Krokante Kip Loempia’s

kip loempias donker

Oorsprong van de Kip Loempia’s

Kip Loempia’s, bekend in veel Aziatische culturen, hebben een rijke en diverse geschiedenis. Hun oorsprong kan worden teruggevoerd naar China, waar ze al honderden jaren worden gemaakt. In het Chinees worden ze vaak “chūn juǎn” genoemd, wat “lentewraps” betekent, omdat ze traditioneel tijdens het Lentefestival werden gegeten.

Vanuit China verspreidden loempia’s zich naar andere delen van Azië, waaronder Vietnam, de Filippijnen, Indonesië en Thailand, elk land voegde zijn eigen unieke ingrediënten en bereidingswijzen toe. In Vietnam zijn ze bekend als “chả giò” als ze gefrituurd zijn en “gỏi cuốn” als ze vers zijn. In de Filippijnen heten ze “lumpia” en kunnen zowel vers als gefrituurd worden geserveerd.

De kip loempia’s die we tegenwoordig in Nederland en andere westerse landen kennen, zijn vaak beïnvloed door de Indonesische keuken, mede dankzij de historische banden tussen Nederland en Indonesië. Deze versie bevat vaak een vulling van groenten, vlees of kip, en wordt in een dun deeg gewikkeld en gebakken of gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Onze Krokante Kip Loempia’s combineren deze traditionele Aziatische smaken met een moderne twist, waardoor ze een heerlijk en veelzijdig gerecht zijn dat iedereen zal waarderen.

kip loempias breed 1
  • Bak de kip loempia’s voor een gezondere optie af in de oven 20 min op 200 graden
  • Bak de kip loempia’s in de airfyer voor 12 min op 180 graden
  • Laat de kip weg voor heerlijke vegetarische Loempia’s!

Ingrediënten Kip loempia’s

Voor de vulling:

  • 300 gram kipfilet
  • 100 gram glasnoedels
  • 1 wortel, fijn geraspt
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 100 gram witte kool, fijn gesneden
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 2 eetlepels plantaardige olie (voor het bakken van de vulling)

Voor de loempia’s:

  • 20 loempiavellen
  • 1 ei, losgeklopt of wat olie voor het dichten loempia
  • Plantaardige olie

Instructies

Stap 1: Voorbereiding van de vulling

  • Kook de kipfilet in licht gezouten water tot hij gaar is. Laat afkoelen en pluk de kip met een vork in fijne stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot deze geurig is.
  • Voeg de gescheurde kip toe en bak kort aan.
  • Voeg de wortel, rode paprika en witte kool toe en roerbak tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Voeg de lente-uitjes, sojasaus, oestersaus, sesamolie, suiker en witte peper toe. Meng goed en bak nog een paar minuten tot alles goed gemengd en gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.

Stap 2: Vullen van de loempia’s

  • Leg een loempiavel plat neer met een punt naar je toe zodat het een diamantvorm heeft.
  • Plaats ongeveer 1-2 eetlepels van de vulling in het midden van het vel.
  • Vouw de onderste punt over de vulling, dan de zijkanten naar binnen en rol de loempia op. Bestrijk de bovenste punt met wat losgeklopt ei om de loempia dicht te plakken.
  • Herhaal dit proces tot alle loempiavellen en vulling op zijn.

Stap 3: Frituren van de loempia’s (Optie 1)

  • Verhit voldoende plantaardige olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C.
  • Frituur de loempia’s in kleine porties goudbruin en knapperig, ongeveer 3-5 minuten per portie.
  • Laat de loempia’s uitlekken op keukenpapier.

Stap 3: Loempia’s bereiden in de airfryer (Optie 2)

  • Volg stap 1 en 2 zoals hierboven beschreven.
  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bestrijk de loempia’s licht met olie voor een goudbruine kleur.
  • Leg de loempia’s in de airfryer (niet op elkaar) en bak ze 10-12 minuten op 180°C. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige kleur.

Stap 4: Serveren

  • Serveer de loempia’s warm met een zoete chilisaus, sojasaus of een andere saus naar keuze.

Met deze opties kun je kiezen tussen de traditionele frituurmethode en de gezondere airfryer-methode voor knapperige, zelfgemaakte loempia’s!

Veelgestelde vragen

kip loempia's

Krokante Kip Loempia’s

Er is niets beter dan de knapperige en smaakvolle sensatie van een zelfgemaakte loempia. Deze Kip Loempia's zijn ideaal als voorgerecht, tussendoortje of zelfs als onderdeel van een volledige maaltijd. Ze zijn gevuld met sappige kip en een kleurrijke mix van groenten, op smaak gebracht met heerlijke Aziatische kruiden en sauzen.
Prep Time 45 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients
  

  • 300 gram kipfilet
  • 100 gram glasnoedels
  • 1 wortel fijn geraspt
  • 1 rode paprika in dunne reepjes
  • 100 gram witte kool fijn gesneden
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 2 eetlepels plantaardige olie voor het bakken van de vulling
  • 20 loempiavellen verkrijgbaar bij de toko of supermarkt
  • 1 ei losgeklopt (voor het afdichten van de loempia’s)
  • Plantaardige olie voor het frituren

Instructions
 

  • Kook de kipfilet in licht gezouten water tot hij gaar is. Laat afkoelen en pluk de kip met een vork in fijne stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot deze geurig is.
  • Voeg de gescheurde kip toe en bak kort aan.
  • Voeg de wortel, rode paprika en witte kool toe en roerbak tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Voeg de lente-uitjes, sojasaus, oestersaus, sesamolie, suiker en witte peper toe. Meng goed en bak nog een paar minuten tot alles goed gemengd en gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
  • Leg een loempiavel plat neer met een punt naar je toe zodat het een diamantvorm heeft.
  • Plaats ongeveer 1-2 eetlepels van de vulling in het midden van het vel.
  • Vouw de onderste punt over de vulling, dan de zijkanten naar binnen en rol de loempia op. Bestrijk de bovenste punt met wat losgeklopt ei om de loempia dicht te plakken.
  • Herhaal dit proces tot alle loempiavellen en vulling op zijn.
  • Verhit voldoende plantaardige olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C.
  • Frituur de loempia's in kleine porties goudbruin en knapperig, ongeveer 3-5 minuten per portie.
  • Laat de loempia’s uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de loempia’s warm met een zoete chilisaus, sojasaus of een andere saus naar keuze.

Disclaimer: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets koopt via deze links, zonder dat dit extra kosten voor jou met zich meebrengt. Ik raad alleen producten aan die ik persoonlijk gebruik en waarvan ik geloof dat ze waardevol zijn voor mijn lezers. Bedankt voor je steun!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Scroll to Top