
  • Klein handje verse koriander optioneel
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Klein mespuntje chilipoeder of verse chili naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak het grof met een vork, ik hou van een beetje structuur, maar wil je het gladder, gebruik dan een stamper.
  • Voeg de rode ui, knoflook, tomaat en limoensap toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel chili of koriander.
  • Meng goed en proef even, soms maakt een extra kneepje limoen het nét perfect.
  • Serveer direct of bewaar maximaal één dag in de koelkast met de pit erin (zo blijft hij langer mooi groen).
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating