Wist je dat je beschuiten heel makkelijk zelf kunt maken? En geloof me: als je het eenmaal geproefd hebt, wil je bijna geen supermarktversie meer. Deze zelfgemaakte beschuiten zijn krokant van buiten, luchtig van binnen en ideaal bij het ontbijt, de brunch of natuurlijk met die klassieke roze of blauwe muisjes 🎀💙.
Waarom zou je zelf beschuiten maken?
Goede vraag! Zelf beschuiten maken klinkt misschien als iets voor een zondagmiddagproject, maar eigenlijk is het simpeler dan je denkt. Bovendien:
- Je weet precies wat erin zit (dus geen onnodige toevoegingen)
- Je kunt ze net zo krokant bakken als jij lekker vindt
- En je kunt er eindeloos mee variëren: wat dacht je van een beetje kaneel in het deeg? Of een snufje anijs?
Wat heb je nodig? (voor ca. 12 beschuiten)
- 250 g bloem
- 5 g gedroogde gist
- 150 ml lauwwarm water
- 1 tl suiker
- 1/2 tl zout
- 1 el zonnebloemolie
- Pakage Grootte: Onze set bevat 6 stuks ronde dessertringen binnen, elk is 2,5cm/0.98in hoog en 8cm/3.15in in diameter, g…
- Materiaal van Hoge Kwaliteit: Crumpet vormen gemaakt van hoogwaardig voedselveilig roestvrij staal, bestand tegen hoge t…
- Easy to Remove: Het gladde oppervlak van bakringen maakt het gemakkelijk en handig in gebruik, en het is gemakkelijk uit…
- Veelzijdige keukenset: deze set bevat een verscheidenheid aan uitsteekvormen in verschillende maten en vormen voor koekj…
- Hoogwaardige materialen: de mallen zijn gemaakt van duurzaam, voedselveilig roestvrij staal en gaan lang mee.
- Eenvoudig in gebruik: de gladde oppervlakken maken moeiteloos uitsteken en uitvormen mogelijk.
- Geen lekken of plakken – Wil je perfect gevormde crumpets of pannenkoeken? Zoek niet verder dan deze perfecte eierringen…
- Meerdere toepassingen: deze stevige en goed gemaakte bakringen zijn ook geweldig voor Yorkshire puddingen, scotch pannen…
- Perfecte warmteverdeling: elke keer perfecte crumpets maken was nog nooit zo eenvoudig. De koolstofstalen rand houdt het…
Zo maak je beschuiten:
- Meng de gist met het lauwwarme water en de suiker. Laat dit 5-10 minuten staan tot het mengsel een beetje schuimt.
- Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel en de olie in.
- Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel geheel. Dek het af en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en vorm hier langwerpige broodjes van, je kunt ook een handige bakring gebruiken daarvoor zoals hierboven. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog eens 30 minuten rijzen.
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200°C (boven- en onderwarmte) in 15 minuten goudbruin.
- Laat de broodjes iets afkoelen en snijd ze dan horizontaal doormidden.
- Leg ze met de snijkant omhoog op een bakplaat en rooster ze nog 10 minuten in de oven op 180°C tot ze krokant en lichtbruin zijn.
Laat volledig afkoelen voor je ze in een trommel bewaart (als je ze niet meteen allemaal opeet natuurlijk 😉)
Serveerideeën
- Klassiek: met een laagje roomboter en aardbeienjam
- Feestelijk: met muisjes voor een geboorte
- Fris: met ricotta, honing en een snufje kaneel
- Hartig: met zelfgemaakte kruidenboter en komkommer
Veelgestelde vragen (FAQ)
Meer inspiratie?
Ben je fan van zelf bakken? Probeer dan ook eens mijn makkelijke zuurdesem crackers, of maak zelf knapperige granola voor een ontbijt waar je blij van wordt!
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat vooral weten hoe ze zijn gelukt, of deel je foto op Instagram met #kookenbakrecepten.nl op instagram – ik vind het geweldig om jullie creaties te zien 💛

Benodigdheden
- 1 deegroller
- 1 mengkom
Ingrediënt
- 250 g bloem tarwebloem of patentbloem
- 5 g gedroogde gist of 15 g verse gist
- 5 g fijne kristalsuiker
- 5 g zout
- 25 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 150 ml lauwwarme melk
Instructies
- Meng de gist met het lauwwarme water en de suiker. Laat dit 5-10 minuten staan tot het mengsel een beetje schuimt.
- Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout toe. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel en de olie in.
- Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel geheel. Dek het af en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en vorm hier langwerpige broodjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog eens 30 minuten rijzen.
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200°C (boven- en onderwarmte) in 15 minuten goudbruin.
- Laat de broodjes iets afkoelen en snijd ze dan horizontaal doormidden.
- Leg ze met de snijkant omhoog op een bakplaat en rooster ze nog 10 minuten in de oven op 180°C tot ze krokant en lichtbruin zijn.
Voedingswaarde
Affiliate Disclaimer: Dit artikel kan affiliate links bevatten. Als je via deze links iets koopt, ontvang ik mogelijk een kleine commissie. Bedankt voor u steun!